Trupa de teatru “Dor Someşan”, din comuna Şanţ, la Festivalul „Povestea vorbei”, la Găeşti
Timp de două zile, la Găeşti, în sala de spectacole a Casei de Cultură „Dumitru Stanciu”, va avea loc cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Naţional de Umor Popular „Povestea vorbei”, una dintre cele mai importante manifestări culturale organizate de Primăria oraşului.
Trupa de teatru flocloric şi nescris “Dor Someşan”, face parte din ASOCIAŢIA FOLCLORICĂ “DOR SOMEŞAN” din comuna Şanţ, asociaţie ce a luat fiinţă din anul 2012 şi este membră a ASOCIAŢIEI NAŢIONALE DE FOLCLOR DIN ROMÂNIA, al cărei preşedinte este domnul Prof. Dr. Dorel Cosma.
Deşi pare o trupă relativ tânără, unii dintre membrii acestei trupe (în mod special doamna Cristina Iugan) sunt proveniţi din prestigioasa formaţie de teatru nescris “Constantin Iugan” tot din comuna Şanţ, care, până în anul 2012 era una dintre cele mai renumite trupe de teatru nescris din ţară, participând la numerose festivaluri şi cucerind de fiecare dată inimile juriului şi în acelaşi timp ale publicului spectator, obţinând premii pe măsură.
Mentorul acestei trupe de teatru, “Dor Someşan”, este nimeni alta, decât doamna Cristina Iugan, care este atât directorul trupei, cât şi autoarea textelor şi regizoarea pieselor interpretate cu măiestrie de ea şi colegii ei.
Încă de la înfiinţare, adică din anul 2012, trupa de teatru folcloric şi nescris “Dor Someşan” din comuna Şanţ, a participat, cu sprijinul IGF şi apoi ANFR la mai multe festivaluri de satiră şi umor, fiind apreciaţi atât de public cât şi de juriu, drept dovadă fiind :
Marele Premiu – la Festivalul “Cucuruz mălai de toamnă” de la Jibou în anul 2012, Marele Premiu – la Festivalul “Povestea vorbei” la Găeşti, în anul 2012, locul II la Festivalul “ConstantinTănase” de la Vaslui, tot în anul 2012, cu piesa “Peştele şi pensionarul”;
Pentru susţinerea şi promovarea valorilor folclorice româneşti pe scenele naţionale şi intrenaţionale, a primit Premiul anului din partea IGF România, federaţie internaţională de folclor a cărei membră era asociaţia la acea dată, acum A.N.F.R.
În anul 2013 a obţinut Premiul special al juriului cu piesa “Nuntă din interes”, la Festivalul “Gura satului” de la Macea;
La Ovidiu, la festivalul Elena Roizen, în anul 2013 a primit o diplomă de onoare, nefiind un festival concurs;
Cel mai recent festival la care trupa de teatru folcloric şi nescris “Dor Someşan” a participat, a fost Festivalul “Mărul de aur” de la Bistriţa, 2014, unde a primit atât Marele Premiu cât şi Premiul special al juriului cu piesa “Secretele lui Alex”, piesă pe care o s-o interpreteze şi acum la la Festivalul “Povestea vorbei” la Găeşti.
Citiţi şi:
- “Povestea vorbei” Teatrului Nescris din Şanţ, câştigătoare la Găeşti
- MARELE PREMIU ”POVESTEA VORBEI”, ADUS ACASA DE TEATRUL NESCRIS DIN ȘANȚ ”DOR SOMEȘAN”!
- Teatrul nescris, neinteresant pentru autorităţile locale
- Alexandru Câţcăuan, alături de Dorel Vişan şi Ştefan Popa Popa`s, în juriu la Festivalul „Gura Satului”
- Actorii populari din Şanţ, premiaţi la Găieşti
Adaugă comentariu nou