Gazeta de Bârgău - o istorie de 100 de numere+8+11
Pe oameni îi pasionează, de obicei, numerele, sumele rotunde, indiferent cât de puţin sau de mult cuprind în ani sau în bani. Sau în numere de premii, exemplare etc.
Bârgăul se poate mândri că gazeta lor a ajuns, acum în iunie 2013, la nr. 100.
Bârgăuanii, unii dintre ei, şi-au dorit
mereu să aibă o publicaţie proprie. Înce-
puturile publicistice se regăsesc în anul
1936 când la Prundu B. au apărut câteva
numere dintr-un ziar numit „Valea Bâr-
găului”, care din cauza dificultăţilor nu a
avut decât 8 apariţii. Publicaţia a apărut
sub conducerea unui comitet de redacţie
avându-l ca redactor-şef pe Victor Barna.
Ziarul apărea în format de 28/44 pe 4 pa-
gini şi era tipărit la „I. Goldstein”-Dej.
Direcţia şi idealurile ziarului erau foarte
mari, aşa cum reiese din articole.
-„…Este strădania unui grup de tineri –feciori ai
„acestei Văi-mânaţi de gândul bun şi chibzuit, de
a pune la îndemâna sătenilor o publicaţie, unde
vom găsi sfaturi şi îndemnuri în legătură cu via-
ţa lor de toate zilele…”
-„…E o datorie a noastră de a nu mai lăsa să se
aştearnă praful uitării peste măreţele personali-
tăţi cari sau ridicat din sânul graniţei şi cari prin
eroismul şi cultura lor au devenit nemuritori”.
După 56 de ani, la 19 aprilie 1992, un grup de intelectuali de la Susenii Bârgăului a hotărât înfiinţarea unei alte foi, ce se voia continuarea celei din 1936, foaie pe care fondatorii (Titus Wachsmann-Hogiu, Mircea Platon, Simion Bota, Ioan Bălan, Ionaş Dan care au format primul Comitet de redacţie) au numit-o „Gazeta de Bârgău”. De tipărire se ocupa ing. Alin Bălan prin firma sa „Paper Dragon”, execuţia realizându-se la Cluj. Foaia avea 4 pagini şi cuprindea diverse rubrici adresate tuturor segmentelor de populaţie şi tuturor preocupărilor, în apariţii săptămânale, având un tiraj de 200 exemplare. În articolul inaugural „Gânduri la început de drum” (cel ce se vede în imaginea de mai sus), subsemnatul (în calitate de fondator şi redactor şef) scriam:
„Există o bucurie şi o emoţie inegalabile atunci când se naşte primul copil în viaţa unei familii. O stare similară ne cuprinde la apariţia întâiului număr al unei publicaţii ce intră astăzi în lume din sufletul nostru, din Susenii B….
„Gazeta de Bârgău se vrea –şi va fi- un ziar de informare şi cultură, excluzând orice partizanat politic, provocări, dispute, polemici jignitoare, acţionând numai pentru şi în numele adevărului, dreptăţii, mai binelui, înţelegerii şi respectării demnităţii umane…”.
Alături, pe prima pagină, preotul Dumitru Pugna aduce binecuvântarea de „Doamne ajută!”, iar Mircea Platon adresează un Cuvânt de laudă , în care scrie: „…Propunându-mi să arăt de ce merităm noi bârgăuanii un ziar, gândurile mele devin de fapt un cuvânt de laudă adresat Bârgăului şi bârgăuanilor…să ducem mai departe mesajul de propăşire a acestor meleaguri, prin muncă, iubire de oameni, cultură şi prin cultivarea celor mai înalte virtuţi morale. Acest ţel măreţ ne propunem să-l slujim, cu pasiune şi devotament…”.
Din nefericire, din cauza dificultăţilor de tipărire şi de distribuire, gazeta a apărut doar 11 numere, până în iulie 1972. În prima serie au colaborat cu articole numeroşi intelectuali de pe Valea Bârgăului, dar şi elevi. Ideea unei gazete bârgăuane nu a fost niciodată abandonată, iar atunci când a fost posibil s-a reluat cu acelaşi entuziasm. Astfel, după 13 ani, în martie 2005, apare o serie nouă a Gazetei de Bârgău, am profitat de bunăvoinţa şi interesul bârgăuanului Adrian Mănarcă, pe atunci redactor şef al cotidianului bistriţean „Răsunetul” de a ne găzdui cu 4 pagini în acest ziar, cu apariţie în ultima zi de miercuri a fiecărei luni. Am scăpat astfel de tipărire şi difuzare, în sarcina Comitetului de redacţie rămânând doar realizarea conţinutului.
Menţionez că pentru acoperirea cheltuielilor Primăriile comunale de pe valea Bârgăului contribuie prin rotaţie şi ritmic, depunând anumite sume în contul ziarului „Răsunetul”, motiv pentru care avem cuvinte de laudă, apreciere şi mulţumire.
Comitetul de redacţie, scris în caseta tehnică era: Titus Wachsmann-Hogiu (redactor responsabil şi tehnoredactare computerizată), Mircea Platon ca redactor şi câţiva colaboratori proveniţi din satele bârgăuane (Niculae Vrăsmaş, Ioan Fontu, Remus Deac, Dorina Suciu, Ioan Vlad). Pentru a asigura conţinutul diversificat al fiecărui număr, scriam mereu: „Aşteptăm colaborări şi colaboratori din orice domeniu, care să nu depăşească 200 cuvinte. Materialele pot fi predate personal realizatorilor şi colaboratorilor, până cel târziu la data de 10 a fiecărei luni. Sediul provizoriu al redacţiei: Susenii B. nr. 12 (adică la domiciliul redactorului responsabil).
În primul număr al seriei noi scriam: „…După cum precizăm pe manşeta de început, materialele pe care le vom publica vor fi nu doar cronologie, ci tot dată un bun prilej de educaţie civică, socială, culturală a locuitorilor Văii Bârgăului, şi nu în ultimul rând un mod de a ne face cunoscuţi…în lume…”
Tot atunci, Adrian Mănarcă scria articolul cu titlul „Un vis cât o certitudine” în care sublinia: „…Ţara Bârgăului nu este o figură de stil, ci este cu adevărat o realitate…Poate şi de aceea din Ţara Bârgăului au plecat în lumea largă oameni împliniţi, oameni cu care bârgăuanii se mândresc, nu numai ei ci şi Ţara cea mare…Noi, Răsunetul, poate şi pentru că unii dintre noi suntem bârgăuani sau îi simpatizăm pe oamenii acelor locuri, găzduim cu drag Gazeta de Bârgău” şi îi urăm mii de numere de apariţie.
După aproximativ 2 ani, adică începân din anul 2006, din motive personale, subsemnatul fondator al ziarului (TWH) a lăsat conducerea lui Niculae Vrăsmaş, un bârgăuan activ, interesat şi competent pentru această lucrare.
În aprilie 2009, când a fost anul V al seriei noi, la Nr. 50, noul redactor responsabil, Niculae Vrăsmaş, i-a dat o notă festivă.
Acum, în iunie 2013, Gazeta de Bârgău, a ajuns la Nr. 100. Merită laude, felicitări şi mulţumiri colaboratorilor ziarului „Răsunetul” şi primariilor de pe Vale care au făcut posibil acest succes.
„La mulţi ani” draga noastră publicaţie.
Titus Wachsmann-Hogiu,
Adaugă comentariu nou