Gheorghe Ialomiţianu: Indiferent de situaţie, nu trecem nici la majorări de impozite, nici la tăieri de cheltuieli
Dacă în cursul anului 2012, situaţia este bună, suntem în măsură să avem venituri mai mari, şi atunci Guvernul va decide: să mărească sumele pentru investiţii sau să recuperăm partea care a mai rămas din salarii sau indexarea pensiilor. Dar, bugetul acesta este un buget realist. Indiferent de situaţie, nu trecem nici la majorări de impozite, nici la tăieri de cheltuieli, a declarat ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, la întâlnirea cu mediul de afaceri din judeţ.
Cu lecţiile făcute, cu aceleaşi declaraţii pe care le repetă peste tot în teritoriu, ministrul Finanţelor le-a reamintit oamenilor de afaceri, măsurile luate de Guvernul Boc. Prea multe vorbe, prea multe măsuri pe hârtie…
,,Se pune întrebarea dacă Guvernul Boc a ajutat mediul de afaceri în constrângerile bugetare pe care le-am avut, pentru că trebuia să luăm măsuri, să ne echilibrăm, să putem câştiga încrederea pe pieţele financiare.
Au fost o serie de măsuri: în primul rând am majorat cheltuielile cu investiţiile, o măsură foarte bună.
Am dat peste 180 de milioane de euro pentru crearea de locuri de muncă.
Tot prin Ministerul de Finanţe am îmbunătăţit Codul fiscal şi Codul de Procedură. Dacă până acum doi ani, Codul Fiscal şi Codul de Procedură se adresau celor care încalcă legea, am spus : NU. Marea majoritate a contribuabililor sunt de bună credinţă.
Am redus foarte mult birocraţia, numărul de declaraţii”, a afirmat ministrul Finanţelor.
Ce ne aşteaptă în 2012? Reţeta este simplă, potrivit lui Ialomiţianu: încrederea că România merge pe consolidare fiscală.
,,Ce pregătim pentru 2012?Stabilitatea impozitării. Nu modificăm impozitele, pentru că nu este normal.
Cheltuielile bugetare vrem să le îndreptăm într-o pondere mai mare spre investiţii. Investiţiile reprezintă obiectivul principal al Guvernului Boc.
Am propus Guvernului un buget cu 1,9 % deficit bugetar. Sunt unii care ne critică, dar trebuie să avem o stabilitate bugetară, pentru că deficitul bugetar trebuie finanţat din împrumuturi.
Deşi România are o datorie mică, 32% din PIB, comparativ cu alte ţări, care au peste 100%, nu mai vorbim de Grecia, nu poţi să te împrumuţi la orice cost şi pe o perioadă scurtă.
Trebuie să ai stabilitate financiară, încredere. Încredere că România merge pe consolidare fiscală”, a concluzionat ministrul Gheorghe Ialomiţianu.
Adaugă comentariu nou