1 – 9 Martie – Zilele Babelor
Continuăm serialul nostru cu cercetarea executată în Chiuzbaia, în ceea ce privește cele 9 zile de început ale lunii Martie, zile cunoscute în popor ca fiind ,,Zilele Babelor”, sau ,,Dotile cele friguroase”, sau și mai simplu ,,Dotile”, nume dat de Baba Dochia, de Eudochia. De la începuturi mi-a atras atenția sintagma ,,Dotiile cele friguroase”, împământenită în popor ca perioada friguroasă a lunii. Am întrebat ,,de ce Dotiile cele friguroase?”, iar performerii mi-au răspuns, fiecare în parte, că ei ,,nu știu să fie calde, numai friguroase”, este ,,perioada cu ploi, cu friguri, cu ninsori încă”, ,,luna martie nu prea a fost călduroasă, ci mai degrabă friguroasă, geroasă, uneori”.
Legenda spune că Baba Dochia, în drumul ei spre munte cu oile, își aruncă cojoacele de pe ea. ,,În zilele astea trebuie să fii tare atent la vreme. Este capricioasă. Și mereu schimbătoare. Acuma plouă, acuma ninge. Mâine începe să fie călduț, începe să se mai încălzească”, a mai adăugat badea Antonie.
,,Zilele Babelor – stau sub semnul tabuisticii unor perioade de timp care reflectă nestatornicia vremii, caracterul ei capricios în trecerea de la iarnă la primăvară. Zilele care compun aceste intervale diferă de la o localitate la alta, variind între 6, 9, sau chiar 12 zile ... Odotea sau Ijdochea este patroana acestor zile schimbătoare, încărcate de credințe și superstiții, dar și legende și care în popor sunt denumite ,,zâlile babilor”. Repertoriul de credințe este un reflex al fondului mitologic bogat al mitului Babei Dochia”, ne mărturisesc etnologii Maria și Pamfil Bilțiu, în ,,Calendarul popular – volumul I. Obiceiurile primăverii și verii”, apărută la Editura Ethnologica, Baia Mare, 2009, pag. 12.
Se crede că după ce trec Zilele Babelor, după ce trec Dotiile – se poate ieși cu oile la păscut. Deja, vremea începe să-și intre în cursul normal - vreme de primăvară. Aceasta este și legenda – Baba Dochia, la început de martie (1 martie) își ia oile și dorește să urce spre munte. Este oprită în drumul ei de vremea nefavorabilă – vânt și vântoase, ploi sau chiar zăpadă. Intervievații au mărturisit de existența a 9 zile – contrar altor informații cum că Zilele Babelor ar dura – între 6 și 12 zile.
Se crede că Baba Dochia știa face și vrăji sau farmece – inclusiv vremea o putea fermeca – să fie după placul ei, când bună și frumoasă (cald), când friguroasă sau rece, toate astea în funcție de starea ei sufletească. Indiscutabil, atunci când vorbim de Zilele Babelor, vorbim de vremea mereu în schimbare, de o vreme capricioasă, precum Baba Dochia – când bucuroasă, când supărată și agitată. Soarele este umbrit de nori și ploaie. Ninsoarea este însoțită de viscol puternic, ,,încă soarele nu are așa mare putere de-a încălzi în această perioadă”, ,,prin acest comportament Baba Dochia se răzbună pe noi, trăitorii”.
La origine, legenda este una pastorală, o dată cu luna martie, prima luna de primăvară, ies și oile pe câmp, ies la păscut, după perioada de iarnă. Datorită felului ei de-a fi, ,,Baba Dochia, era o babă rea, urâcioasă, aspră la fire, neiertătoare – așa se explică și vremea din această perioadă, asemănătoare Babei”.
Se crede că, așa cum era vremea în cele nouă zile, așa a fost și Baba Dochia. Considerată și sărbătoare ,,cap de primăvară”, se mai crede că de ziua Babelor, depinde întreg anul în curs. ,,Cum îți e Baba așa îți va fi anul”. Altă dată se face analogia celor nouă zile cu cele nouă luni rămase până la sfârșitul anului. Dar, ținând cont de cele doisprezece luni ale anului, se mai crede, nu în nouă zile ale Babei Dochia, ci în doisprezece zile – echivalentul celor doisprezece luni cât are un an calendaristic.
Cei din Chiuzbaia, mi-au mărturisit doar de nouă zile, deci nouă luni, fără a putea da o altă explicație, referitoare la diferența existentă, de la nouă la doisprezece, sau invers, de la doisprezece (echivalentul lunilor dintr-un an), la nouă, presupunem doar că este timpul (raportat în luna calendaristică) rămas până la finalul de an.
Multe credințe dar și superstiții se raportează la această perioadă. Se zice că ,,nu e bine să torci în această perioadă. Firul de lână tors, este echivalentul firului vieții. Torcând, firul se mai rupe, crezându-se că o dată rupt, se va rupe și firul vieții. Dacă se rupe imediat când se începe torsul, atunci se crede că vei muri de tânăr, în plină tinerețe”.
