Prof. dr. Maria Pop: Despre terapia cu plante în afecţiuni ale sistemului nervos

La ora actuală neuroștiințele au dovedit că neuronii regenerează. Acest lucru a fost experimentat la UMF Carol Davila București pe baza rezonanței magnetice celulare. Există zone specializate în creier unde se află niște celule care pot migra spre diferite zone unde refac neuronii distruși. 

 

9.1. Stresul

Civilizația modernă cu ritmul de viață trepidant și cu alterarea relațiilor interumane a dus la accelerarea stresului, cauza principală a bolilor sistemului nervos central. Pe de altă parte stresul are o influență negativă în cazul unor predispoziții genetice, ca: afecțiuni gastro-intestinale (ulcer de stres, colită), boli cardiovasculare, renale, metabolice (diabet, obezitate de stres). Stresul este o reacție a organismului la factorii nocivi din societate. Se manifestă prin: oboseală, tensiune nervoasă, anxietate, nevroze, neurastenie, dureri de cap, amețeli, poftă de mâncare crescută sau redusă, etc.

Terapia cu plante recomandă plante cu acțiune neurotrofică și sedativă.

Fructele de Cătină-albă (Hippophae rhamnoides) sunt bogate în vitamine hidrosolubile (C, B, P), liposolubile (A, E, F D), microelemente (Ca, Mg, Fe, K), flavonoide și carotenoide dizolvate într-un ulei gras, acizi grași nesaturați, fitosteroli, aminoacidul esențial triptofan. Cătina-albă se recomandă în tonifierea fizică și psihică, întărirea imunității naturale, normalizarea circulației periferice, reglarea metabolică a funcțiilor vitale. O compoziție asemănătoare cu fructele proaspete de Cătină-albă este extractul prin presare la rece din fructe sub formă de sirop natural.

Cătină-albă (Hippophae rhamnoides)

Florile de Tei (Tilia sp.) au o acțiune neuro-sedativă datorită uleiului esențial din flori.

       Tei (Tilia cordata)

Levănțica (Lavandula angustifolia) este o plantă tonifiantă și sedativă asupra sistemului nervos. Preparatele de Levănțică, prin uleiul esențial se recomandă în iritații nervoase, stări de neliniște, insomnii, depresii asociate cu indigestii.

                    Levănțică (Lavandula angustifolia)

Roinița (Mellisa officinalis) este o plantă sedativă și anxiolitică prin uleiul esențial. Se recomandă în stări de stres, migrene, amețeli, anxietate.

     Roinița (Mellisa officinalis)

Menta (Mentha sp.)

Conuri de Hamei (Humulus lupulus). Este o plantă hipnotică și spasmolitică prin conținutul în lupulonă și humulonă. Este antioxidantă prin conținutul în seleniu și polifenoli, cât și hormoni vegetali care împiedică îmbătrânirea  țesuturilor umane. Se recomandă în stări de anxietate, insomnie, nevroze.

Se folosește sub formă de infuzie din 1linguriță conuri de Hamei la 200 ml apă. Se beau 2-3 căni de ceai pe zi. O infuzie dublu concentrată se bea seara în caz de insomnie. Un săculeț de tifon cu plantă așezată în dreptul nasului va duce la volatilizarea oleo-rezinelor inducând un somn liniștitor.

Siropuri naturale din: fructe de Coacăz-negru (Ribes nigii), muguri de Brad (Abies alba), fructe de Afin (Vaccinium myrtillus) sunt tonifiante a celulei nervoase.

Ginsengul siberian (Eleutherococcus senticocus) se recomandă în stres fizic și psihic, depresie, anxietate, cât și în oboseală a membrelor.

  Ginsengul siberian (Eleutherococcus senticocus)

Tonifiante a celulei nervoase - Plante bogate în vitamine (C, B, provitamina A, E), minerale (Ca, Mg, P, Fe, Mn), grăsimi vegetale tip omega 3: Cătina-albă (Hippophae rhamnoides), Măceșul (Rosa canina), Ginsengul, Ginkgo biloba (Ginkgo biloba).

