Doi scriitori beclenari, în revista „Vatra”

A apărut, de curând, revista „Vatra”, nr. 1-2/ 2014. Ca de obicei, şi acest număr e de citit în întregime. Alături de numele unor scriitori consacraţi, de recunoscut prestigiu, în paginile acestei ediţii se regăsesc şi conjudeţenii noştri Andrei Moldovan şi Aurel Podaru. Dacă primul se poate lăuda că, de ani buni, de când i s-a încredinţat o rubrică permanentă de critică literară, este prezent număr de număr în „Vatra” târgumureşeană, cel de-al doilea se află abia la începutul colaborării sale la această revistă. „Căderea de pe cruce” se intitulează cronica lui Andrei Moldovan despre volumul de poeme „Crucea Nordului”, semnat Andrei Zanca. De reţinut pentru cititorii cotidianului nostru: „Esenţele îl ademenesc, chiar dacă ele tind să se identifice cu Nimicul prin topirea lumescului («Şi simt tot mai desluşit»). Poetul este acela care cutează să se ridice deasupra durerii printr-o spiritualizare a existenţei, într-un efort de împăcare cu sine şi cu lumea («S-a apropiat printre arbori XI»), de desprindere afectivă de imediat («Şi-apoi, într-un târziu»), pentru că simte în sine un dram din materia de dinaintea Creaţiei («Ce însingurare înscrie II»). Numai că omul fragil din pricina sentimentelor clădeşte pe incertitudine, pe probabilitate, pe abur («Să contempli o vale»). Atunci se produce lucrul cel mai omenesc cu putinţă: o abandonare a christicului, o cădere de pe cruce.”
Aurel Podaru semnează o pagină de poeme. Aşa-zise poeme biografice, sau narative, ce se hrănesc, aş spune eu, din seva epică. Scrise cu ironie şi tandreţe, de o neverosimilă prospeţime, îndrăznesc să afirm. Iată unul dintre acestea, intitulat „o fată simplă de la oraş”: „o fată simplă de la oraş/ îmbrăcată modest dar curat/ se oprise în dreptul vitrinei cu cărţi/ o mică librărie din dâmbul pietros/ i-am spus ceva nu mai ţin minte ce i-am zis/ ea a râs şi a pornit să se plimbe cu mine/ nu m-a întrebat unde o duc şi după ce-am intrat în casă/ (locuiam în gazdă pe strada zambilei)/ am încuiat uşa şi fata s-a dezbrăcat fără mofturi// un corp plinuţ lipsit de frumuseţe dar plăcut la atingere/ ne-am iubit în amiaza mare cu fereastra deschisă/ prin care dădeau năvală aerul proaspăt al primăverii/ şi ciripitul voios al păsărelelor// când a plecat am întrebat-o mai vii?/ ea a râs şi a zis că mai vine/ nu mi-a cerut nimic în schimb şi asta m-a făcut/ să-i port până-n ziua de azi o amintire plăcută/ plină de respect// o fată simplă de la oraş.”
Prezenţa celor doi scriitori din Beclean într-o revistă de veche tradiţie, de elevată ţinută şi extremă exigenţă, cum e revista “Vatra” din Târgu-Mureş, ne bucură şi ne scuteşte de alte comentarii!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5