ELENA MITRU: Fiara printre oameni

NICOLE SMITH

În cadrul Cenaclului literar „Mihai Eminescu” din New York, a fost lansat un alt volum de proză al Elenei Mitru: Fiara printre oameni (Editura Granada, București, 2016). Întâlnirea din Cenaclu, gen salon literar, s-a ținut la reședința pr. prof. dr. Theodor Damian, ca în numeroase alte dăți de când ființează Cenaclul.
Theodor Damian a deschis ședința și a adus la cunoștința celor prezenți faptul că astăzi 04 noiembrie 2016, s-au petrecut dintre noi John Predescu, la 89 de ani, fost fotoreporter la „Romanian Voice Television” din New York și Vasile Andru, scriitor din România. În memoria celor doi trecuți la Domnul, s-a păstrat un moment de reculegere.
În continuare, vorbitorul a prezentat cartea cu titlul pomenit mai sus și a precizat că o celebrăm pe Elena Mitru pentru faptul că a pus din nou pe hârtie povestea unei vieți, autoarea fiind un exemplu de hărnicie în ale scrisului și un stimulent intelectual pentru cei interesați în întreprinderi litarare asemănătoare. Theodor Damian a observat că Fiara printre oameni este un volum cu un titlu foarte interesant și atractiv. Cartea este bine întocmită tehnic și are o copertă ilustrată cu o pictură a artistului Nicolae Delaport, tatăl Ralucăi Delaport Tănăsescu, artist plastic din comunitatea noastră din New York.
Directorul Cenaclului, a precizat că autoarea relatează povestea morții mamei ei, o moarte tragică. Ea face trimiteri interesante la anumite personaje cărora le punctează caracterul și atitudinea. Volumul are aspecte care te angajează la reflecții filozofice. Ca un exemplu în acest sens, Th. Damian alege expresia „până dincolo de drum”, „dincolo” sugerând dimensiunea metafizică a destinului și implicit a vieții veșnice; ideea ne transferă spre metafizic sau transcendent. Domnia sa a spus că Elena Mitru este o elevă silitoare a Cenaclului nostru.
A luat cuvântul apoi, profesoara Mariana Terra, cea care a prefațat volumul în discuție. Ea a precizat că Elena Mitru este o voce ce se anunță a fi o clasică în devenire. Ea are curajul să scrie proză, poezie, epigrame. Substantivul „fiara” din titlul cărții, este o metaforă, un avertisment; să nu lăsăm să se repete ceea ce s-a petrecut, adică tragedia din viața familiei autoarei.
Mariana Terra observă modul în care Elena Mitru stăpânește tehnica descrierii și a stilului ironico-critic.

A vorbit în final, profesoara Nicole Smith care a evidențiat că volumul Elenei Mitru este o radiografiere realistă și exigentă a societății românești care a căzut pradă sistemului impus de „tătucul de la Răsărit”. Vorbitoarea a precizat că autoarea conduce cu dibăcie monologul interior și personificarea. Ea se joacă cu cuvintele (precum se și mărturisește), are un umor ironic, presiflant. Din audiență, au luat cuvântul, Iuliana Mitroi Culian și Ștefan Benedict ce au adresat autoarei câteva întrebări la care aceasta a răspuns în mod detaliat.
Elena Mitru a mulțumit tuturor pentru aprecieri, înțelegere și sfaturi și în mod special gazdei pentru generozitatea sa și a invitat audiența la nelipsita recepție.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5