Scriitorii Dorel Cosma şi Menuţ Maximinian, cu literatura bistriţeană în Scandinavia. Întâlniri cu Episcopul Macarie şi Ambasadorul României
Întâlnirea cu Episcopul Macarie Drăgoi este întotdeauna o binecuvântare. Prezenţa literaturii bistriţene în Scandinavia, acolo unde episcopul originar de pe Valea Ţibleşului poartă crucea ortodoxiei române, a fost, cu siguranţă, o bucurie pentru comunitatea românească.
La invitaţia Preasfinţitului Macarie şi a Ambasadorului României în Danemarca, Alexandru Grădinar, scriitorii Dorel Cosma şi Menuţ Maximinian au fost prezenţi cu cărţile lor şi ale colegilor din Societatea Scriitorilor Bistriţeni „Conexiuni”, atât în Capitala Danemarcei, Copenhaga, cât şi în Suedia, la Helsingborg.
Evenimentele literare au debutat în Copenhaga într-o întâlnire cu Alexandru Grădinar, ambasadorul României, şi cu iubitorii de literatură. Scriitorii bistriţeni au vorbit despre evenimentele culturale ce se organizează la Bistriţa sub egida Palatului Culturii şi a Primăriei şi au prezentat cele mai recente apariţii editoriale, susţinând şi un recital de poezie.
Ambasadorul Alexandru Grădinar a rămas impresionat de ceea ce a auzit, de altfel cunoscând bine cultura bistriţeană din discuţiile pe care le-a avut de-a lungul timpului cu colegii ambasadori din New York, Viena, Paris şi alte locuri unde cultura bistriţeană a fost la loc de cinste. Ambasadorul a propus managerului Palatului Culturii, Dorel Cosma, o serie de proiecte care să promoveze cultura tradiţională şi cea scrisă în Danemarca, care vor fi realizate cu sprijinul artiştilor bistriţeni.
A fost o întâlnire cu un dialog interesant purtat cu iubitorii de carte din Copenhaga, aceştia arătându-se dornici de a obţine cărţi şi autografe de la cei doi invitaţi. Publicul a fost receptiv şi la lansarea revistelor „Conexiuni Magazin” şi „Conexiuni literare”, întocându-se acasă cu cele două publicaţii care oglindesc viaţa culturală a Bistriţei.
Un alt punct important a fost participarea la Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Episcopul Macarie, înconjurat de un sobor de preoţi ortodocşi români şi sârbi la Biserica Ortodoxă din Helsingborg, Suedia. Deplasarea s-a făcut cu feribotul, bistriţenii putând admira şi Castelul lui Hamlet, unul dintre obiectivele turistice importante ale Danemarcei, după ce William Shakespeare şi-a aşezat celebrul personaj aici. Episcopul Macarie impresionează întotdeauna prin energia pe care o are, prin modul în care ştie să se apropie de comunitate, prin felul în care apropie pe Dumnezeu prin slujirea în Sfântul Altar de fiecare credincios. Aici au fost alte discuţii interesante despre literatură şi credinţă, bistriţenii bucurându-se şi de această dată de o primire deosebită.
La Biserica Ortodoxă din Copenhaga, bistriţenii au fost primiţi cu prietenie de părintele Octavian Horaţiu Mureşan, un tânăr preot din Cluj, stabilit cu familia în această zonă frumoasă a Europei, şi care, la rândul lui, ştie să îi apropie pe credincioşi de Sfânta Biserică, vorbind şi aici de o adevărată „familie de duminică”.
În cuvântul său, Episcopul Macarie, primit cu dragoste de credincioşi, ca de altfel peste tot pe unde paşii credinţei îl poartă, a vorbit despre Bistriţa şi activităţile frumoase ce se derulează aici. „Alături de noi sunt două personalităţi ale culturii bistriţene care fac cinste prin activitatea lor meleagurilor pe care le reprezintă. Au dus frumuseţea culturii din patria lui Rebreanu şi Coşbuc în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, de la New York până în Malaezia, din Istambul la Paris şi Viena. Scriitori care, prin activitatea lor, au demonstrat că literatura poate fi aşezată la loc de cinste în ceea ce priveşte cultura noastră românească. Ne bucurăm că sunt în mijlocul nostru, îi asigurăm de toată preţuirea noastră, iar zilele petrecute aici vor fi, cu siguranţă, unele fructuoase, atât pentru credincioşii noştri, cât şi pentru invitaţi. De câţiva ani planificăm această întâlnire şi bunul Dumnezeu a rânduit ca cei doi oaspeţi să vină acum în faţa dumneavoastră şi să prezinte parte din nestematele literaturii şi ale culturii populare din această zonă frumoasă a ţării noastre”, a spus Episcopul Macarie.
