Romanian Journal: OASPEȚI DRAGI DIN BISTRIȚA LA CENACLUL DIN NEW YORK
Este întotdeauna o mare bucurie şi, în acelaşi timp, o onoare să primim la cenaclul literar ”Mihai Eminescu” din marea metropolă americană New York oaspeţi dragi din patrie.
În seara zilei de vineri, 14 octombrie, la restaurantul Boon (fost Bucharest) din Sunnyside, s-a desfăşurat sesiunea specială a cenaclului la care au participat, ca invitaţi de onoare, trei reprezentanţi de frunte ai culturii din oraşul ardelenesc Bistriţa: Dorel Cosma, Elena M.Cîmpan şi Menuţ Maximinian.
Preşedintele cenaclului, prof. dr. Theodor Damian, a urat oaspeţilor bun venit în mijlocul iubitorilor de cultură din New York şi a evocat deosebita ospitalitate cu care a fost primit în Bistriţa, unde lansase revista ”Lumină Lină”.
În cadrul acestei sesiuni speciale de cenaclu, au fost lansate cărţile: ”Bistriţa în revoluţie” şi ”Bilet de călătorie” de Dorel Cosma, ”Poezia noastră cea de toate zilele” de Elena M. Cîmpan şi ”Muchia dealului” de Menuţ Maximinian. De asemenea, a fost prezentată revista ”Conexiuni” editată de Centrul Cultural Municipal Bistriţa şi ”Bistriţa culturală”, suplimentul revistei ”Conexiuni”.
Despre cărţile și revistele lansate au vorbit cu admiraţie preşedintele cenaclului, scriitorul Theodor Damian, prof. Mariana Terra, editor al ziarului ”Romanian Journal”, şi prof. univ. Valentina Ciaprazi.
Distinşii noştri invitaţi au prezentat aspecte semnificative din multilaterala şi rodnica lor activitate pusă în serviciul iubitorilor de cultură de pe întreg cuprinsul României.
Din partea Institutului Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă̆ ”Capela Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din New York, a Cenaclului Literar ”Mihai Eminescu”, a revistei ”Lumină Lină”, (Gracious Light) din New York, domnul Theodor Damian a înmânat DIPLOMA DE EXCELENŢĂ fiecărui invitat de onoare din această seară ”pentru merite deosebite în activitatea internaţională de promovare a valorii culturii și spiritualităţii neamului românesc”.
Duminică, 16 octombrie, oaspeţii noştri au participat la slujba religioasă oficiată de preotul-paroh Theodor Damian în biserica ”Sf. Apostoli Petru&Pavel” din Astoria, Queens, după care, în sala socială, invitaţii au vorbit despre cultura românească şi au citit din creaţia personală.
Am solicitat domnului prof.dr. DOREL COSMA câteva opinii despre românii din New York pe care i-a cunoscut și despre activitatea sa în ţară şi în străinătate, având în vedere faptul că dânsul este preşedintele Uniunii Mondiale de Folclor şi director al Centrului Cultural Municipal ”George Coşbuc” din Bistriţa.
”Mă̆ bucur enorm că am putut veni în New York şi este pentru mine o reală încântare că am cunoscut români care respectă tradiţia, care îşi respectă etnia şi care se mândresc că sunt români. Am fost în multe ţări, am dus solia neamului românesc, tradiţiile noastre populare şi pot spune în deplină cunoştinţă de cauză că m-au impresionat românii de aici. Iar Statuia Libertăţii este un semn al faptului că în multiculturalismul şi multietnicismul din New York, românii au locul lor bine stabilit ca o comunitate unită, într-o ţară în care sunt cu adevărat liberi. Datorită ospitalităţii deosebite a preotului Theodor Damian, datorită doamnei Nicole Smith și domnului Mircea Ghiţă, care ne-au însoţit în multe vizite prin oraş, am văzut puncte de larg interes din New York. Am fost în centre-cheie din Manhattan, am vizitat o gospodărie americană, o fermă din Upstate New York, am văzut de aproape Statuia Libertăţii şi multe alte obiective turistice deosebite din acest imens oraş. Mă întorc acasă cu un bagaj de impresii pozitive puternice pe care voi încerca să le prezint în scris, apoi la radio şi la postul de televiziune. Vă mărturisesc că rar am întâlnit atâta grijă pentru oaspeţi, atât de caldă prietenie ca cea simţită la dumneavoastră aici, în New York. M-am simțit şi mă simt ca acasă şi este minunat. Îmi pare rău că trebuie să mă întorc acasă în această seară, dar duc cu mine bucuria de a fi întâlnit români de calitate, români care se mândresc cu etnia lor şi care transmit dulcele grai românesc copiilor şi nepoţilor lor”.
