Vicepreşedintele CJ, Alexandru Pugna, şi directorul Bibliotecii Judeţene, Ioan Pintea, au primit câte un covor ţesut manual cu chipul lui Eminescu de la oaspeţii din Republica Moldova

Pod de flori peste inimi româneşti: Bistriţa – Străşeni (Moldova)

Cea de-a XVIII-a ediţie a Taberei Internaţionale „Acasă la noi”, care se derulează timp de o săptămână în judeţul nostru, a fost deschisă la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”. Directorul instituţiei, Ioan Pintea, a făcut un expozeu asupra valorilor culturale de pe plaiurile lui Rebreanu şi Coşbuc, bucurându-se că deschiderea taberei pentru fraţii de peste Prut are loc în instituţia pe care o coordonează. Apoi, profesorul Ioan Seni, preşedintele Astra Năsăud, coordonatorul taberei, a prezentat programul care cuprinde vizite la Complexul Muzeal Judeţean, Biserica Evanghelică, Turnul Dogarilor, Casa cu Lei, dar şi cu ansamblul folcloric „Doiniţa” şi artista Cornelia Ardelean. O zi întreagă este dedicată Văii Someşului, copiii din Străşeni fiind aşteptaţi mai întâi de primarul Ioan Szabo la Şanţ, apoi de primarul Alexandru Năşcan la Rodna, unde va fi o vizită şi la Muzeul Mineritului, coordonat de prof. Liviu Păiuş. La Maieru, delegaţia se întâlneşte cu primarul Dumitru Vasile, iar mai apoi, în „Cuibul Visurilor” cu prof. Sever Ursa; la Sângeorz Băi va fi primită de artistul Maxim Dumitraş, la Muzeul de Artă Comparată; la Ilva Mică de primarul Aurel Horea; La Feldru de primarul Grigore Ţional, iar mai apoi va fi vizitată Casa Etno, la Mănăstirea din Rebra-Parva de stareţul Chiril Zăgrean, iar la Rebrişoara de Leon Catarig.
Sâmbătă, grupul de copii va fi prezent la Beclean, unde vor fi întâmpinaţi de primarul Nicolae Moldovan, pe listă găsindu-se şi vizitarea Băilor Figa. Duminică se va participa la Sfânta Liturghie, oficiată de părintele Ioan Titieni la Gledin, acolo unde sunt şi cazaţi copiii. Luni vor fi vizitate Casele Memoriale Liviu Rebreanu şi George Coşbuc, precum şi Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz Băi, va fi vizitată Pescăria din Fiad şi vor avea loc întâlniri cu primarii Sever Mureşan – Telciu, Gheorghe Onul – Salva şi Anchidim Pavelea – Runcu Salvei, care va şi organiza o seară tradiţională românească.
Ziua de marţi este dedicată excursiei la Reghin, unde va fi vizitată, printre altele, şi fabrica de viori, iar ziua de miercuri, când are loc închiderea oficială a taberei, va culmina cu primirea de către preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan.
În cuvântul ei, preşedinte Astra Străşeni, Claudia Nestor, a subliniat legătura dintre ţara mamă şi românii de peste Prut prin vizita la Bistriţa creându-se un pod de flori peste inimi româneşti. Apoi, ansamblul folcloric „Firicel de busuioc” al Şcolii de Arte din Străşeni a prezentat un moment artistic aplaudat de bistriţenii prezenţi la eveniment. „Avem o credinţă, un crez, suntem un neam, trăim într-o limbă şi sunt convins că într-un timp scurt graniţele fizice vor dispărea pentru că cele spirituale nu există”, a afirmat în discursul său vicepreşedintele Alexandru Pugna, cel care s-a implicat ca şederea confraţilor noştri în judeţ să fie una deosebită. Pentru primirea deosebită, oaspeţii le-au dăruit vicepreşedintelui Alexandru Pugna şi directorului Ioan Pintea câte un covor ţesut manual cu chipul lui Eminescu, simbolul românismului. La rândul lor, gazdele au dăruit fiecărui copil volume cu opera lui George Coşbuc, dar şi alte publicaţii editate de Biblioteca Judeţeană.
Cu siguranţă vor fi zile frumoase de care copiii din Străşeni îşi vor aminti peste timp, ca un arc care leagă suflete care vibrează româneşte.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5