Cat de dificil este sa obtii jobul de alpinist utilitar?
Nu reprezinta un secret faptul ca meseriile efectuate la inaltime implica din partea practicantului un dram de curaj, multa responsabilitate si o excelenta mobilitate in aer. Insa, ca in orice alt domeniu, in societatea actuala este mult mai facil pentru un individ sa isi gaseasca un job in momentul in care deja dispune de o experienta semnificativa in domeniu, la care se adauga cumulul de certificari pe care le solicita fiecare angajator in parte.
La o analiza minutioasa, putem descoperi faptul ca pentru a ajunge in ipostaza de a practica aceasta meserie, o persoana trebuie sa indeplineasca numeroase conditii. In primul rand, este vorba despre simtul de raspundere al persoanei. Fiind un job periculos, care se desfasoara la diverse niveluri de inaltime ale cladirilor cu rol civil sau industrial, alpinistul utilitar trebuie sa inteleaga faptul ca este supus pericolului de accidentare in fiecare moment al zilei. Pornind de la acest adevar, evidentierea responsabilitatii este un aspect decisiv in momentul angajarii.
Lansand deoparte trasaturile psihice, comportamentale si capacitatile neuropsihice testate intr-un mediu avizat ale persoanei care isi doreste o cariera in alpinism utilitar, exista cateva reguli standard pe care aceasta trebuie sa le indeplineasca. Intervalul de varsta este o regula importanta, angajarile fiind destinate persoanelor care au implinit deja varsta de 18 ani, dar si celor care nu au depasit pragul de 35.
Cu toate acestea, in sprijinul unui aviz de specialitate, varsta maxima poate fi prelungita la 45 de ani, insa aceasta permisiune este oferita de catre medicul specialist. Insa, chiar daca individul poseda varsta corespunzatoare si a trecut cu brio de testul medical, asta nu inseamna ca se exclude regula experientei in domeniu.
Aceasta regula nu presupune neaparat un job in acelasi domeniu, ci o experienta de cel putin doi ani pe munte, ani in care persoana in cauza a efectuat numeroase expeditii pe creste. Acest lucru garanteaza abilitatile de orientare, dar si mobilitatea sporita a candidatului. Utilitatea acestor abilitati poate fi descoperita
.Calificarea este si ea un proces destul de anevoios pentru persoanele pasionate de domeniul alpinismului utilitar, in momentul actual specializarile fiind trei la numar. Prima este tehnicianul, iar ultima supervizorul. Bineinteles, pentru cei care doresc sa se inscrie la cursurile de profil este important de stiut faptul ca trebuie sa aleaga o scoala avizata, in cadrul careia sa lucreze doar cadre de specialitate. Dupa finalul celor douasprezece zile, in contextul in care este tintit nivelul trei de specializare, cursantul trebuie sa sustina trei examene: oral, scris si partea practica.
De retinut este faptul ca desi cursurile de specializare reprezinta un criteriu de departajare la angajare, antreprenorii din acest domeniu cauta persoane care sa aiba si o alta specializare, fie ea cea de sudor, vopsitor sau electrician. Practicarea unei alte meserii este un plus si pentru candidat, caci una este sa fii muncitor necalificat si sa fii angrenat doar in proiectele de curatenie a cladirilor si alta este sa poti efectua proceduri de reconditionari, zugraveli sau termoizolatii la inaltime. In functie de calificarea fiecarui alpinist utilitar, salariul scade sau creste. In mod normal, plafonul este situat undeva in intervalul 2.000 – 2.500 RON, in contextul in care o zi de lucru nu depaseste sase ore.
Citiţi şi:
- Ce servicii ofera o echipa de alpinisti utilitari si care este beneficiul tau ca client
- Lecţia de filatelie
- ALEGE Liceul Tehnologic Agricol Bistrița! CALIFICAREA PROFESIONALĂ MECANIC AUTO
- Incendiu la un avion utilitar, la Aerodromul Bistrița, cu victimă
- 5 trucuri pentru a-ți găsi un job când ai peste 40 de ani
Adaugă comentariu nou