Sărbătoarea cărţii la Cristeşti

La Cristeştii Ciceului, satul cu cele mai multe monumente din ţară, a avut loc, zilele trecute, a doua ediţie a sărbătorii cărţii, o sărbătoare frumoasă ca umbra unui gând iniţiată şi organizată de scriitoarea NADIA URIAN, membră a Ligii Scriitorilor Români - Filiala Năsăud. A doua carte a autoarei îmbrăcată în vitralii multicolore a stârnit un viu interes din partea cititorilor prezenţi în număr mare la această manifestare de slăvire a cărţii, o acţiune emoţională de talie academică, lucru mai rar întâlnit în mediul rural.

Întâlnirea cărturărească de la Cristeşti e un semn al prieteniei dintre condeieri şi cititori, deoarece Dumnezeu îi adună pe cei care au nevoie unii de alţii. Prietenii nu se pot căuta. Ei vin, aşa cum au venit la şcoala din Cristeşti, unde Nadia slujeşte de ani buni, ca un dascăl luminat, competent şi organizat, un model de urmat. Două cărţi, două manifestări de mare amploare printr-un mod deschis de colaborare, iar autoarea este şi va rămâne o personalitate deschisă permanent prieteniei şi dragostei de oameni.
Oaspeţii veniţi de la Cluj, Dej, Beclean, Salva, Năsăud, Bistriţa, Rebrişoara, Nepos, Valea Ţibleşului, plus localnicii din toate satele comunei Uriu în frunte cu cei doi lideri ai obştei, respectiv primarul şi viceprimarul, au fost întâmpinaţi pe casa scărilor, în faţa muzeului şcolar, de o formaţie artistică şcolărească, în frumoase costume populare ce a adus omagiu mamei prin versuri, cântece, scenete şi muzică instrumentală, cărora în numele oaspeţilor, doamna Lucreţia Mititean, prin Vorbe înţelepte le-a adus interpreţilor sincere onoruri.

Ca orice om care mânuieşte condeiul şi Nadia are un concept fundamentaL şi face parte dintr-o generaţie în plină activitate, care nu poate rezista fără altă generaţie. La Cristeşti a fost o întâlnire între generaţii, aşa că autoarea, eroina scrisului de azi, a luat de la fiecare generaţie doar ce-i bun având dreptul şi puterea să se apere pe sine, chiar dacă conflictul dintre generaţii e greu de stopat.

Cartea sărbătorită - VITRALII - exprimă dorinţa sinceră a cititorilor de a fi şi exista, reprezentând elemente ale spiritului uman şi doar o mână de merinde şi un scut ocrotitor. Este plină de mister şi taină şi scoate la lumină prin cele 46 de povestiri elemente ale spiritului uman având ca model pe Mântuitorul – ce reprezintă CALEA, ADEVĂRUL şi VIAŢA. Cartea, aşa cum spune părintele Feier, este ca un cod privind morala creştină şi totodată DORINŢA DE A TRĂI FRUMOS.

Scriitorul din satul Mureşenilor, profesorul Leon Muti, consătean şi rudenie cu autoarea, un fin observator şi un model de dăruire cărţii a făcut ca şi la primul volum o analiză amplă, intrând adânc printre vitralii cu observaţiile de rigoare, ca un excelent critic literar.

Preşedintele Astrei năsăudene prof.. Ioan Seni a orientat discuţiile în aşa fel încât toţi doritorii să-şi poată exprima gândurile despre autor şi cartea sa, folosind dialogul ca un concept fundamental, având grijă ca fiecare generaţie să vină cu completări. Diriginta autoarei, prof. Maria Ursu, spune că scrisul Nadiei este ca o rugăciune ce aduce amintirea fericirii prin înlăturarea viciilor din comportamentul semenilor noştri. Doamna Tătar, fosta directoară a şcolii, spune că în povestirile Nadiei se simte pulsul creator.

Mircea Daroşi arată cum sprijină talentele tinere prin toate mijloacele, inclusiv prin presă. Doamna Floarea Pleş, preşedintă Cerc Astra Năsăud, spuna că Nadia scrie pentru că iubeşte oamenii şi locurile în care respiră.

Se fac schimburi de cărţi şi mesaje. Profesorul Romulus Berceni oferă sărbătoritei revista – Ecologistul şi cartea – Ne mândrim cu anii tinereţii noastre –iar Lucreţia Mititean oferă şcolii cartea –Vorbe înţelepte,în două volume.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5