Sărbătoare la Colegiul Național „Petru Rareș” Beclean

Colegiul Național „Petru Rareș” Beclean a organizat, de ziua Europei, cu ocazia aniversării a 10 ani de existență a programului eTwinning în România, prima ediție a Simpozionului și concursului „eTwinning – creativity and innovation”, având ca parteneri: Institutul de Științe ale Educației – Centrul Național eTwinning România, Casa Corpului Didactic a Județului Bistrița-Năsăud, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Europe Direct Bistrița și  Primăria Orașului Beclean. Aceasta este cea de-a șasea activitate din cadrul proiectului „Ia atitudine!”, inclus în C.A.E.R.I. 2017, la pagina 62, nr. 1334, Domeniul Științific, dar și în Oferta de formare continuă, proiecte și activități a Casei Corpului Didactic a Județului Bistrița-Năsăud pentru anul școlar 2016-2017, la capitolul II, Activități Metodico-Științifice și Culturale, pagina 91.

eTwinning este o acțiune a Comisiei Europene, parte a Programului Erasmus+, Programul Uniunii Europene pentru Educație, Formare, Tineret și Sport. Lansată în 2005, cu scopul inițial de a facilita parteneriatele între instituțiile de învățământ preuniversitar din Europa, și-a extins apoi finalitățile, platforma eTwinning.net devenind o comunitate a școlilor din Europa, reunind peste 465984 de cadre didactice din peste 178631 de școli. În România, acțiunea eTwinning este implementată din octombrie 2007 și este coordonată de Institutul de Științe ale Educației.

            Acțiunea se adresează tuturor școlilor din învățământul preuniversitar, tuturor profesorilor, indiferent de disciplina predată, directorilor de școli și inspectorilor școlari.

Platforma https://www.etwinning.net/ro/pub/index.htm oferă:instrumente pedagogice care integrează noile tehnologii în procesul de învăţare;apropierea de celelalte ţări participante şi mai buna cunoaştere a acestora;implicarea în activităţi curriculare comune;participarea profesorilor la o reţea europeană şi oportunităţi pentru dezvoltare profesională, prin colaborarea în proiecte internaţionale şi prin participarea la seminarii internaţionale de formare/ schimburi de experienţă;un cadru atractiv de învăţare pentru elevi şi pentru profesori;recunoaşterea oficială şi o mai mare vizibilitate a activităţii participanţilor la nivel naţional şi european;premii anuale şi certificate naţionale şi europene de calitate pentru cele mai bune proiecte.

Obiectivele simpozionului:

  • familiarizarea participanților cu utilizarea instrumentelor eTwinning: portal eTwinning, eTwinning Live, Grupuri eTwinning, Twinspace;
  • facilitarea inițierii de parteneriate și utilizării platformei eTwinning de către profesorii participanți;
  • prezentarea, în cadrul simpozionului, a unor proiecte de succes, care au demonstrat creativitate și care pot fi multiplicate;
  • prezentarea, în cadrul atelierului practic, a noilor campanii eTwinning și explorarea modalităților de implicare a școlilor participante în campaniile respective.

 

Agenda activității din 9 mai a inclus următoarele:

9.00 – 9.30

 

Înregistrarea participanților

9.30 – 10.00

Deschiderea festivă (plen) – Cantina Colegiului Național „Petru Rareș”

Cuvânt de bun venit

Prof. Tabără Camelia, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud

10.00 - 11.20

Concursul „Europa mea”, organizat de Centrul Europe Direct Bistrița – Cantina Colegiului Național „Petru Rareș”

Consilier Iulia Szekeres, Centrul Europe Direct Bistrița

Manager executiv Ovidiu Puiu, Centrul Europe Direct Bistrița

11.20 - 11.35

Flashmob - elevii de la Clubul Copiilor Beclean, îndrumați de prof. Poenar Reghina

11.20 - 11.35

Pauză de cafea

11.35 – 12.00

Festivitatea de premiere Concursul „Europa mea”

12.00-12.30

Cuvânt de bun venit din partea conducerii Colegiului Național „Petru Rareș” Beclean – Sala festivă a Colegiului Național „Petru Rareș”

Director, prof. Nicula Mircea Cristian

Oportunități de dezvoltare profesională prin eTwinning/Erasmus+

Director Ioan Ioja, Casa Corpului Didactic a județului Bistrița-Năsăud

Creativitate și inovație prin proiecte europene

Inspector Hudrea Daniela, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud

12.30-13.30

Sesiune în plen  - Sala festivă a Colegiului Național „Petru Rareș”

Modele de bună practică în derularea de proiecte eTwinning/Erasmus+ (prezentarea lucrărilor științifice/pe secțiuni)

13.30-13.45

Rezultatele concursului „eTwinning – creativity and innovation”

13.45-14.00

Pauză de cafea

14.00-15.00

Atelier practic  - sesiune în plen - Sala festivă a Colegiului Național „Petru Rareș”

Prof. Cîmpean Marika Emese, ambasador eTwinning

Portalul eTwinning și eTwinning Live”; „Move2Learn, Learn2Move”; „Școală eTwinning

15.00-16.30

Atelier practic – Laboratorul de informatică - Prof. Cîmpean Marika Emese

Lucru în grupuri, pe arii de interese:

  • Creare de cont, utilizarea platformei eTwinning Live
  • Proiectarea unui eveniment online și a unui proiect colaborativ (național sau internațional)
  • Înregistrarea unui eveniment online sau a unui proiect pe platforma eTwinning

16.30-16.45

Pauză de cafea

16.45-17.00

Evaluarea simpozionului

Concluzii și închiderea evenimentului

 

 

Concursul de povestiri digitale „Europa mea”, organizat de Centrul Europe Direct Bistrița s-a bucurat de prezența a 12 echipaje din județ, care au împărtășit din experiența lor în cadrul proiectelor eTwinning/Erasmus+.

La Simpozionul și concursul „eTwinning – creativity and innovation” au participat elevi și profesori din județele: Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Brăila, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Ilfov, Maramureș, Mureș, Olt, Prahova, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiș, Vâlcea, dar și din Grecia, Republica Moldova, Ucraina și Ungaria. Cele trei secțiuni de concurs destinate elevilor au fost cu participare indirectă, iar la partea de simpozion, profesorii au putut opta pentru participare directă/indirectă la secțiunile IV și V. Materialele din cadrul acestor secțiuni subliniază diversitatea proiectelor în care sunt implicați dascălii europeni, dar și munca în echipe transnaționale, cu scopul de a dezvolta competențe elevilor.

Atelierul practic a presupus prezența directă a cadrelor didactice la activități. Ne-am bucurat să putem prezenta noutățile în materie de proiecte și activități propuse de eTwinning pentru perioada imediat următoare: proiectul INDUCAS (ce are ca grup țintă profesori debutanți și din România); „Move2Learn, Learn2Move”; școală eTwinning și, desigur, activități practice, legate de utilizarea platformei eTwinning Live.

Toate materialele înscrise în concurs, prezentările pentru simpozion, precum și rezultatele concursului sunt postate pe pagina proiectului: http://proiectuleducationaliaatitudine.blogspot.ro/p/6-etwinning-creativity-and-innovation.html, pentru că ne dorim ca această activitate să fie o oportunitate de învățare pentru cât mai multe școli, pentru că vrem să evidențiem exemplele de bună practică în derularea de proiecte europene.

            Creativitate, inovație, valori europene – acesta este mesajul promovat de Colegiul Național „Petru Rareș” Beclean la aniversarea celor 10 ani de eTwinning.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5