TABĂRA INTERNATIONALĂ “ACASĂ LA NOI” A POPOSIT LA COLEGIUL NAŢIONAL „PETRU RAREŞ” BECLEAN

Intr-o atmosferă entuziasmantă, cea de-a 18-a ediţie a Taberei Internaţionale „Acasă la noi” şi-a desfăşurat activitatea la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din oraşul Beclean într-o atmosferă entuziastă, inaugurând cea de-a 3-a zi prin prezenţa în oraşul Beclean a unei delegaţii de elevi de la„Şcoala de Arte”din localitatea Străşeni din Republica Moldova, fiind întâmpinaţi la instituţia respectivă de către prof. Cristian Nicula, directorul Colegiul Naţional, de către o parte dintre cadrele didactice ale şcolii, de către reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române, fiind prezenţi protopopul de Beclean, p.c.preot Doru Zinveliu şi preot-inspector,cucernicul pr. prof. Adrian Cherhaţ, de către preşedintele Despărţământului „Astra” Năsăud, prof. Ioan Seni, de către reprezentanţi ai presei, prezent fiind Valentin Falub de la cotidianul „Răsunetul”.
Şcoala de Arte din Străşeni a fost reprezentată de către prof. Claudia Nistor, preşedinta Despărţământului Astra„Mihai Eminescu”Străşeni şi de către prof. Doiniţa Sârbu, conducătorul Ansamblului folcloric „Firicel de busuioc” al Şcolii de Arte, care prin momente emoţionante au încântat asistenţa, acesta debutând prin cântecul coral „Firicel de busuioc”, apoi elevul Dumitru Ilisei prezintă poezia „Clopotele dimineţii” de Grigore Vieru, aranjament muzical Ion Aldea Teodorovici, apoi eleva Cătălina Butnaru, recită poezia de suflet „Pământ” de Dumitru Matcovschi, reprezentant de primă mărime al poeziei româneşti din Republica Moldova.
Remarcabilă a fost şi evoluţia „omului orchestră”, alias prof.Sergiu Diaconu, de la Şcoala de Arte, căruia preşedintele Republicii Moldova, domnul Timofte, tocmai i-a semnat Decretul de declarare a acestuia ca „artist emerit”. În urma negocierilor preacucernicului părinte-protopop Doru Zinveliu cu organizatorii Taberei de vară, s-a ajuns la concluzia ca formaţiunea folclorică „Firicel de busuioc” să fie prezentă la Catedrala Ortodoxă din Beclean, lucru ce s-a şi întâmplat. Pe lângă cele relatat mai sus, de astă dată remarcăm şi evoluţia ca artiste a profesoarelor Claudia Nistor şi Doiniţa Sârbu, de astă dată Grupului li s-au alăturat pe lângă prof. Seni Ioan şi părintele Ioan Titieni, preotul paroh de la Gledin, sub a cărui grijă se află şi Centrul misionar „SF. Pahomie de la Gledin”, unde sunt cazaţi şi oaspeţii moldoveni.
La Catedrala „Sf.Apostol Andrei” din centrul oraşului, oaspeţii moldoveni şi-au etalat din nou întreaga lor măiestrie, dovedind încă odată talentul lor deosebit şi harul pe care îl au, dovedind pe deplin că scopul lor şi sloganul „Suntem români şi punctum” a fost îndeplinit pe deplin. La întâlnirea de la Beclean, simbolicul „pod de flori” între Beclean şi Străşeni” a fost consolidat, întărit cu boboci de trandafiri şi cu flori de busuioc, aşa cum etalau în discursurile lor părintele profesor Adrian Cherhaţ, reamintind celor prezenţi jertfa celor care şi-au dat viaţa în luptele din cele două conflagraţii mondiale, tot ceea ce se întâmplă astăzi fiind rezultatul jertfelor de pe front, a celor ce şi-au jertfit viaţa în închisorile comuniste, în munţi ca luptători pentru libertatea deplină a limbii şi culturii române, asistenţa, de altfel numeroasă, participând în catedrală, în faţa portretului lui Ştefan Cel Mare şi Sfânt, pentru înlăturarea tuturor graniţelor materiale şi spirituale, a revenirii în întregime a Moldovei la patria mamă, într-o singură ţară, într-o singură limbă şi credinţă strămoşească, după cum afirmau grupul de preoţi ortodocşi întruniţi în preajma protopopului din Beclean, prezenţi la Vecernia de duminică seara la Catedrala Ortodoxă „Sf. Ap.Andrei” din Beclean ,oferind numeroasei asistenţe o lecţie de istorie deosebită.

Comentarii

12/07/14 21:03
Leon

De la întâlnirea cu fraţii de peste Prut a lipsit tocmai primarul oraşului sau,auto-
rului,din viteza condeiului,i-a scăpat chiar numele edilului?!N-aşi crede una ca asta.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5