Prof. dr. Maria Pop: Terapia cu plante în afecţiunile aparatului cardiovascular

 

 

 

Terapia cu plante în afecțiunile aparatului cardiovascular

Bolile cardiovasculare au o frecvență din ce în ce mai mare începând cu vârsta de 40-50 de ani, uneori există semne ale acestor afecțiuni chiar și mai devreme. Afecțiunile cardiovasculare reprezintă peste 50 % din cauzele mortalității mondiale. Inima este cel mai perfecționat motoraș din corpul nostru care este programat să funcționeze în jur de 120 ani, fapt confirmat de persoanele longevive. Însă nu se realizează acest lucru datorită unor factori interni și externi care ne scurtează viața. Așa sunt: stresul excesiv, supraalimentația ce duce la obezitate, sedentarismul, abuzul de alcool, cafea, fumatul, diferențele de temperatură, excesele de frig sau caniculă care afectează în primul rând inima și vasele de sânge, predispoziția ereditară.

6.1. Hipertensiunea arterială

Este cea mai răspândită maladie a omenirii, afectând 20% din populația adultă. În România sunt înregistrați în jur de 2 milioane de hipertensivi. Hipertensiunea se manifestă prin creșterea permanentă sau accidentală a presiunii sângelui care curge din ventriculul stâng în artera aortă. Valorile normale a tensiunii arteriale sunt 130 – 80 mm coloană de Hg. Peste aceste valori se consideră hipertensiune. La vârsta de 40-50 de ani apare de obicei o hipertensiune oscilantă cu valori ridicate a presiunii sistolice (presiunea maximă) determinată de emoții sau eforturi mari. La vârsta de 55-60 ani se poate instala o hipertensiune permanentă cu valorile permanent ridicate datorită reducerii elasticității arterelor și instalarea aterosclerozei. În general hipertensiunea este asimptomatică. Există și cazuri când hipertensiunea este însoțită de: dureri de cap mai ales dimineața, zgomote în urechi și vârteji la ridicarea din pat, epistaxis, apariția unor puncte luminoase în câmpul vizual, senzație de amorțire a degetelor. Cauza principală a hipertensiunii o reprezintă creșterea rezistenței vasculare datorită vasoconstricției și obturării vaselor prin depunerea plăcilor de colesterol. S-a constatat că zgomotele pot produce creșterea tensiunii arteriale, palpitații și aritmii. Alte cauze pot fi ca: dereglări endocrine, probleme renale (feocromocitrom-tomoare renală), stări tensionate, impulsivitatea. Copii supraponderali la maturitate pot deveni hipertensivi. O hipertensiune netratată poate constitui un factor de risc pentru: ateroscleroză coronariană, cardiopatie ischemică, infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, hemoragii retiniene, arterite, stenoza carotidelor, pareză. Pentru normalizarea tensiunii arteriale folosim plante hipotensive, diuretice, coleretic-colagoge și calmante pe o perioadă lungă de timp sau chiar toată viața. Uneori ne sunt foarte eficiente plantele chiar dacă luăm medicamente de sinteză.

O cauză frecventă a hipertensiunii arteriale este colesterolul marit.

Colesterol se găsește numai în produsele de origine animală. În plante se găsesc fitosteroli sau steroli vegetali care contribuie la reducerea colesterolului până la 30%. Din colesterol ficatul sintetizează bila – o enzimă foarte importantă în digestia grăsimilor. Odată ajunsă bila în tubul digestiv se descompune. S-a constatat că sterolii vegetali și fibrele solubile contribuie la reducerea absorbției colesterolului. 2-3 grame de steroli vegetali pot să reducă LDL cu până la 15%, fără să afecteze HDL. Plantele conțin fibre solubile și insolubile. Anumite fibre solubile reduc colesterolul, prevenind absorbția lui în sânge. Pleava de Psyllium este una dintre cele mai concentrate surse de fibre care reduc colesterolul. Fibrele din Fasole și din Fructe de pădure sunt la fel recomandate în acest scop. Fibrele solubile beta-glucan din Ovăz și Orz s-a dovedit că nu scad colesterolul. 

Omega 3 contribuie la reducerea colesterolului. În plante se află sub denumirea de acid alfa-linoleic (ALA) în special în: nuci, Scoruș-de-munte (Sorbus aucuparia), Cătină-albă (Hippophae rhamnoides), semințe de In, ulei de Rapiță. În uleiul pește Omega 3 se află sub forma EPA și DAH. Peștii grași sunt bogați în Omega 3, ca: somon, ton, macrou, sardine. Peștele marin este cel mai bogat în Omega 3 dar trebuie să ținem cont că apele marine sunt metale grele, inclusiv mercur. Vitamina B3 sau niacina scade colesterolul rău (LDL) și crește colesterolul bun (HDL) și totodată scad și trigliceridele. Drojdia de Orez roșu este o statină naturală, o lovostatină dar are efecte secundare ca și statinele de sinteză.  S-a constatat că folosirea timp în delungat a statinelor alopate duce la scăderea coenzimei Q10 care este produsă tot de ficat. Reducerea sării de bucătărie și creșterea conținutului de potasiu din alimente și plante medicinale contribuie la menținerea unei tensiuni arteriale normale. Cartoful copt, nu fiert este o sursă alimentară foarte bună de potasiu.

