Concert de muzică indiană, la Sinagoga Bistrița
Societatea de Concerte Bistrița
Mihai Sturza – sitar și harmonium
Sorin Bunda – tabla
joi, 24 mai, 2018, Ora 18 Centrul Multicultural Sinagoga Bistrița
INTRAREA LIBERĂ
Ramakant Gaikwad este o stea tânără și promițătoare care se ridică la orizontul muzicii vocale clasice indiene. Născut la 13 mai 1988, a început lecțiile de muzică la vârsta de 4 ani sub îndrumarea tatălui său Pt. Suryakant Gaikwad și a mamei sale doamna Sangita Gaikwad și Dr.Satish Kaushik (discipol al Latei Pt.Sadashivrao Jadhav de la Kirana Gharana). De asemenea, el a obținut puțină îndrumare prețioasă de la Padmashree Pt. Jagadish Prasad (discipol al lui Ustad Bade Ghulam Ali Khan). Urmând stilul "Kirana" și "Patiyala" sau "Gharana", Ramakant a început să cânte pe scenă la vârsta foarte fragedă de 6 ani. Talentul său natural și simțul său muzical au adus apreciere atât de la ascultătorii obișnuiți, cât și de cunoscătorii muzicii. Chiar și astăzi, auzind vocea sonoră și redarea matură a delicatelor Ragasuri, nimeni nu-și poate imagina că vine de la un tânăr artizan care are doar 27 de ani.
Performanțe notabile
vSawai Gandharva Bhimsen Sangeet Mahotsav 2014, Pune
v Spectacole de muzică clasică în Hemstead (NY), 2006
vShardotsav, Baramati, Maharashtra, 2015
v Festivalul de muzică de la Centrul Habitat India, Delhi
v Canale TV și Radio - Etv Marathi, Etv Urdu, Zee Marathi, Zee News DD Sahayadri (Interviu și performanță), Mumbai Radio (de ITC-SRA).
v Festivaluri muzicale din India - Ustad Alladiya Khansahab Sangeet Samaroh "Mumbai,
v "Fundația Pt.Firoz Dastur Sangeet Samaroh" Mumbai,
v "Pulotsav" Pu.La.Deshpande Pratishthan Pune,
v "Ustad Abdul Kareem Khansahab Sangeet Samaroh" Miraj,
v "Ustad Ghulam Jafar Khan Smriti Samaroh" Jhansi,
v "Sursadhana Sangeet Mahotsav" Pune
v "Sawai Sangeet Sammelan" Chandrapur
v "Ambarnath Sangeet Mehfil" din Mumbai
v "Yuva Sangeet Sabha-Gandharva Mahavidyalay" Pune
v "Gaanvardhan Sangeet Sabha" Pune
v Multe alte locuri din întreaga India
Premii și burse de studiu
“Bharatratna Dr. M S Subbalakshmi fellowship 2015” by Shanmukhananda Sangeet Sabha, Mumbai
“Bharatratna Pt. Bhimsen Joshi Swarbhaskar” Award, Pune
B High Grade from All India Radio.
‟Pt.Ram Marathe Puraskar‟,awarded by Pt.Yashwantbuwa Joshi,Bhalchandra Pendharkar.
‟Gunidas-Pt.Jannathbua Purohit Sangeet Puraskar „,by Deval Club Kolhapur.
‟Elite Idol‟,by Lions Club,Pune.
Pandit Jitendra Abhisheki Yuva Puraskar by Tarangini Pratishthan,Pune. Given by Pt.Ramdas Kamat.
‟Yuva Kalakar Puraskar‟,& Scholorship,by Jaipur Gems Trust Mumbai,awaded by Pt.Shivkumar Sharma.
„Smt.Rohini Bhate scholorship‟ & Mrs.Suhasini Koratkar Scholorship by Gaanwardhan Pune,awarded by Smt.Arti Ankalikar .
‟Pt.Vasantrao Deshpande Puraskar‟,by Vasantrao Deshpande Foundation,Chinchwad,Pune.
‟Mrs Sanyukta Dani Puraskar‟,by Lions Club,Pune,awarded by Pt.Vikas Kashalkar
Saraswatibai Rane Scholorship,Pune
‟Sawai Gandharwa Scholorship‟,by Arya Sangeet Prasarak Mandal,Pune.
‟Scholorship for young Artists‟,by Govt.of India.
‟Smt.Kesarbai Kerkar Scholoship‟,by National Centre for Performing Arts (NCPA),Mumbai.
‟Sangeet Visharad‟ & ‟Sangeet Alankar‟,by Akhil Bharatiya Gandharwa Mahavidyalay Mandal.
