Mii de credincioşi la Mănăstirea Nuşeni
De Hramul Mănăstirii Nuşeni – Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, peste 3000 de credincioşi au dorit să participe la Sfânta Liturghie oficiată de arhiepiscopul şi mitropolitul Andrei. Înaltul ierarh a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de peste 40 diaconi şi preoţi, de protopopii de Bistriţa şi Beclean, preoţii Alexandru Vidican şi Doru Zimveliu. La sosirea în Sfânta Mănăstire, mitropolitul Andrei a fost întâmpinat de stareţul, protosinghelul Paisie, de primarul comunei Nuşeni – Ioan Mureşan, de cei doi protopopi, de soborul de preoţi. Cuvântul de învăţătură rostit despre Sf. Prooroc Ilie a fost urmărit, pe o căldură caniculară, cu pioşenie şi atenţie de cei prezenţi în poiana mănăstirii. „Munca jertfelnică pe care sfinţia sa, protosinghelul Paisie, cu obştea sa, o fac aici se potrivesc de minune cu versurile populare: Altarul ca să fie/Şi pietrele să ţie/ Cer inima şi viaţa/ Zidite-n temelie. Vreau să subliniez un mare adevăr, spunea mitropolitul Andrei, şi anume că, dacă aseară îl luam pe Sf. Ilie drept pildă de rugăciune, dacă astăzi am învăţat că trebuie să avem o prezenţă adevărată, să nu ne dezechilibreze mulţimea confesiunilor religioase ce ne înconjoară, trebuie să avem o credinţă adevărată, aşa cum a lăsat-o Iisus Hristos, apoi să participăm duminică de duminică şi sărbătoare de sărbătoare la Sfânta Liturghie, să ne implicăm în asistenţa socială, iar sfârşitul tuturor acestora este Înălţarea la ceruri, ca şi Sfântul Ilie”.
Despre mănăstirea Nuşeni putem spune că ideea înfiinţării acesteia s-a ivit încă din 1991, când, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire, arhiepiscopul Teofil, s-au făcut demersurile necesare ridicării acesteia. Un aport deosebit în această privinţă l-a avut şi preotul Marius Avram, paroh în localitatea Nuşeni, actualmente preot la Monor. Dintre stareţii mănăstirii îi menţionăm pe pr. Ilie Cira, în timpul căruia, în 1994, episcopul Irineu Bistriţeanul, actualmente arhiepiscop de Alba Iulia, a pus piatra de temelie a noului aşezământ. Mai menţionăm pe protosinghelul Sofian Ardelean, fost vieţuitor al mănăstirii Sihăstria şi stareţ al mănăstirii Nicula. Cu binecuvântarea vrednicului de pomenire mitropolitul Bartolomeu au început lucrările la fundaţia bisericii, fiecare dintre stareţii şi vieţuitorii care au trecut pe aici, alături de preoţi şi pelerini, au lăsat câte ceva demn de amintire pentru a fi cinstiţi în rândul ctitorilor sau binefăcătorilor. La fel ca şi în celelalte mănăstiri din Arhiepiscopia Clujului, meritul deosebit este al mitropolitului Bartolomeu, datorită căruia mănăstirea este acum înfloritoare şi prosperă. În anii din urmă s-a ridicat casa monahală cu bucătărie, sală de mese, chilii, paraclis, iar biserica, închinată Sf. Ilie, în momentul de faţă este în stadiul de a fi pictată, pictură realizată de soţii Moldoveanu. În prezent, obştea condusă de protosinghelul Paisie Iloaie numără 18 vieţuitori care, împletind ascultarea cu rugăciunea, se ostenesc pe calea împlinirii tainei chemărilor.
La sfârşitul Sfintei Liturghii a dorit să mulţumească înaltului ierarh, preoţilor şi diaconilor şi stareţul Paisie: „Astăzi, acum, voi sunteţi cei ce aţi venit să vedeţi pe un mare pelerin, pe cel care ne-a oferit şansa se a pelerina spre împărăţia cerurilor, dar şi de a ne aduce focul cel dumnezeiesc. Ce poate fi un martir decât un mort al lumii acesteia în faţa învierii? Cuvântul şi îndemnul de astăzi al înaltului ierarh este că fiecare dintre noi, oamenii, putem deveni martiri ai conştiinţei noastre, renunţând la păcate, însemnând moarte, şi revenind la viaţă, însemnând speranţă, mântuire şi înviere. Această înviere s-a petrecut astăzi la Nuşeni”.
Credincioşii prezenţi au putut să se închine moaştelor sfinţilor Epictet şi Ahtion, martiri ai lui Hristos, din secolul IV, racla cu sfintele moaşte au fost aduse de la mănăstirea Halmiris din Episcopia Tulcii. Să mai amintim faptul că, printre miile de pelerini sosiţi la Nuşeni s-a aflat un grup de credincioşi din Salva, în frunte cu Grigore Butaciu, care a adus şi a oferit mănăstirii doi prapori confecţionaţi manual.
Nu au lipsit de la sărbătorirea Sfântului Prooroc Ilie de la Nuşeni nici politicienii judeţului, Emil Radu Moldovan – preşedintele Consiliului Judeţean şi deputatul Ioan Oltean şi primarul din Nuşeni, Ioan Mureşan.
Citiţi şi:
- Mii de pelerini la hramul Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Nușeni
- De Sfântul Ilie, mii de credincioşi la Mănăstirea Nuşeni
- Mitropolitul Andrei, alături de credincioşi, la hramul Mănăstirii Nuşeni
- "Crucea Arhiepiscopală" pentru părintele stareț Paisie Iloaie, oferită de Mitropolitul Andrei, la hramul mănăstirii de la Nușeni
- Hramul Sfintei Mănăstirii Sfântul Ilie de la Nuşeni 20 iulie 2009
Comentarii
Buna ziua,
As dori nespus de mult sa reiua legatura cu Parintele Sofian Ardelean. Daca aveti informatii va rog sa ma ajutati.
Multumesc anticipat,
Alina
[email protected]
Adaugă comentariu nou