Antioxidanții lucrează sinergic pentru scăderea LDL. Dintre aceștia menționăm: afine, prune, cacao, rodii, gojii, vin roșu, turmeric, cuișoare, oregano, scorțișoară, chimen.

Uleiurile vegetale nesaturate sunt hipocolesterolemiante și antiedematoase.

Principalele plante medicinale pentru reglarea tensiunii arteriale sunt: Păducelul (Crataegus monogyna) sub formă de frunze, flori și fructe; Păducelul conține bioflavone cu rol de scădere a tensiunii arteriale, de stimulare a funcției miocardului și de tonifiere a pereților vasculari. Este și un vasodilatator coronarian eficient. Îmbunătățește circulația cerebrală. Este indicat în tulburări cardiace de menopauza. Se prepară sub formă de infuzie din 1 linguriță frunze cu flori sau 2 lingurițe fructe la o ceașcă apă. Se beau 2 ceaiuri pe zi. Tinctură de Păducel, 10-15 picături de 3 ori pe zi. Capsule cu extract natural atomizat după prospect. Tratamentul cu Păducel poate dura până la 6 luni pe an.

            Păducelul (Crataegus monogyna)

Talpa-gâștei (Leonurus cardiaca) sub formă de herba – pentru aspectul sedativ asupra sistemului nervos central și acțiunea sedativă cardiacă, hipotensor în reglarea presiunii sângelui și ritmului cardiac. Încetinește ritmul contracțiilor cardiace; nu se administrează la hipotensivi. Se prepară sub formă de infuzie din 1 linguriță plantă la 200ml apă, se beau 2 ceaiuri pe zi. Tinctură de Talpa-gâstei, 20-30 picături de 3 ori pe zi. Tratamentul durează 2 săptămâni. Se poate repeta de 3 ori pe an.

                    Talpa-gâștei (Leonurus cardiaca)

Valeriana (Valeriana officinalis) sub formă de rădăcini și rizomi. Are rol sedativ cardiac și acțiune sedativă asupra SNC datorită conținutului în valepotriați; are rol hipotensiv, este antispastică prin caracterul inhibitor asupra țesuturilor bogat inervate și asupra sistemului muscular cardiac. Se folosește sub formă de infuzie din 1 lingură rizomi și rădăcini la 200 ml apă. Se adaugă 15-20 picături de tinctură de Valeriană. Se bea în cursul zilei. Decoct din aceeași cantitate, se fierbe 5 minute; se bea seara. Sub formă de extract natural în capsule după prospect. Valeriana se folosește în tratamente de scurtă durată, de 3-4 ori pe an.

Valeriana (Valeriana officinalis)

Vâscul (Viscum album) sub formă de ramuri cu frunze, se recomandă în special celor cu tensiune variabilă. Se prepară sub formă de macerat la rece din 2 lingurițe plantă la o ceașcă apă, timp de 8-10 ore. Se încălzește, se filtrează și se bea în cursul zilei. Tratamentul cu Vâsc durează o săptămână și se poate repeta de 3-4 ori pe an. Vâscul conține substante toxice (viscotoxină și acid viscic) care se eliberează prin încălzire și au acțiune antitumorală.

            Vâscul (Viscum album)

Anghinare (Cynara scolymus) sub formă de frunze – pentru  menținerea tensiunii în limite normale și pentru eliminarea colesterolului; infuzie din 1 lingură frunze la o cană cu apă, se împarte în 3 reprize înaintea meselor principale.

                      Anghinare (Cynara scolymus)

Saschiu (Vinca minor) sub formă de herba – pentru hipertensiune și ateroscleroză coronariană; infuzie din herba, 1 linguriță plantă la 200 ml apă, se beau 2 ceaiuri pe zi, timp de 6 săptămâni. După o pauză cura se poate repeta.

            Saschiu (Vinca minor)

Mesteacăn (Betula verrucosa) sub formă de frunze – cu acțiune hipotensivă prin rolul diuretic, coleretic și de curățire a vaselor de sânge de colesterol; infuzie din 1 linguriță frunze la 200 ml apă, se beau 2-3 ceaiuri pe zi, se poate folosi în cure de lungă durată.

            Mesteacăn (Betula verrucosa)

Isopul (Hyssopus officinalis) sub formă de herba – pentru acțiunea vasodilatatoare a sistemului arterial, diuretică și sedativă; infuzie din 1-2 lingurițe plantă la 200 ml apă, se beau 2-3 ceaiuri pe zi; se folosește în cure de scurtă durată pentru că poate irita mucoasele.