Se crede că ,,dacă prima zi din luna martie, este frumoasă, atunci tot anul va fi frumos, mănos. Vei petrece anul în pace și liniște”, așa cum a fost prima zi a Babelor. Și invers, ,,dacă vremea în prima zi de Martie va fi închisă, ploioasă, friguroasă, atunci tot anul va fi ploios, figuros, nu vei fi fericit, vei fi tot anul supărat, mânios, te vei certa cu toată lumea, nu vei avea noroc”. ,,Nu se scoteau animalele afară din grajd. În aceste zile animalele se țineau în grajd, crezându-se că dacă ar fi scoase afară, atunci se vor înbolnăvi, iar dacă vor fi ținute în grajd, atunci Baba Dochia, le va apăra și ocroti”, a continuat mătușa Marița.
Animalele se pot scoate din grajd, abia după ce trec aceste zile gingașe. Iar ajungem la antonimia dintre bine și rău, dintre nou și vechi, repet, această perioadă fiind una a începutului de an – început de anotimp, începutul germinației – lucruri despre care am mai vorbit. Putem vorbi și despre o antonimie dintre frig și cald. A se vedea ieșirea din iarnă – cu vremea capricioasă, friguroasă, ploioasă, cu ninsoare, cu vânturi și vântoase - și vremea de după Zilele Babelor – deja e cald, se începe muncă pe câmp, animalele se lasă pe câmp, se poate începe aratul.
Este de remarcat faptul unde ne situăm – între frig și cald, între ninsoare și vreme bună. Este un prag pe care îl trecem o dată cu trecerea acestor zile a Babelor. De aceea se crede că este bine să-ți alegi ,,o babă din cele nouă, pentru a ști cum îți va fi viața”. Deși, teoretic, suntem la începutul unui nou an, încă vremea de iarnă nu dorește să plece, iar primăvara încă nu poate să vină. Până și soarele în mersul său pe boltă are de înfruntat o anumită greutate. Prin eliminarea celor nouă cojoace, Baba Dochia, nu face altceva decât, să elimine frigul și încetul cu încetul să intrăm în adevăratul timp. Să ne aducem aminte, așa ca o trecere în revistă, că la aproape o săptămână, după Zilele Babelor, deja este sărbătorit Alexie cel cald (ziua de 17 martie), dar nu fac rostire despre această sărbătoare, pentru că este un pic prea devreme, evident, în serialul nostru vom face rostire în preajma acesteia (deci, la momentul respectiv).
Vremea urâtă este asociată răului, supărărilor, nereușitelor, necazului. Dacă vorbim despre vreme urâtă și termenii de asociere a acesteia voi face și următoarea referință – urât înseamnă și sărăcie, și greutate, și nenoroc, dar și secetă în condițiile în care un an mănos și ploios poate să însemne rod și belșug. Vremea bună din Zilele Babelor este asociată norocului și binelui. Dar poate însemna și bucurie, și fericire, dar și bogăție.
Obiceiul satului zice să-ți alegi o Babă din cele nouă, și cum o vei alege așa îți va merge tot anul, așa vei fi tot anul. ,,Ziua frumoasă înseamnă Babă frumoasă, înseamnă bucurie, fericire, veselie, iar ziua mohorâtă, înseamnă un an mohorât, un an fără împliniri, o perioadă fără noroc – o Babă supărată, mohorâtă, precum ziua aleasă”. Se crede că și viața îți va fi precum ziua și Baba aleasă. Astfel ,,dacă te naști în această perioadă, între 1 – 9 martie, atunci cum ți-a fost de frumoasă ziua în care te-ai născut așa îți va fi întreaga viață. Dacă în ziua în care te-ai născut vremea este urâtă, atunci și tu vei avea parte de necazuri. Nu vei fi tare fericit, vei avea greutăți de înfruntat de-a lungul vieții”. Dacă ziua aleasă posomorâtă, să nu te aștepți la lucruri frumoase, vei fi și tu posomorât, abătut, supărat și amărât tot anul.
Dar cum îți alegi Baba? Căci ,,se crede că nu este bine să nu-ți alegi una. În cazul în care ai uitat să-ți alegi o zi și-o Babă, și se întâmplă să-ți aduci aminte în intervalul 1-9 martie, atunci ziua în care ți-ai adus aminte, aia va fi Baba ta!”. Indiferent de ce se spune despre Baba aleasă, se crede că ,,Baba te poate ocroti, de poate apăra de boli, de necazuri”, și-aici consider că se face asemănarea acesteia cu mărțișorul, cu puterile sale apotropaice, cu fertilitatea – pentru că suntem în perioada aratului, urmând, evident, perioada de semănat.
