Ministrul delegat Doina Pană: Măsurile economice luate de Guvern nu sunt nici electorale, nici populiste
Ministrul delegat pentru Dialog Social, Adriana Doina Pană, consideră că, în acest an, atât angajatorii cât şi salariaţii sau pensionari vor resimţi efectele creşterii indicatorilor macroeconomici, prin o serie de programe promovate de Guvernul României. Ministrul Doina Pană a ţinut să menţioneze, în cadrul unei conferinţe de presă, că aceste măsuri nu sunt unele specifice anului electoral 2014, ci au fundament economic şi au fost acceptate şi de FMI, Banca Mondială etc.
„Chiar dacă s-a vehiculat sloganul că sunt măsuri electorale, sunt măsuri care au fost convenite împreună cu Troica – Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană, Banca Mondială. Pe aceste foruri nu le interesează măsurile electorale sau neelectorale, sunt nişte bănci care au interesul să-şi recupereze banii, pentru că ne-au dat o grămadă de bani drept credit, iar dacă aceştia au spus că sunt măsuri OK, înseamnă că într-adevăr sunt măsuri OK. (…)”, a argumentat demnitarul bistriţean.
Ministrul Doina Pană a explicat că măsura privind acordarea de facilităţi românilor care au credite şi un salariu mai mic de 1.600 de lei, în sensul înjumătăţirii ratelor în primii doi ani, va avea drept efect creşterea consumului.
“Este o măsură prin care nu noi am inventat apa caldă, a fost practicată în multe ţări, de exemplu, Marea Britanie în 2008, Spania etc. Unele au aplicat reducerea la dobânzi, altele ca noi, înjumătăţirea ratei. Este o măsură care vine, în primul rând, în sprijinul oamenilor, dar şi al economiei. (…) Este o măsură economic, pentru că venind cu această diminuare a ratei, creşte puterea de cumpărare. Obicetivul nostru nu este austeritatea, ci să crească consumul, pentru ca economia să se dezvolte”, a declarat ministrul delegat.
Potrivit acesteia, o altă măsură importantă, „care nu este populistă”, o reprezintă suplimentarea cu 9.000 a numărului de bilete de tratament acordate pensionarilor, ajungându-se la 59.000. „Pe baza rezultatelor macroeconomice de anul trecut, a, putut veni nu doar cu măsurile reflectate prin buget – creşterea salariului minim – dar şi cu o creştere cu 9000 de bilete de tratament pentru pensionari”, a menţionat ministrul Doina Pană.
Potrivit acesteia, un alt set de măsuri vine în sprijinul mediului de afaceri, reducerea CAS cu 5 procente pentru angajator, scutirea de impozit pentru profitul reinvestit sau stimularea creării de locuri de muncă.
„Până la 1 iulie, Guvernul va avea metodologia pentru scuturea de impozit a profitului reinvestit. Este o măsură bună nu doar pentru angajator, care se poate dezvolta, creează locuri d emuncă, deci implicit şi pentru populaţie, dar şi pentru încasările la bugetul de stat. Reinvestindu-se, se cumpără tehnologie, care înseamnă TVA de 24%, deci nu este nicio pierdere, toată lumea câştigă.
De asemenea, Guvernul va suporta jumătate din valoarea totală a cheltuielilor cu salariile pentru firmele care creează minimim 20 locuri de muncă. Iniţial, propunerea noastră a fost pentru 50 locuri de muncă, dar din discuţiile cu angajatorii, doar firmele mari puteau să o implementeze. Este o formă de schemă de ajutor de stat pentru firmele private. Da, statul îţi dă nişte bani, dar ţi-i ia foarte repede pentru că nu se acordă decât acolo unde dezvoltarea firmei presupune locuri de muncă. Or, în timp foarte scurt, din impozite pe salarii, alte taxe, statul ăşi recuperează ajutorul de stat”, a adăugat ministrul delegat pentru dialog social.
Citiţi şi:
- Gheorghe Ialomiţianu: Indiferent de situaţie, nu trecem nici la majorări de impozite, nici la tăieri de cheltuieli
- Ioan Botiş: Noul Cod al Muncii nu se mai bazează pe latura socială
- Doina Pană: Prin proteste, muncitorii de la Dan Steel Group nu rezolvă nimic! Sindicatul sau instanţa sunt soluţia!
- Salariul minin pe economie ar putea fi majorat de anul viitor. Valoarea punctului de pensie şi salariile bugetarilor, indexate
- Ministrul Pană: Creşterea economică din 2012 confirmă că România e pe drumul cel bun
Adaugă comentariu nou