CONCURSUL ”ISTORIE ȘI TRADIȚII” – O TREAPTĂ
Cu gândul la un vers din poezia ”Testament”, de Tudor Arghezi, ”Cartea mea-i, fiule, o treaptă”, cred că și Concursul Interjudețean, al Cântecului, Dansului și Obiceiurilor Tradiționale, intitulat ”Istorie și Tradiții”, ajuns anul acesta la a zecea ediție, desfășurată la Palatul Culturii din Bistrița, în data de 11 noiembrie, poate fi considerat, cu certitudine, o treaptă. Privind lista participanților, această formă, de treaptă, prinde contur încă o dată, pentru că în concurs au evoluat grupuri din Arad, apoi, în linie, din Sibiu, cu înălțare spre Bistrița, continuând spre Est, la Câmpulung- Moldovenesc, și întinzându-se la Strășeni ( în Republica Moldova ), nume ce parcă ar proveni de la ”cei strașnici”.
După acest exercițiu de contur mental, cu gândul la hartă, care dă o reprezentare asupra dimensiunii orizontale, gândul se îndreaptă către fiecare obicei prezentat, după care a trebuit ”coborât” în trecut și apoi înălțat pe o coloană a infinitului, după Brâncuși, care să nu piardă nimic din autenticul ce ne deosebește și ne apropie, deopotrivă. Sigur că între obicei și tradiție există nuanțe sensibile, dar ele sunt și două bune surori.
O zi în care au fost aduse obiceiuri de ”lăsatul secului”, de ”culesul viei” ( ”bucuria toamnei” ), de ”storsul vinului”, de șezătoare, de clacă, de nuntă, de secerat, cu toată încărcătura lor religioasă, creștină și precreștină, este o zi a tuturor obiceiurilor. O zi când se prezintă bucătăria tradițională, specifică fiecărei zone, cu denumiri aparte, de la ”palaneț” până la ”învârtită”, e o zi a multor preparate vechi. O zi de aducere aminte pentru oameni valoroși ce au contribuit la renaștere culturală, în diferite perioade, de la August Treboniu Laurian, la Solomon Haliță și Georg Fischer, este o galerie de nume ce nu trebuie uitate.
Scena a căpătat culoare, pentru că un costum tradițional trăiește prin culoare. Scena a căpătat viață, pentru că dansul, jocul și jocurile au îndepărtat orice urmă de plictiseală, chiar dacă evenimentul a durat mult, de la ora 9.00 până la 18.00, fiind un adevărat ”maraton” de tradiții. Dar Claudiu Șular, organizatorul Concursului, este obișnuit cu acest gen de activitate, maraton, și și-a folosit antrenamentul, experiența pentru o ...altfel de alergare. Ne-am întâlnit cu toții. La ”Start” și la ”Sosire”. Am parcurs împreună o zi a tradițiilor. Fără tradiții, suntem o fântână fără apă.
Am ascultat multe povești, îmbrăcate în cuvinte frumoase, cu grijă față de aspectul îngrijit al exprimării, am apreciat discursuri, adevărate măiestrii oratorice, îmbinări între copilărie și maturitate, dar și micile poticneli, de înțeles, peste care am trecut cu multă înțelegere. Mi-au plăcut multe formulări aparte, din care am reținut una deosebită: ”femeile se trezeau în crucea nopții”, ca să pregătească aluatul. ( Cred că e de la Budești. ) Tradițiile au răsunat cu particularități specifice, în graiul locului, cu exprimare săsească, ungurească, sârbească, moldovenească.
Clasamentul i-a adus pe primul loc pe elevii de la Colegiul Silvic ”Bucovina”, din Câmpulung- Moldovenesc”, județul Suceava, păstrători ai obiceiurilor străvechi, urmași demni ai lui Ștefan cel Mare, purtători de ”bundiță” cu dihor, cu jder, ca din ”Frații Jderi” ai lui Sadoveanu. Au încântat, au convins și au întrunit calificative maxime din partea juriului. Premiul al doilea a fost oferit Colegiului Tehnic ”Grigore Moisil”, Bistrița, Școlii Gimnaziale Șieuț, județul Bistrița-Năsăud și Școlii de Artă Strășeni din Republica Moldova. Pe locul trei s-au aflat două școli: Școala Gimnazială ”Viorel Cucu Paltin”, din Arpașu de Jos, județul Sibiu, și Școala Gimnazială ”George Coșbuc” din Coșbuc, Bistrița- Năsăud. Mențiuni au obținut Școlile Gimnaziale din Budești, Dumitra, Tureac, Josenii Bârgăului ( Bistrița- Năsăud ) și Școala Gimnazială ”Georg Daniel Teutsch” din Agnita, județul Sibiu. Până la 20 ( numărul total de participanți ), s-au oferit Premii Speciale: Colegiul Național ”Liviu Rebreanu”, Bistrița, Colegiul Național ”Andrei Mureșanu”, Bistrița, Liceul de Muzică ”Tudor Jarda”, Bistrița, Liceul Tehnologic ”Liviu Rebreanu”, Maieru, Școlile Gimnaziale din Tiha Bârgăului, Bistrița Bârgăului, Leșu, Runcu Salvei ( Bistrița- Năsăud ) și Liceul Teoretic ”Jozef Gregor Tajovsky”, din Nădlac, județul Arad.
Fiecare grup de elevi a transmis mai mult decât s-a văzut pe scenă. Fără cuvinte și ”printre rânduri”, a fost vorba despre multă muncă, ore de repetiții. Dincolo de tradițiile prezentate, fiecare elev a spus câte ceva despre educație, despre școală, despre credință, despre carte. Oare nu acestea ar trebui să le vedem în fiecare zi?!... Profesorii coordonatori, cei din spatele scenei, din culise, de la ”butoanele” fiecărui cuvânt rostit, al fiecărui pas făcut, responsabili cu ținuta artistică și cu alegerea costumelor, cu tot ceea ce este autentic, artiști ei înșiși, profesori de istorie, de română, de școală adevărată, într-un cuvânt, sunt cei ce pun în operă, an de an, alte și alte fragmente de viață, cuprinse în Concursul ”Istorie și Tradiții”.
Cu ediția următoare, Concursul va intra într-o nouă decadă, ce coincide cu Sărbătorirea Centenarului Unirii de la 1918. Motiv în plus ca a 11 ediție să aibă loc pe 11. 11, 2018.
Citiţi şi:
- „Istorie şi tradiţii”- Concurs interjudeţean al cântecului, dansului şi obiceiurilor tradiţionale
- „Istorie şi tradiţii”- Concurs interjudeţean al cântecului, dansului şi obiceiurilor tradiţionale
- Peste 500 de elevi din 20 de şcoli au prezentat tradiţiile şi istoria ţării, la Bistriţa. Trofeul a fost obţinut de...
- Concursul ”Istorie și tradiții”
- Profesor de istorie, de tradiţii, de ieri, de azi, de mâine
Comentarii
Bine că-i sala plină.
Adaugă comentariu nou