  Ginkgo biloba (Ginkgo biloba)

9.2. Nevrozele - sunt dereglări neurovegetative care duc la o epuizare generală. Afecțiunea este reversibilă și nu afectează facultățile intelectuale și personalitatea, întrucât persoana este conștientă dar nu e poate controla. În funcție de natura tulburărilor funcționale nevrozele prezintă 4 forme de manifestare:

1. nevroza astenică sau neurastenia care este provocată de eforturi mari fizice sau intelectuale. Se manifestă prin: amețeli, dureri de cap, lipsă de concentrare, emotivitate crescută, insomnie, reacționare bruscă la orice zgomot, palpitații, furnicături în picioare etc.

2. nevroza obsesivo-fobică sau psihastenia se manifestă prin: fobii și obsesii pe un fond de anxietate, neliniște permanentă, idei fixe, boli imaginare, frică nemotivată.

3. nevroza isterică sau isteria se manifestă prin excitații exagerate până la convulsii. Este cauzată de factori psihogeni (certuri, conflicte). După criză care poate dura de la câteva minute la câteva ore bolnavul nu-și amintește toate evenimentele.

4. nevroza mixtă se manifestă prin tulburări motorii cu ticuri la mâini și picioare, bâlbâieli, cârcei, crampe musculare.

Terapia cu plante recomandă formula de combinație: Pelin-alb (Artemisia absinthium )- 25 g, Talpa-gâștei (Leonurus cardiaca)- 25 g, Flori de Arnică (Arnica montana) – 10 g, Vinariță (Asperula odorata) – 20 g, Flori și frunze de Păducel (Crataegus monogyna)20 g. Se prepară o infuzie din 2 lingurițe plante la 200 ml apă. Se bea un ceai în cursul zilei și al doilea ceai seara la culcare.

Valeriana (Radix Valeriannae) conține substanțe active cu acțiune sedativă, ca valerianat de bornil și ulei esențial care diminuează excitabilitatea nervoasă.

   Valeriana (Valeriana officinalis)

9.3. Astenia nervoasă - este caracteristică intelectualilor și se asociază de cele mai multe ori cu tulburări neuro-vegetetive, ca: lipsa poftei de mâncare, nevroză gastrică, colită, diaree care alternează cu constipația, epuizare fizică și nervoasă. Recomandăm următoarea formulă: Tinctura de Obligeană (Acorus calamus), Tinctura de Gențiană (Gentiana asclepiadeae), Tinctura de Talpa-gâștei (Leonurus cardiaca), Tinctura de Angelică (Angelica arhangelica). Din aceste tincturi fie separat, fie în combinație se iau câte 20 picături de 3 ori pe zi înaintea meselor.

Ginkgo biloba (Ginkgo biloba) are proprietăți revitalizante, energizante și de îmbunătățire a circulației cerebrale. Se recomandă în insuficiență cerebrală determinată de circulație periferică slabă.

  Ginkgo biloba (Ginkgo biloba)

9.4. Astenia și Depresia

Astenia este o avitaminoză peste care intervine un factor declanșator, cum ar fi: diferențele mari de temperatură în perioada de trecere de la un anotimp la altul, boli infecțioase, intoxicații, suprasolicitări fizice sau intelectuale. Se manifestă prin: insomnii, oboseală accentuată, dureri de cap, nervozitate, apatie etc.

Depresia este o tulburare a stării afective, care duce la tristețe sau la pierderea speranței de viață pentru o perioadă îndelungată de timp. Depresia poate avea un impact semnificativ asupra bucuriei de a-ți trăi viata, asupra capacității de muncă, asupra stării generale de sănătate și asupra relațiilor cu persoanele apropiate. Depresia se manifesta diferit de la o persoana la alta. Depresia poate fi provocată de o varietate de cauze: predispoziție genetică, transformări hormonale şi biochimice în interiorul organismului, stres în exces, conflicte şi abuzuri,  pierderea unei persoane dragi din familie, izolarea, traume emoţionale, o boală, probleme neurologice.

Terapia cu plante recomandă plante sedative, tonifiante, antidepresive și antispastice.