Iată̆ un citat din poezia ”Emoţie”, inclusă̆ în cartea ”Biletul de Călătorie” al poetului Dorel Cosma:
”Energii interioare,
influenţe misterioase.
Devii sau te pierzi
în voinţa latentă
ce se unduieşte alene.
Un suflet de vânt
Sporeşte tăcerea
Exploziilor ascunse,
se zguduie
din temelii
întreaga esenţă.”
Doamna ELENA M. CÎMPAN şi-a exprimat bucuria de a fi cunoscut români de calitate în New York și este impresionată de activităţile pe care aceştia le desfăşoară:
”În comunitatea româno-americană de aici, dumneavoastră clădiţi, cărămidă cu cărămidă, edificiul spiritual al neamului, amintindu-ne de inegalabilul Eminescu. Daţi-mi voie să transmit mesajul meu de suflet către toți românii iubitori de cultură din New York. Continuaţi să creaţi şi să apreciaţi cultura română, ţineţi- vă aproape de ţară, fiţi la curent cu ce se întâmplă acolo. Multitudinea cărţilor și a revistelor este o bucurie, căci în acest fel putem alege. Fiţi mândri că aveţi o personalitate marcantă, cum este domnul Theodor Damian, care vă coordonează multiplele activităţi culturale de aici. M-aţi impresionat prin faptul că participaţi cu bucurie la evenimente literare şi că nu vă uitaţi limba şi cultura, deşi vă aflaţi la mii de kilometri de ţara natală.”
În cartea dânsei, ”Cabina de probă” (volum de proză scurtă), la început, este prezentat crezul autoarei în valoarea scrisului: ”Sunt note şi acorduri care vin dinăuntru. Sunt piese ale unei memorii încă tinere. E oglinda în care mă recunosc. Prozele sunt uş̦oare ca un pahar cu apă. Sunt rare însă şi aşteptate în deşert. Puştiul din noi, din voi, are nevoie, pe o etajeră, şi de această carte. Vitală. Fără ea aş fi mult mai tristă. Cu ea veţi avea porţia de singurătate, fără aer fresh, fără amintire. Ai fost cu mine, Tu, cel din nori. Când te voi întâlni, îţi voi da un autograf. Fără tine, Divinule, n-aş fi simţit înaripare. N-aş̦ fi trăit de mii de ori acelaşi rând. Viaţa mea a fost mult mai bogată în cărţi.
N-am mânuit existenţa așa cum aş fi vrut. Am fost, în schimb, în cărţile mele, stăpân”. Din volumul de poezii ”Lăcrămioare de zăpadă” a doamnei Elena M.
Cîmpan:
”tu eşti istoria mea
şi eu sunt poezia ta
aşa cum
eu aş fi istoria ta
şi tu poezia mea
din cărţi de lut
de la-nceput
şi poate că cineva
într-o viitoare zi
va mai scrie
o istorie a poeziei
sau
o poezie a istoriei.”
(Poezia istoriei)
Ziaristul MENUȚ MAXIMINIAN a fost bucuros să ne împărtăşească opinia sa despre New York și despre românii pe care i-a văzut aici.