„Ne bucurăm că suntem alături de dumneavoastră, întâlnind aici un personaj principal al poveştii frumoase – comunitatea, care ne-a primit într-un mod aparte. O să ne întoarcem acasă cu gândurile dumneavoastră deosebite, ceea ce am întâlnit aici poate fi subiectul unor cărţi interesante, iar faptul că facem bine şi demonstrăm cine suntem cu adevărat se datorează credinţei noastre. Vă mulţumesc Preasfinţia voastră pentru această deosebită primire şi vă dorim să rămâneţi acelaşi ierarh cu chip blând care ştie să apropie credincioşii de biserică. Putem să reuşim în viaţă doar prin speranţă, credinţă şi iubire”, a declarat scriitorul Dorel Cosma.
„Peste tot pe unde am umblat în lume, în comunităţile româneşti, ne-am întâlnit în biserică, cea care îi uneşte pe cei plecaţi departe de casă. Biserica este „mama” unde putem să spunem bucuriile şi necazurile, întâlnim oameni de pe meleagurile noastre, plecaţi şi ei pe alte zări, întâlnim, mai presus de toate, iubirea. Pe Preasfinţitul Macarie, atât eu, cât şi Valea Ţibleşului, de unde venim amândoi, îl apreciem foarte mult. Este un Cetăţean de Onoare al nostru, care a plecat cu credinţa şi cu omenia străbunilor în lume, ducând mesajul până în cel mai nordic punct de pe hartă, unde a înălţat Sfânta Cruce. Sunt jurnalist de 15 ani şi în toată această perioadă am scris de Episcopul Macarie, dar ne cunoaştem de mult mai mult timp fiind din aceeaşi comună şi este o onoare pentru noi să ne întâlnim cu Sfinţia Sa fie acasă, fie în alte zone ale lumii. Vom duce acasă mesajul de preţuire şi faptul că aici sunteţi o familie adevărate a credinţei ortodoxe, a spus, printre altele, Menuţ Maximinian.
Prof. dr. Dorel Cosma în calitate de preşedinte al Uniunii Mondiale de Folclor, a avut o întâlnire şi cu Lillian Apetri, medic danez pasionat de jocurile tradiţionale din România pe care le-a pus în coregrafii pe scenele din Copenhaga.
În urma discuţiilor, în vară, în perioada Festivalului „Nunta Zamfirei”, împreună cu 30 de danez, Lillian Apetri va veni la Bistriţa să înveţe dansurile româneşti.
Merită menţionat faptul că doi tineri bistriţeni ne fac cinste în Copenhaga, Andreea şi Bogdan Şara, absolvenţi de studii aprofundate în Capitala Danemarcei, unul în IT, altul în atropologie culturală.
Bistriţenii au fost părtaşi şi la un moment deosebit, acela al schimbării Gărzii la Palatul Regal din Copenhaga, reşedinţa Majestăţii Sale Margareta a II-a. Gărzile mărşăluiesc pe străzile capitalei, iar atunci când regina se află în reşedinţă sunt acompaniate şi de Fanfara Gărzilor Regale. Spectacolul schimbării gărzii este urmărit de sute de turişti, din toate colţurile lumii, şi reprezintă una din atracţiile principale ale ţării.
Cu siguranţă i-au impresionat pe cei doi bistriţeni, care au venit acasă cu scrieri pentru noile cărţi, şi Castelul Hamlet, portul Nyhavn (cu clădiri colorate), Parcul de distracţii Tivoli, Mica Sirenă (inspirată de povestea cu acelaşi nume a lui Hans Christian Andersen, Stroget (zona pietonală), dar şi piaţa unde a avut loc celebrul concurs Eurovision.
Au fost zile în care literatura bistriţeană şi cea românească a fost reprezentată cu cinste în Scandinavia, în patria celebrului povestitor Hans Christian Andersen, tărâmul care l-a inspirat şi pe marele Shakespeare.
Citiţi şi:
- Ziua Naţională, marcată în Europa de Nord
- Alexandru Pugna şi Cornelia Ardelean, la Copenhaga, invitaţii Episcopului Macarie
- Crucea Nordului, pentru Alexandru Pugna şi Cornelia Ardelean, la Copenhaga
- Felicitări! Andreea şi Bogdan Şara, doi bistriţeni ce ne fac cinste în Copenhaga
- PS Drăgoi a săvârşit Slujba Învierii la Copenhaga
Adaugă comentariu nou