Păpădia (Taraxacum officinale) sub formă de salată de primăvară din frunze și muguri de primăvară, miere de păpădie. Aceasta reprezintă o protectoare împotriva dezechilibrelor psihice și glandulare, o revigorantă a întregului organism.

Sunătoarea (Hypericum perforatum) care este antidepresivă prin conținutul în hipericina care inhibă monoaminooxidaza care inhibă la rândul ei serotonina. Preparatele de Sunătoare sunt de 3 ori mai puternic antidepresive decât medicamentele de sinteza.

Sunătoarea (Hypericum perforatum)

Talpa-gâștei  (Leonurus cardiaca) este o plantă sedativă generală mai puternică de 3 ori decât Valeriana și nu diminuează reflexele, putând fi folosită și de conducătorii auto. Se recomandă în  nevroze cardiace, insomnii, astenii nervoase, tulburări neurovegetative, stres, hipertiroidie, epuizare fizică și nervoasă, tulburări de climacteriu, andropauză, anxietate.

  Talpa-gâștei  (Leonurus cardiaca)

Frunze de Alun (Corylus avellana).

 Alun (Corylus avellana)

Formulă combinată în astenie: Fruct de Măceș (Rosa canina), fructe de Fenicul (Foeniculum vulgare), Fructe de Anason (Pimpinella anisum), Mentă (Folium Menthae), infuzie din 1linguriță amestec la 200 ml apă, se beau 2 ceaiuri, unul între mese și unul seara la culcare, în cură de 21 zile. Sirop de Cătină-albă, 4 linguri, dimineață și la amiază. Bitter din plante, câte o linguriță înainte de masă și una după masă, în cură de 6 săptămâni.

Formulă combinată în depresie: sunătoare, gălbenele, roiniță, cicoare, mentă, păducel, urzică, armurariu, păpădie, infuzie, câte 3 ceaiuri pe zi în cură de 40 zile. Sucuri sau siropuri din fructe, Drojdie-de-bere (Saccharomyces cerevisiae).

Saccharomyces cerevisiae

9.5. Cefalee, migrene, nevralgii

Cefalee – durere de cap nelocalizată.

Terapia cu plante recomandă:

Flori de Tei (Tilia cordata)

Flori de Levănțică (Lavandula angustifolia)

Flori și frunze de Păducel (Crataegus monogyna)

Rădăcini de Valeriană (Valeriana officinalis), în amestec sau separat, sub formă de infuzie, dimineața și seara în cură de 21 zile.

Migrena – durere de cap localizată, de obicei pe o jumătate de cap, însoțită de tulburări digestive (greață, vomă), apare sub forma de criza.

Terapia cu plante recomandă:

Tuberculi de Ghimbir  (Zingiber officinale) sub formă de ceai sau sirop în nevralgii, senzații de vomă de diverse etiologii, astenie fizică și psihică, convalescență.

Ghimbir  (Zingiber officinale)

Recomandăm combinația de plante: Flori de Tei (Tilia sp.) – 20g, Frunze de Melisă (Melissa officinale) – 20 g, Frunze de Rozmarin (Rozmarinus officinale) – 10 g, Coada-șoricelului (Achillea millefolium) – 25 g, Talpa-gâștei (Leonurus cardiaca) – 25 g. Se prepară sub forma de infuzie din 1 linguriță plante la 200 ml apă. Se beau 2 ceaiuri pe zi.

Extern se aplică cataplasme cu frunze de Mentă pe frunte și masaje cu ulei esențial de Mentă pe tâmple și frunte.

Nevralgiile se manifestă prin dureri pe traiectul unui nerv. In această categorie intră și Nevritele care sunt provocate de procese inflamatorii sau degenerative (diabet, boli infecțioase, intoxicații cu alcool, plumb).  In nevrită se recomandă pe cale internă extracte naturale bogate în complexul de vitamine B, cum este de exemplu Drojdia-de-bere (Sacharomyces cerevisie), pe plan extern băi cu plante, masaje. Se evită cafeaua, ceaiul chinezesc, băuturi răcoritoare tip Cola cola.

