Peste 50% dintre salariaţii bistriţeni lucrează în industrie şi construcţii. Cele mai ridicat salariu mediu, în agricultură!
Număr mediu al salariaţilor în judeul Bistriţa-Năsăud, pe parcursul anului trecut, a fost de 67.645 persoane, ceea ce reprezintă o pondere de 9,75% din totalul salariaţilor în Regiunea de Nord-Vest şi doar 1,35% din toţi salariaţii României. Comparativ cu cu anul 2015, în anul 2016 numărul mediu al salariaţilor a înregistrat creşteri de 8,4% la nivelul judeţului.
Distribuţia salariaţilor judeţului Bistriţa-Năsăud pe principalele activităţi economice la sfârşitul anului 2016 arată că activităţile de industrie şi construcţii înglobau peste jumătate din efectivul de salariaţi (50,2%), în timp ce în activităţile de natura serviciilor erau angrenaţi 47,5% dintre salariaţi. La nivel naţional şi regional preponderenţa salariaţilor este deţinută de sectorul terţiar, al serviciilor, a explicat directorul executiv Mircea Chira de la Direcţia Regională de Statistică Bistriţa-Năsăud.
Câştigul salarial mediu brut lunar a fost de 2143 lei, sub cel al Regiunii - 2514 lei, ca să nu vorbim de cel de la nivel naţional - 2887 lei. La nivelul judeţului nostru, cel mai mare salariu mediu este în domeniul agriculturii, de 2471 lei, zonă în care lucrează doar 2,3% dintre salariaţii judeţului. Aceste salarii sunt motivate de faptul că este vorba despre angajaţii agenţiilor care lucrează cu fonduri europene.
În ceea ce priveşte nivelul foarte scăzut al salariilor, Mircea Chira a explicat faptul că la Bistriţa nu sunt domenii de vârf ale economiei, din zona IT, transporturi, cercetare sau din mediul universitar, aşa cum se întâmplă în alte judeţe ale regiunii, precum Cluj sau Bihor.
Altfel, la finele anului trecut, rata şomajului a înregistrat în Bistriţa Năsăud cota de 3,6%, fiind înregistraţi 4857 şomeri. Numărul şomerilor înregistraţi la nivelul judeţului a crescut la sfârşitul anului 2016 comparativ cu anul anterior cu 3,45%, în timp ce la nivel regional şi naţional s-a înregistrat în aceeaşi perioadă o evoluţie descendentă.
Numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat a fost de 58.054, în timp ce pensia medie lunară a pensionarilor de asigurări sociale de stat a fost de 776 lei, sub media regională şi naţională, care este de 931 lei.
Citiţi şi:
- Câştigul salarial mediu brut, dar şi net, cu peste 26% mai mic faţă de media naţională
- Salariul mediu de BN, cu 27% mai mic faţă de media naţională! E cel mai mic din regiune!
- Bistriţenii au salarii mai mici cu peste 20% faţă de media naţională!
- Salariul mediu al unui bistriţean, cu un sfert mai mic decât la nivel naţional
- Câştigul salarial mediu net, în creştere, în Bistriţa-Năsăud. Doar Clujul şi Sălajul ne depăşesc în regiune
Adaugă comentariu nou