Clădirea principală a Liceului Sanitar, transformată în restaurant. Fostul sediu IŞJ a devenit restaurant, clădirea Bibliotecii Judeţene e în paragină, la fel cea a Liceului de Muzică. Ce urmează?
După ce sediul Inspectoratului Şcolar de pe str. Ursului a fost retrocedat, în curtea Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” a apărut un restaurant, deşi legea spune că nu sunt permise în apropierea şcolilor astfel de unităţi de alimentaţie publică. Clădirea Bibliotecii Judeţene a fost, de asemenea, revendicată, în momentul de faţă fiind o ruină chiar în centrul oraşului, lângă Poliţie. De asemenea, Clădirea Palatului Copiilor a fost şi ea retrocedată, la un moment dat funcţionând aici jocuri de noroc, actualmente fiind şi ea pustie. Ultima ispravă este legată de clădirea principală a Liceului Sanitar care, după retrocedare, este transformată în restaurant, tot în incinta unei şcoli. Deşi la un moment dat consilierul local UDMR, Antal Attila înaintase un proiect de hotărâre privind înfiinţarea Liceului Maghiar, fiind propusă ca locaţie fosta clădire a Liceului Sanitar. Proiectul însă nu a fost la acea vreme aprobat.
Ieri, cu mare fast, a fost inaugurat un restaurant, locaţie de lux aparţinând grupului de firme ce dă numele unei celebre Pizzeri, care deţine , la câţiva paşi, peste drum, vizavi de „Andrei Mureşanu” şi casa în care venea Lucian Blaga la Bistriţa, al sora lui. La momentul festiv au fost prezenţi şi o serie de politicieni ai judeţului care au postat pe reţelele de socializare, lăudând iniţiativa. Poate că ei şi alţii ca ei ar trebuit să ia iniţiativa mai demult ca şcolile şi instituţiile culturale şi administrative să nu fie vădite de sedii, ca apoi ele să capete o altă destinaţie. Nu este vina celor care au cumpărat aceste spaţii de la proprietar, este vina statului român că prea uşor a renunţat la clădiri istorice, în loc să găsească o modalitate, la fel ca statul vecin maghiar sau alte state, şi nici măcar să nu se mai discute de revendicare după ce s-au investit milioane de euro în ele. Tocmai de aceia nu vom da numele celor ce deschid afaceri.
Singurul lucru ce se întrevede a fi bun este faptul că Primăria Bistriţa, împreună cu Mitropolia Clujului doresc să cumpere fosta clădire a Liceului de Muzică pentru a realiza o şcoală pe toate ciclurile, de la grădiniţă până la liceu, cu activităţi educative de tip After school şi cantină socială pentru copiii nevoiaşi înscrişi la şcoală, centrul social-educativ urmând să poarte numele protopopului Grigore Pletosu.
Până una alta, în locul şcolilor apar crâşmele.
Citiţi şi:
- Felicitări! Chef Nina, premiată de Consiliul Judeţean şi apreciată de cei ce îi trec pragul! Regal culinar la Rin Pastravarie & Restaurant. Invitaţi speciali: Chef Ionuţ- câştigător Chefi la Cuțite, Oana Matei şi Emilian Coruţi
- (Foto) O femeie a sărit în faţa maşinii unui restaurant, fără să se asigure. Accident lângă Coroana
- Anieş – Restaurant, Pizzerie şi casă în flăcări
- Știai că șemineul amplasat într-un restaurant îți garantează clienți fideli?
- Angajari pentru restaurant
Comentarii
Sunteți singurul ziar bistrițean care priviți ceva mai critic problema.Nu ați spus nimic despre legea care spune clar că în apropierea școlilor nu sunt admise ”crîșme”/sau alte asemenea.Ar fi trebuit pentru că mai sunt și alte exemple față de cele amintite în articol.Cine dă aprobări?Întrebați ce urmează? Urmează Sala cinematografului de pe bulevard sau Grădinița de pe str.Bălcescu, ascunsă după bălării,pe care încă nu le-a ochit nimeni pentru că încă Timpul nu le-a șters din memoria bistrițenilor.Dar vine vremea și acestora!
Ce urmeaza ? Pai, statul ar trebui sa-i oblige pe toti cei care si-au revendicat aceste proprietati, intr-un timp prestabilit , ori sa si le darame, ori sa investeasca in ele si sa le faca " frumoase "... astfel incat sa nu "strice decorul " ... deoarece multi si le-au revendicat, sperand ca or avea cui sa le vanda , nu le cumpara nimeni ca-s foarte vechi ... si nici n-au bani sa si le intretina .
S-a facut acolo un " fagadau " ... ptr ca inafara crasmarilor, nimeni nu preia niste cladiri ivechite si care azi... maine... se darama si al caror costuri de intretinere sunt foarte mari si nerentabile .
Adaugă comentariu nou