9.6. Insomnii

Insomniile reprezintă imposibilitatea de a adormi sau de a se odihni în timpul nopții și include și trezirea prea devreme și oboseala la trezire.
Cauzele insomniilor : stresul, evenimente traumatice (boli acute, accidente,  intervenții chirurgicale) sau psihice (deces, despărțire), vreme nefavorabilă, emoții care însoțesc examenele, călătorii, problemele legate de serviciu.

Terapia cu plante recomandă plante cu proprietăți sedative.

Conuri de Hamei (Strobuli lupuli), sedativ prin conţinutul în acid lupulinic. Se poate folosi un săculeţ de tifon cu conuri de Hamei care se așează noaptea pe pernă în dreptul nasului, inhalarea oleo-rezinelor care se volatilizează în exterior și vor duce la instalarea somnului.

Flori de Tei (Tilia sp.)

Flori de Levănțică (Lavandula angustifolia) care este sedativă la nivelul sistemului nervos central și cardiovasculară. Tonifiantă a sistemului nervos (neuropsihică)

Sulfina (Melilotus officinalis), sedativă în stări de nervozitate însoțite de insomnii. Infuzie din 2 lingurițe plante la 1 cană apă, se bea seara la culcare.

 Sulfina (Melilotus officinalis)

Rădăcină de Iarbă-mare (Inula helenium), pentru acțiunea sedativă. Decoct din 1-2 lingurițe rădăcini la 1 cană apă, se bea seara la culcare.

 Iarba-mare (Inula helenium)

Rizomi de Obligeană (Acorus calamus), pentru acțiunea calmantă și antiinflamatoare, se utilizează în: insomnii, nevroze, neurastenii,

  Obligeană (Acorus calamus)

Macerat la rece, 6 ore, 1 linguriță rizomi la 1 cană apă, se bea seara la culcare.

La persoanele în vârstă cu insomnii recomandăm ceai împreună cu Tinctură din: Păducel, Talpa-gâștei, Valeriană.

9.7. Epilepsia

Este o tulburare care apare brusc și schimbă temporar modul de funcționare a creierului. Creierul sănătos este format din neuroni care comunica între ei prin intermediul unor conexiuni. In mod normal, neuronii generează impulsuri până la 80 de ori pe secundă. In timpul unui atac de apoplexie epileptică, rata poate crește de până la 500 de ori pe secundă. Epilepticii pot suferi pierderi de cunoștință, mișcare involuntară a brațelor și a picioarelor, si de percepții distorsionate. Când rata impulsurilor revine la normal, criza se termină și pacientul are o stare de oboseală extremă. Epilepsia este o boală care durează toată viața și care poate duce la complicații grave. Cauze: un accident vascular cerebral, traumatisme la cap și la creier, anumite medicamente, febră, tumoare pe creier, infecție, anumite modificări metabolice (cum ar fi zahărul scăzut din sânge, scăderea de sodiu sau de calciu); boli neurodegenerative (cum ar fi Alzheimer sau boala Parkinson); moștenire genetică. Terapia cu plante recomandă plante adjuvante, ca: Obligeană (Acorus calamus), Arnică (Arnica montana), Priboi (Geranium macrorrhizum), Sânziană (Galium verum), Valeriană (Valeriana officinalis), Linarița (Linaria vulgaris), Urzică-moartă (Lamium album).

9.8. Scleroza multiplă în plăci

Este o boală a sistemului motor care afectează sistemul nervos central, provocând handicap motor. Se distruge învelișul alb ce acoperă creierul, măduva spinării și fibrele nervoase. Se manifestă prin: tulburări de echilibru și de coordonare a mișcărilor, dereglări de vorbire, de vedere, dureri violente, paralizii, tremurături, oboseală intensă. Cauzele: un traumatism mecanic, infecții virotice eruptive, un regim alimentar privat de elemente nutritive vitale, factorul genetic.

Terapia cu plante urmărește revigorarea sistemului imunitar, detoxifierea și tonifierea sistemului nervos, pentru a stagna infecțiile, a mări timpul între crize, urmărind o ameliorare treptată. Tratamentele sunt de lungă durată.

