Astăzi,

Dragostea, sărbătorită la Bistriţa

În calendarele vechi, februarie este considerată ultima lună de iarnă, iar ziua de 24, se numeşte şi „cap de primăvară”. La această dată se celebrau în satul românesc câteva practici rituale care anunţau sfârşitul iernii şi reînnoirea timpului.

Dragobetele este considerat o sărbătoare a iubirii, a redeşteptării la viaţă care şi-a păstrat simbolistica până în zilele noastre. Începând de azi şi până după „zilele babelor” asistăm la practicarea mai multor ritualuri de renovare a timpului. În credinţa populară, Dragobetele este feciorul Babei Dochia. El reprezintă un element pozitiv în relaţie cu negativul simbolizat de Dochia. Baba Dochia reprezintă timpul care a îmbătrânit şi trebuie să moară pentru că i-a venit vremea. Ea este, de asemenea şi un element aflat în neconcordanţă cu vremurile noi, cu timpul cel tânăr ce aşteaptă să renască. În literatura de specialitate, Dragobetele este comparat cu Eros sau Cupidon. El este un simbol al iubirii în Panteonul românesc. Dragobetele este vesel, iubitor şi reprezintă energia, vitalitatea, tinereţea. Bărbat chipeş şi iubăreţ, năvalnic, petrecăreţ, Dragobete era numit de către daci „naşul cosmic”, pentru că era zeul ce oficia în cer, la începutul primăverii, nunta tuturor animalelor, obicei ce a fost adoptat şi de oameni. Astfel, de Dragobete, fetele şi băieţii se întâlnesc pentru ca iubirea lor să dureze tot anul. În comunităţile tradiţionale, fetele care erau sărutate la Dragobete urmau să se căsătorească în toamna acelui an. Ziua de Dragobete se încheie cu petreceri cu cântec şi joc care se desfăşurau, fie în casa unuia dintre tineri, fie la un salon de dans sau, mai nou, la căminul cultural. Fetele şi băieţii celebrează astfel prietenia şi noile cupluri afirmate public, consfinţite, prin practicarea acestui obicei.

Astăzi, As Tv şi Primăria Bistriţa alături de Consiliul Local al Tinerilor şi de Direcţia Judeţeană pentru Tineret organizează pe pietonal spectacolul-concurs „De Dragobete sărbătoreşte în straie româneşti!”. În cadrul programui artistic vor evolua Ansamblul profesionist Dor Românesc, Ansamblul folcloric "Cununa de pe Someş", Ansamblul de cântece şi jocuri populare "Balada", Ansamblul folcloric "Codrişorul".

De la ora 14.30 primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Teodor Creţu va oficia căsătorii pentru o zi , iar la ora 16.00 va fi premierea celor mai frumoase, autentice şi vechi costume populare. Nu lipseşte târgul de mărţişoare, de unde se pot achiziţiona suveniruri pentru cele dragi, legate cu şnurul alb-roşu. De la ora 15.30 la Grupul Şcolar "Grigore Moisil" este organizat un carnaval cu măşti, la cantina instituţiei. Cu acest prilej vor fi premiate cele mai frumoase scrisori de dragoste. Mâine, la Şcoala de Arte şi Meserii "Sfânta Maria" de la ora 13.00, în sala festivă va fi o piesă de teatru în care vor fi readuse în atenţie cupluri celebre de îndrăgostiţi de-a lungul istoriei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5