Se crede că fiecare ar trebui să avem o babă – indiferent care ne-o alegem. Dacă ne aducem aminte în pragul începutului de martie atunci fiecare își alege Baba preferată, urmând a aștepta să ajungă la ziua și la Baba aleasă pentru a putea ști cum îi va fi viitorul. Bun – rău? Frumos – cu necazuri? În funcție de cum va fi Baba aleasă, și interpretarea dată. Repet – zi frumoasă – Babă bună – noroc, fericire, armonie, zi ploioasă, înnorată – Babă rea – amar, necazuri, supărare – toată perioada anului în curs.
Dar cum își aleg Baba cei născuți din data de 10 a lunii? Credința populară zice că indiferent când ești născut, dacă ești în perioada 10 – 31 a oricărei luni, atunci tu va trebui să aduni cele două cifre să ajungi la un rezultat dintr-o singură cifră. De exemplu – ,,cei născuți în data de 10 a oricărei luni – vor aduna 1 + 0 = 1 asta însemnând că Baba lor va fi prima zi din luna Martie”. Cei născuți în data de 28 – vor aduna 2 + 8 = 10 și vor continua adunarea mai departe 1 + 0 = 1, deci Baba lor va fi tot cea din data de 1 Martie. La fel vor proceda toți, și mai dau un exemplu – ,,cei născuți în data de 31 a lunii – 3 + 1 = 4, Baba lui va fi cea din data de 4 martie. Sau cei născuți în data de 29, vor aduna 2 + 9 = 11, și 1 + 1 = 2 – Baba aleasă va fi cea din data de 2 a lunii Martie”. Cel mai mult contează cum e vremea în ziua aleasă, nu atâta cât ... în ce zi pică! Nu contează c-o fi zi de dulce, ori zi de post, ci cum e vremea în ziua respectivă.
Se crede că dacă vremea e bună atunci ești un om norocos, fericit, împlinit. Vei avea parte de un an bun, fără greutăți, un an rodnic, îmbelșugat. După ce se termină Zilele Babelor, încep Zilele Moșilor – care sunt buni, antonimic babelor. Data de 9 Martie, sfârșitul Zilelor Babelor, și ziua celor 40 de Mucenici, este considerată, sărbătoare prag – pragul dintre iarnă și primăvară. Dacă după această dată va mai ninge, și este posibil, atunci se crede că această ninsoare este ,,a mieilor”, ,,omătul mieilor”. Nu durează mult, pentru că ,,deja soarele încălzește puternic, și dacă se întâmplă să ningă peste noapte, ziua se și topește, zăpada asta nu mai ține, ca cea din timpul iernii”.
Se crede că ,,dacă ziua aleasă este frumoasă și caldă sau însorită, atunci Baba ar fi veselă, iar dacă este o zi posomorâtă, atunci Baba este supărată”. Etnologic vorbind, Baba Dochia, este asemănată cu Zeița Pământului – Terra Mater. O dată cu 1 martie intrăm în anul nou, iar cele nouă zile simbolizează moartea anului vechi și nașterea ritualică a anului nou agrar. Anul vechi este întruchipat de Baba Dochia – bătrână, răutăcioasă, capricioasă, rea, iar anul nou ce vine este simbolizat de Nora Babei Dochia, de aici și multitudinea de legende existente. Simbolismul acestei perioade este evident – lupta dintre bine și rău, dintre iarnă și vară, dintre vechi și nou, dintre urât și frumos, dintre frig și cald, dintre sfârșit și început. Sfârșitul unui an și începutul altuia – vezi în Calendarul Iulian acum este timpul de început al anului agrar și ziua echinocțiului de primăvară. Totul este simbolizat ritualic – moartea simbolică (ritualică a unui an) și renașterea celuilat an (o naștere simbolică, ritualică).
Renumitul folclorist Ion Ghinoiu, în volumul ,,Sărbători și obiceiuri românești”, apărut la Editura Elion, 2007, afirmă că ,,Baba Dochia este o zeitate feminină sezonieră care moare și renaște anual ... Zilele urcușului, echivalente cu numărul cojoacelor purtate în spate, formau ciclul de renovare ritualică a timpului, iar moartea ei în ziua echinocțiului de primăvară (9 martie în Calendarul Iulian) simboliza moartea anului vechi și renașterea anului nou”, (pag. 226 -230).
Urările noastre, așa că de început de an, să vă călăuzească spre o Babă Dochia – norocoasă, că prea mi se pare că ne învârtim în nenoroc, în frig și-n ceață! Vă invit dragi cititori să vă alegeți o Babă, să nu nesocotiți obiceiul popular. Să aveți parte de o Babă așa cum v-o doriți, pentru ca tot anul să aveți parte de noroc, de fericire, de armonie, de bucurie. Sper din tot sufletul că Baba fiecăruia dintre dumneavoastră să vă aducă un an bun, îmbelșugat, un an norocos, un an mănos și călduros. Vă doresc să aveți parte de un an nou plin de împliniri și satisfacții. Vă doresc ca Baba Dochia să vă aducă ceea ce vă doriți, iar noi, s-auzim de vremea bună și de lucruri plăcute. Doamne ajută!
Adaugă comentariu nou