Amestec: Salvie (Folium Salviae), Crețișoară (Herba Alchemillae), Coada-șoricelului (Herba Milefolli), Coada-calului (Herba Equiseti), Cimbrișor (Herba Serpylli), Urzică (Folium Urticae), Sunătoare (Herba Hyperici), Ciuboțica-cucului (Flores Primulae), Păducel (Flores et folium Crataegi).sub formă de infuzie obișnuită, câte 2 ceaiuri pe zi.

Pe plan extern recomandăm masaje cu uleiuri de plante, tincturi, cataplasme, băi călduțe, nu fierbinți.

9.9. Boala Alzheimer

A fost descoperită de medicul Alois Alzheimer, în anul 1906 și mult timp a fost confundată cu demența care este o tulburare psihiatrică pe un substrat organic determinată de o mulțime de cauze. Dintre bolnavii de demență unii vor evolua spre Alzheimer, boala cea mai gravă a memoriei. În America este considerată a patra cauză a deceselor la adulți după bolile de inimă, cancere, accidente. Cauza principală este factorul ereditar responsabil de capacitatea de memorare care este transmis prin gena 5-Th-2a, cu varianta dominantă (bună) și recesivă (rea). Între aceste variante se evidențiază prezența unui aminoacid specific. Boala este prezentă în general după vârsta de 65 ani, dar s-a găsit și la indivizi de 40 ani. Dintre factorii neereditari care provoacă boala Alzheimer sunt: traumatismele cranio-cerebrale, intoxicațiile cu pesticide, fertilizanți chimici, consumul ridicat de aluminiu prin veselă, alimente acide, cosmetice și unele medicamente, consumul la menopauză de progesteron și estrogeni, infecții virotice, precum virusul herpesului simplex, insuficiența circulatorie și respiratorie a creierului. Persoanele de peste 40 ani atinse de sindromul Parkinson au deteriorări ale celulelor creierului care pot evalua spre Alzheimer. Cercetătorii din New York au asociat boala cu reducerea metabolismului glucozei. Boala este corelată și cu cantități ridicate colesterolul și homocisteină în sânge. În faza inițială a bolii se înregistrează pierderea memoriei de scurtă durată. Cu timpul dispar neuronii care sunt înlocuiți cu o placă care conține proteina rea beta-amiloid. Această proteină determină degenerescența neurotransmițătorilor (acetilcolina) paralel cu scăderea cantității de somatostatină. Într-o fază avansată se deteriorează grav memoria cu confuzii și dezorientări. Recent s-a descoperit o metodă de diagnosticare precoce a bolii prin determinarea cantității unei proteine secretată de sistemul nervos simpatic în condiții de stres cronic.

Terapia cu plante recomandă plante care stimulează activitatea cerebrală și frânează evoluția bolii.

Frunze de Ginkgo (Ginkgo biloba) care stimulează circulația cerebrală și protejează neuronii de îmbătrânirea prematură.

Saschiu (Vinca minor) care stimulează facultățile mintale prin conținutul de vincamină care mărește debitul sanguin în capilarele cerebrale și ajută oxigenarea neuronilor.

  Saschiu (Vinca minor)

Ceai - verde (Camelia sinensis) care reduce proteina beta-amiloid ce generează plăcile senile.

Ceai - verde (Camelia sinensis)

Amestec de plante: Frunze de Ginkgo (Ginkgo biloba), Herba de Saschiu (Vinca minor), Frunze, flori de Păducel (Crataegus monogyna), Busuioc (Basilicum officinale), Frunze de Salvie (Salvia officinale), infuzie din 1 linguriță plante la 200 ml apă, se beau 3 ceaiuri pe zi în cure de 6 săptămâni, de 4 ori pe an.