Concursuri
* Primul loc în Hindustani Classical Vocal Competition conducted “VEDIC HERITAGE NEW YORK, U.S.A.
Awarded by Padmabhushan Pt.Jasraj in the presence of Ustad Shahid Parvez. Smt. Madhavi Mudgal,Smt.Arti Ankalikar,Pt.Vijay Ghate
*Primul loc în următoarele concursuri din India:
„Vedic Heritage‟ Newyork America, Shrirang Kala Niketan Pune, Deval Club Kolhapur, ‟Swarmadhuri‟ Modern College Pune, ‟Abhivyakti‟ Fergusson College Pune, ‟Sadhana Art Circle‟Chinchwad Pune, ‟Natsamarat Balgandharwa competition‟Pune Bharat Gayan Samaj, Akhil Bharatiya Sanskritik Sangh Music Competition, ‟Prashant Damle Fan Foundation‟Pune, Elite Idol competition, Suryoday Foundation Music Competiton, Mohammad Rafi Art Foundation, Kalyan Gayan Samaj Mumbai. „Srujan Youth Festival‟Baramati.
Mihai Sturza – sitar și harmonium
Muzicianul versatil și instrumentalistul realizat, Mihai Sturza, și-a început drumul muzical în 2000, când a avut norocul să studieze sitar și muzică vocală sub Pt. Gopal Pathak. Pt. Gopal Pathak, un maestru în sanscrită și în sitar, și-a împărtășit cunoștințele despre muzică, precum și despre mitologia și filosofia, esențială în înțelegerea muzicii clasice indiene, adânc înrădăcinată în spiritualitate.
În 2003 a studiat în continuare armoniu sub faimosul violonist și compozitor Pt. Prabhakar Dhakde din Nagpur, Maharashtra, exponent al lui Patiala Gharana.
Călătoria spre India a inspirat și a lărgit orizonturile muzicale ale lui Mihai, iar în 2004 marchează întâlnirea lui Mihai Sturza cu un nou instrument indian - bansuri (flaut de bambus). El a mers, prin urmare, la Bangalore, Karnataka, pentru a obține cele mai fine puncte de bansuri cu Shri Shaktidhar Iyer, un tânăr maestru, discipol al legendei bansuri și shehnai Pt. Rajendra Prasanna, pe care la cunoscut la Bangalore. Adânc scufundat în oceanul muzicii clasice indiene, Mihai Sturza se apropie de muzică cu umilință, profită de orice ocazie pentru a învăța și înțelege muzica, considerându-se un student veșnic al muzicii clasice, care se înfățișează ca un ocean fără sfârșit în fața lui. Este recunoscut ca unul dintre instrumentiștii realizați ai generației tinere, stăpânind cu grație egal sitar și bansuri, jucând și tabla și armoniu.
A susținut sute de concerte în România și India, precum și în întreaga Europă (Franța, Belgia, Spania, Germania, Italia, Austria, Ungaria etc.), cu grupul muzical "Sangeet Lahari" joc vocal și armoniu). În 2003 a lansat albumul "Ananda Lahari". Din 2010 a avut numeroase concerte în calitate de artist solo, jucând atât bansuri, cât și sitar. El a fost invitat în China în 2014, unde a vizitat 9 orașe, jucând bansuri.
A călătorit în România în 2013 și 2016 împreună cu renumitul artist Mahua Mukherjee, exponent al Patilei Gharana, care oferă acompaniament bansuri.
Formarea științifică la care a fost expus, propria lui cercetare de sine, care se întinde pe o perioadă de aproape 20 de ani, se amestecă cu dedicarea și angajamentul său, îl face unul dintre puținele artiști clasici indieni de origine străină, în domeniul instrumental (atât sitar și bansuri).
Sorin Bunda – tabla
Studii de vioara la Scoala de muzica si arte plastice nr.1 “Iosif Sava”, Bucuresti (1986 – 1991); specializare clasic vocal si percutie clasica indiana (tabla) – Academia de Muzica si Arte Frumoase “Late P.K. Salve” din Nagpur, India (1999-2000); specializare tabla in cadrul cursurilor de vara de la Cabella Ligure, Italia, ale Academiei de Muzica si Arte Frumoase “Shri P.K. Salve Kala Pratishthan” din Vaitarna, India (2007); membru al grupului Sangeet Lahari de muzica clasica indiana, cu care a sustinut concerte si turnee in tara si in strainatate (Italia 2001-2003, Franta 2004-2005, Germania, Spania, Belgia, Cehia, Slovacia – 2004).
Adaugă comentariu nou