                        Isopul (Hyssopus officinalis)

Sulfina-galbenă (Melilotus officinalis) sub formă de herba – pentru scăderea tensiunii prin dilatarea vaselor periferice și acțiunea capilaro-protectoare (reduce permeabilitatea capilară); infuzie din 1-2 linguriță plantă la 200 ml apă, se beau 1-2 ceaiuri pe zi; atenție la cei care folosesc anticoagulante.

               Sulfina-galbenă (Melilotus officinalis)

Traista-ciobanului (Capsella-bursa-pastoris) sub formă de herba – pentru normalizarea tensiunii în perioada menopauzei prin activarea circulației în sistemul arterial și stimularea mușchilor netezi; infuzie din 1-2 lingurițe plantă la 200 ml apă, se beau 2 ceaiuri pe zi.

         Traista-ciobanului (Capsella-bursa-pastoris)

Coacăzul-negru (Ribes nigrum) sub formă de frunze și fructe pentru puseuri hipertensive; infuzie din frunze și extract din fructe sub formă de sirop.

               Coacăzul-negru (Ribes nigrum)

Amestec pentru hipertensiune arterială esențială de natură nervoasă:

Talpa-gâștei (Herba Leonuri) – 30 g, Sunătoare (Herba Hyperici) – 25g, Coada-șoricelului (Flores Millefolii) – 25g, Roiniță (Folium Melissae) – 17g, Arnică (Flores Arnicae) – 13g. Infuzie din 1 lingură amestec, se bea în cursul zilei.

Preparat cu acțiune lentă și prelungită:

Valeriană (Radix Valerianae), Păducel (Flores Crataegi), Vâsc (Folium Visci). Infuzie din 1 lingură amestec la o ceașcă apă. Se bea în cursul zilei. Tratamentele durează 3 săptămâni. Se pot repeta de 3 ori pe an.

Stilul de viață pentru hipertensiv:

- Să evite conflictele de  orice fel, stresul excesiv, nopțile nedormite, sedentarismul și sportul de performanță pe care să-l înlocuiască cu plimbări pe jos (5 km zilnic);

- Să se practice o dietă fără pesticide, erbicide și hormoni de creștere;

- Cură de lungă durată (2 luni) cu sucuri de legume: morcov, sfeclă-roșie, pătrunjel, păstărnac, tomate roșii;

- Consumul zilnic de usturoi sau hrean, dacă nu e interzis, deoarece influențează în bine contracțiile inimii, ritmul și vasodilatația vaselor de sânge;

- Consumul pe stomacul gol dimineața a sucului unei lămâi îndulcit cu miere sau cu îndulcitor natural;

- Consumul tot dimineața a unei linguri de ulei presat la rece care să dizolve colesterolul și lipidele serice de pe vasele de sânge;

- În caz de hipertensiune severă recomandăm o zi pe săptămână cu sucuri din fructe și legume, bogate în potasiu și vitamine pentru degradarea colesterolului din ficat și din vasele de sânge.;

- Consumul de: carne de vită și pasăre fierte sau rasol, pește slab, lapte degresat, iaurt, brânză de vacă, cartofi fierți, pâine integrală cu puțină sare, cereale germinate, albuș de ou; Proteinele animale se reduc cât mai mult, numai cu rol de susținere, preponderent alimentație vegetariană. Condimentarea cărnii reduce inflamația.

- Alimente consumate cu precauție sau deloc: carne de porc, rață și gâscă, mezeluri, afumături, grăsimi animale, prăjeli, vânat, conserve, brânzeturi sărate, ouă numai 2-3 pe săptămână, puține condimente și murături, apă minerală, băuturi acidulate și alcoolice.

Din punct de vedere psiho-emoțional la originea creșterii tensiunii stă o trăire emoțională sau sentimentală nerezolvată. Hipertensivul are o dificultate în a oferi și a primi iubirea. Poate să fie și o cauză a fricii de moarte cu dorința de a trăi la maximum pentru ași îndeplini obiectivele propuse. Creierul este cel care dă comanda iar inima este aceea care dictează ritmul. Ne putem vindeca prin stabilirea priorităților pentru a avea timp de interiorul nostru care cere exteriorizarea emoțiilor. Să evităm acumulările ca să nu explodeze. Să ne acceptăm așa cum suntem, să ne împăcăm cu noi înșine.

 

 

Dacă aveţi întrebări sau sugestii, vă rugăm să vă adresaţi la nr. tel: 0729.884.423 sau scrieţi-ne pe adresa de e-mail: [email protected]
    Pentru mai multe informaţii cu privire la produsele noastre şi pentru oferte, vă rugăm să accesaţi site-ul: www.hypericum-plant.ro
Bistriţa, incinta Kaufland 2, Calea Moldovei, nr. 40, Tel. 0263383121
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5