Regimul zilnic de viață

  • Alimentația

Deși creierul cântărește 2-3% din greutatea corpului el consumă circa 20% din puterea calorică a alimentelor. Pentru întărirea memoriei se recomandă o cură de 2 luni cu suc de morcovi, mere și portocale (în jur de 500 ml zilnic), pentru a reduce riscul atacurilor cerebrale și a tensiunilor intelectuale datorită conținutului mare în vitamine, în special vitamina C. În sezon se va consuma suc de căpșuni și fragi care prin conținutul de lecitine reduce stresul și dă un confort spiritual. Unele legume reduc oboseala psihică și surmenajul intelectual contribuind o protecție pentru memorie, precum: ceapa, ridichea, varza, broccoli, țelina, cartofii. Pentru câștigarea calmului și încrederii în forțele proprii se recomandă: banane și ananas. Omega 3 din alge și pește protejează neuronii împotriva deteriorării cât și vasele de sânge. Vitamina B9 – acid folic, intervine în funcționarea creierului prin participarea la sinteza neurotransmițătorilor. Se găsește în legume verzi: salată, spanac, pătrunjel, păpădie, ceapă verde, broccoli. Este prezentă și în porumb și ficat de animale. Alimente care favorizează evoluția bolii Alzheimer, pierderi de memorie și autism: carne de porc, grăsimi animale, zahăr alb, coloranți și stabilizanți sintetici, băuturi alcoolice. 

  • Persoanele care manifestă semne de Alzheimer trebuie să aibă continuu însoțitori. Vor fi antrenați în activitate intelectuală pentru a implica neuronii din creier în sinteza de noi proteine și acizi nucleici cu rol de transmițători.

Cu toate că este considerată o maladie incurabilă trebuie să facem eforturi de a menține bolnavul în familie pentru că aici este mai potrivit pentru stoparea evoluției.

9.10. Alergiile

Alergia este o sensibilizare a corpului la anumiți factori alergeni care declanșează anumite reacții. Factori alergeni: pesticide, poluanți din aer, polen, puf de Păpădie și Plop, praf de casă, păr de animale, fulgi, înțepături de insecte, mucegai, acarieni, bacterii, cosmetice, anumite medicamente. Reacțiile alergice se manifestă la nivelul pielii și mucoaselor sub formă de: urticarie, edeme, lăcrimarea ochilor, tuse seacă, rinită, strănut, astm bronșic, indigestii, edem laringian. Agravarea bolii este șocul anafilactic cu scăderea tensiunii arteriale, pierderea cunoștinței, insuficiență respiratorie.

Terapia cu plante recomandă specii depurative și imunostimulente.

Trei-frați-pătați (Viola tricolor) este una din cele mai eficace plante antialergice. Se prepară infuzie din 1 linguriță plantă la 200 ml apă, se beau 3 ceaiuri pe zi în cure de durată în funcție de perioada crizei. 

Alte plante care se pot consuma singure sau în combinație:

Frunze de Coacăz-negru (Ribes nigrum)

Coada-șoricelului (Achillea millefolium) – infuzie, 2 ceaiuri pe zi

Urzică (Urtica dioica)infuzie, 3 ceaiuri pe zi

Păpădie (Radix, Herba Taraxaci) – infuzie sau păpădie, 2-3 ceaiuri pe zi

Turiță-mare (Agrimonia eupatoria – infuzie, 2 ceaiuri pe zi, în alergii cu mâncărimi.

Rădăcină de Iarba-mare (Inula helenium), decoct, 2 ceaiuri pe zi, mai ales în erupții ale pielii cu prurit

Cicoare (Cichorium intybus)

 

Flori de Soc (Sambucus nigra)

Rădăcină de Brusture (Arctium lappa) – decoct

Cimbrișor-de-câmp (Thymus serpyllum)

Mentă (Mentha sp.)

Salvie (Salvia sp.)

Mușețel (Matricaria chamomilla)

Busuioc, Isop, Hamei.

Pentru uzul extern alifie de Gălbenele, tamponări cu bitter din plante, cu uleiuri esențiale

Regimul de viață

Impune evitarea pe cât posibil a contactului cu factorii alergeni, plimbări prin iarba umedă, alergări în aer curat.

 

Dacã aveþi întrebãri sau sugestii, vã rugãm sã vã adresaþi la nr. tel: 0729.884.423 sau scrieţi-ne pe adresa de e-mail: [email protected]
    Pentru mai multe informaţii cu privire la produsele noastre şi pentru oferte, vã rugãm sã accesaţi site-ul: www.hypericum-plant.ro
Bistriţa, incinta Kaufland 2, Calea Moldovei, nr. 40, Tel. 0263383121
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5