Sfatul medicului cardiolog

Sedentarismul şi colesterolul

S-a dovedit că o persoană sedentară are un risc mai mare de boală cardiovasculară. Exerciţiul fizic efectuat regulat creşte colesterolul bun, ajută la controlul greutăţii, al valorilor glicemiei şi tensiunii arteriale. Ce trebuie să facă un pacient în acest sens? Zilnic este obligatoriu să desfăşoare o activitate fizică, 30-60 de minute. În timpul exerciţiilor, purtaţi încălţăminte şi îmbrăcăminte lejeră. Exerciţiul fizic este bine să-l începeţi la aceeaşi oră ca să devină o obişnuinţă. Este indicat să beţi un pahar cu apă înainte, unul în timpul efortului şi unul după. Nu este indicat să faceţi exerciţii fizice după masă sau când este foarte cald ori în zilele când nu vă simţiţi bine.
După unele studii, s-a dovedit că există o legătură între alcool şi colesterol. Astfel, dozele mici de băuturi alcoolice (1-2 pahare mici la bărbaţi şi un pahar la femei) şi în special vinul roşu, ar creşte colesterolul bun. Atrag însă atenţia că există persoane cu boli de inimă cărora le este interzis cu desăvârşire consumul de alcool, indicaţie care trebuie respectată întocmai. De asemenea, consumul exagerat de alcool are multiple riscuri: alcoolism, accidente vasculare cerebrale, boli hepatice grave, cancer etc. Aş dori să subliniez încă o dată că nu consumul de alcool este soluţia pentru creşterea colesterolului bun.
Referitor la întrebarea adresată, dacă există o legătură între consumul de cafea şi colesterol, pot să subliniez că nu există evidenţe că în cantitate moderată cafeaua ar avea efecte negative asupra colesterolului şi bolilor cardiovasculare. Există însă unele date care spun despre cafeaua decofeinizată că ar creşte colesterolul rău, probabil datorită tipului diferit de cafea care se foloseşte pentru cafeaua decofeinizată, cafea cu aromă mai puternică. Aş spune celor care sunt consumatori de cafea să folosească cafeaua naturală, nu mai mult de 1-2 pe zi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5