Nuntă din Ţara Năsăudului – în Capitala Banatului. Celebra găină a fost adusă de pe Valea Sălăuţei, miri frumoşi şi naşi pe măsură
Festivalul Naţional de Folclor „Tradiţii la români” a adus, la Sala Capitol din Timişoara, ansambluri profesioniste din ţară, dar şi din Serbia, menite să promoveze frumuseţea cântecului, a jocului şi a dansului. Evenimentul a avut ca director pe Liliana Laichici, cea care conduce Ansamblul Profesionist „Banatul”, iar director artistic a fost Adrian Scorobete.
Manifestarea, prezentată de Felicia Stoian, a adus pe scenă artişti renumiţi, amintind aici pe Petrică Mâţu Stoian, Ana Pacatiuş, Vasile Conea, Adrian Stanca, Ciprian Pop, precum şi ansamblurile „Banatul”, „Timişoara”, „Transilvania” Baia Mare, „Cindrelul Junii Sibiului” Sibiu şi Orchestra Consiliului Naţional al Minorităţii Române din Serbia. Judeţul nostru a fost reprezentat cu cinste de Ansamblul Profesionist „Dor Românesc”, coordonat de directorul adjunct al Centrului Judeţean pentru Cultură, Nicolae Cioancă.
Sub bagheta dirijorului Anghel Urs, bistriţenii au prezentat momente de nuntă din Ţara Năsăudului. Miri au fost Paul Ban şi Diana Barteş de la „Balada”, stegar Florin Hodoroga de la „Păuniţa” Sângeorz Băi, naşi Nicu Cioancă şi Mirela Petruş. Artista Domnica Dologa a dus Obicieul Găinii, unul dintre cele mai frumoase de pe Valea Sălăuţei, fiind în acelaşi timp cea care a cântat în momentul ritualic în care mireasa devine nevastă şi îşi pune năframa pe cap.
Artiştii Anuţa Motofelea, Cristina Retegan, Veronica Bălan, Mărioara Dragotă, Ioachim Spân au prezentat momente frumoase din ceremonialul nunţii, organizatorii declarând că prezenţa bistriţenilor pe scena din Capitala Banatului a fost una dintre cele mai frumoase.
Aşteptăm şi pe viitor asemenea momente frumoase în stagiunea profesioniştilor de la „Dor Românesc” care, iată, prezintă nu doar simple cântece într-un spectacol, ci adevărate momente din vatra satului nostru.
Citiţi şi:
- Ansamblul „Dor Românesc”, spectacol la Oradea
- Concert de neuitat pe Pietonalul Bistriţa. Toată spuma folclorului românesc va fi la noi
- Nuntă la „Dor Românesc”! Ioan Todică şi Delia Petruţa- miri, Oana Matei şi Emilian Coruţi – naşi
- „Dor Românesc”, la 20 de ani. Marea familie a folclorului românesc, reunită la Bistriţa
- 22 de concurenţi râvnesc la Trofeul „Pană de Păun”
Adaugă comentariu nou