”M-am simțit foarte bine. Am cunoscut români veniţi în America din diferite zone ale ţării. Când am trecut Oceanul, am fost emoţionat pentru că̆ nu ştiam ce ne va aştepta în New York. Norocul nostru este că am venit la a doua familie, la ”familia de duminică”, cum îi spuneţi dumneavoastră. M-a impresionat să aflu că vă întâlniţi în fiecare duminică, la biserică, că aveți cenaclu, cum a fost acela de vineri în care ne-aţi prezentat pe noi şi o parte din cărţile noastre. M-am bucurat că m-am întâlnit şi cu colegi jurnalişti de aici. Am citit două ediţii ale ziarului ”Romanian Journal” şi mi-a plăcut mult faptul că̆ aveţi întotdeauna articole despre comunitatea româno-americană din New York şi din alte state ale Americii. De asemenea, am văzut că prezentaţi cu mare grijă situaţia din ţară şi din lume. Vă felicit şi îl felicit pe directorul ziarului, domnul Vasile Bădăluţă, pe care l-am cunoscut, vă felicit pentru că scoateţi în evidenţă ce are mai bun românul. Eu lucrez ca redactor la ziarul ”Răsunetul” și în curând se vor împlini 200 de ani de la naşterea lui Andrei Mureşanu, autorul poeziei Imnului naţional. Vom organiza manifestări importante cu acest prilej. Am văzut atât de multe în acest scurt sejur american, încât pot spune că m-am încărcat sentimental pe viaţă. De la noi din ţară, America este privită ca un miraj, un vis peste Ocean. Mulţi români şi-ar fi dorit, şi-ar dori să se stabilească aici. Dar în acelaşi timp, cred că există şi un miraj pentru Europa, căci mulţi americani s-au stabilit acolo şi apreciază cultura, istoria milenară de acolo. Vreau să vă spun că am fost impresionat şi de faptul că americanii care m-au întrebat de unde sunt şi le-am spus că sunt român din Transilvania, mi-au spus că ştiu de Dracula, de Nadia Comăneci, de Ilie Năstase, de Gheorghe Hagi... Daţi-mi voie să vă felicit pe dumneavoastră ziariştii, pentru munca pe care o faceţi cu pasiune şi pentru strădania de a păstra şi transmite tradiţiile noastre”. Din poezia ”Dincolo”, inclusă în volumul ”Muchia malului” a lui Menuţ Maximinian:
”Căutările
Au trecut gardul.
Peste stânci
E viaţa albastră.
Dacă mergi
Dincolo de cărări,
Întâlneşti oameni.
Dacă vrei,
Dincolo de viaţă
Îţi găşeşti calea.”
Prezenţa a trei dintre cei mai apreciaţi oameni de cultură din Bistriţa-România a fost o sărbătoare pentru membrii comunităţii româno-americane din New York. Mulţumim mentorului de gând şi simţire românească, domnului Theodor Damian, datorită căruia am avut plăcerea şi onoarea de a face cunoştinţă cu oameni de valoare ai unui neam de valoare. Căci întâlnirile din cadrul cenaclului literar ”Mihai Eminescu”, de la slujbele religioase din biserică, discuţiile bilaterale, toate aceste manifestări culturale de excepţie ne fac mai puternici, mai buni, mai mândri de etnia noastră milenară.
prof. Mariana Terra foto: Alex Marmara
Romanian Journal • New York
Citiţi şi:
- Cărți bistrițene, lansate la New York
- Revista Conexiuni si scriitorii bistriteni, la New York
- In premiera: Poezia bistriteana e la New York
- Cununa de pe Someş şi stelele New York-ului
- Mariana Terra, redactor şef Romanian Journal, New York: Sunt ardeleancă prin naştere, sunt ardeleancă prin suflet şi sunt româncă prin tot ceea ce fac, inclusiv în New York
Adaugă comentariu nou