Hai să dăm mână cu mână!
-
View the full image
Hai să dăm mână cu mână!
E bine să ne mai strângem împreună, să mai dăm mână cu mână. Îndemnul de la 1859 e atât de actual; de fapt, ar trebui să fie. Avem mulţumirea că manifestarea organizată la Clubul Copiilor Beclean, cu ocazia sărbătoririi celor 150 de ani de la unirea Moldovei cu Muntenia, a fost un bun prilej de aducere aminte şi, în acelaşi timp, o ocazie de a da mâna unii cu alţii.
Şi, ca la un adevărat ceas aniversar, domnul director al clubului, profesorul Liviu Conea, a ţinut o cuvântare demnă şi de cel mai exigent auditoriu, realizând o sinteză a contextului intern şi internaţional al domniei lui Cuza – dubla alegere/Unirea, măsurile interne/reformele, recunoaşterea unirii pe plan internaţional, domnia autoritară, dizolvarea Adunării, lovitura de stat, constituirea monstruoasei coaliţii, abdicarea domnitorului .... Ca şi coordonator de cerc de istorie, şi-a pregătit trei ucenici, pe elevii Bidian Bogdan, Sztupi Daniel şi Mehelean Tudor, pentru a prezenta Salutul adresat de Mihail Kogălniceanu, în numele Adunării Elective a Moldovei, la alegerea ca Domn a lui Alexandru Ioan Cuza.
Apoi, un grup de actori-creatori, coordonaţi de profesoara Ionela Silvia Nuşfelean, s-a transformat, pe câmpul unei scenete, în cete de copii moldoveni – Tudor, Răzvan, Călina, Raluca şi munteni – Raul, Silviu, Tasia, Cristina, întâlnindu-se pe malurile Milcovului stilizat, aruncând săgeţile pe apa râului, jucându-se împreună, prinzându-se într-o hora frăţească, sub îndemnurile lui moş Ion Roată, jucat în travesti de Oana Gentimir.
Şi, după o „Feciorească de pe câmpie”, prezentată în premieră de către voinicii ansamblului de dansuri populare al Clubului Copiilor Beclean, îndrumat de doamna profesoară Reghina Poenar, flăcăii – Silviu, Andrei R., Vasilică, Andrei B., Cristi, Ionuţ şi Răzvan – şi-au chemat şi mândruţele – Călina, Teodora, Maria, Ana-Maria, Eliza, Dana şi Marina – la o purtată ca pe Someş. După joc, s-au prins de mână cu toţii, luând într-o horă a unirii copii, părinţi, profesori. A fost impresionant.
Citiţi şi:
- HAI SĂ DĂM MÂNĂ CU MÂNĂ
- ‘’Hai să dăm mână cu mână’’, alături de elevii din Chiochiş şi Bozieş
- Poate vom vrea și vom reuși la un moment dat „să dăm mână cu mână"
- Doina Pană: Suntem o forţă uriaşă, doar trebuie să fim uniţi!
- Ovidiu Creţu:N-am bătături de la dat mâna! E adevărat! Eu cred că bistriţenii s-au obişnuit cu genul de administraţie pe care îl practic, mai rece!
Comentarii
Interesant!
Adaugă comentariu nou