Un promotor al culturii române: dr. Gheorghe Traian Dascăl
În urmă cu două săptămâni, am primit un colet poștal care conținea mai multe reviste literare, printre care și revista „Cetatea Rodnei”. Răsfoind revista, am descoperit un articol cu titlul „Un mecena rătăcit printre noi”, semnat de prof. Liviu Dârjan din Săcele, Brașov.
Articolul mi-a stârnit numeroase aduceri-aminte. În urmă cu cincisprezece ani, am cunoscut pe acest OM, în anturajul tatălui meu, care, pe atunci, participa la toate festivitățile din județ și din alte județe, legate de presărarea cu nobile aduceri-aminte ale celor care au luminat pe aceste meleaguri.
Căutând pe internet, am citit mai multe articole din ziare și reviste, din care am desprins faptul că acest OM, cu eforturi financiare proprii, „fără a produce vreun prejudiciu financiar primăriilor, consiliilor județene și a altor instituții abilitate în acest sens”, a reușit ca, prin arta monumentală, să evoce trecutul glorios al neamului românesc.
În 21 de localități din șase județe, a ridicat 37 valoroase opere istorice de sculptură, acestea reprezentând simboluri ale latinității, ale Marii Uniri și ale unor distinse personalități ale istoriei, științei și culturii.
La cele mai importante opere istorice de sculptură, a fost consiliat științific de istoricul clujean, acad. Dumitru Protase, recent distins cu „Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler”.
M-a impresionat, de asemenea, un articol apărut în ziarul „Tribuna românească” din Chicago, USA, intitulat „Medicul statuilor. Un mecena al Asociațiunii ASTRA”, semnat de Dinu Moldovan (anul 12, nr. 1 (233), ianuarie 2013), care elogiază activitatea și personalitatea acestui OM, făcându-l cunoscut în toată America.
În ziarul „Făclia” din Cluj-Napoca, apărut în zilele de 1-2 iunie 2013, a apărut articolul intitulat „Elogiu vocației patriotice și culturale a doctorului Traian Gheorghe Dascăl”, în care este relevată activitatea deosebită a acestuia.
Bineînțeles că, despre activitatea doctorului Gheorghe Traian Dascăl, s-ar putea așterne pagini întregi. Ne rezumăm să amintim aici că, în decursul celor peste douăzeci de ani de mecenat, unsprezece localități i-au acordat, în semn de aleasă prețuire, titlul de „Cetățean de onoare”, iar altele i-au oferit medalii, diplome și alte documente de recunoștință.
Pentru anul 2017, din informațiile primite, are în plan alte proiecte. Sperăm să le poată realiza!
Am scris aceste rânduri la aniversarea a 78 de ani de viață, pe care Mecena Năsăudului îi împlinește în ziua de 21 noiembrie.
La mulți ani!
Prof. dr. Radu-Ioan Băeș,
Dublin, Irlanda
Adaugă comentariu nou