Școala Gimnazială ,,Artemiu Publiu Alexi" din Sîngeorz- Băi: Cărțile, ferestre-n ziduri…

,, Cărțile, cu zestrea lor inepuizabilă de învățătură și frumusețe, ne dau satisfacție pe întreg cuprinsul vieții." (I. Lungu- Movilă-,,Pasiune și ideal")

Săptămâna trecută, elevii Școlii Gimnaziale ,,Artemiu Publiu Alexi" din Sîngeorz- Băi au derulat cea de-a treia activitate ,,Biblioteca, prietena mea" din cadrul Proiectului Educațional ,, Cărțile, ferestre-n ziduri". Acest proiect își propune să repună în drepturi cartea şi biblioteca, să promoveze conduita pozitivă a copilului față de literatură, redescoperind lectura ca fiind o plăcere, o relaxare și un izvor de cunoaștere fără egal. Învățarea modernă, centrată pe elev, îl obligă pe acesta să viziteze biblioteca în mai mare măsură.Aici, el va găsi cărți în format clasic, dar și electronic, articole, lucrări științifice, discuții pe forumuri, bloguri etc. și va înțelege că mai există o alternativă pentru petrecerea timpului liber: cartea și biblioteca.
Impactul proiectului va consta în dezvoltarea unor aptitudini speciale, în antrenarea elevilor în activităţi cât mai variate şi bogate în conţinut, în cultivarea interesului pentru lectură, facilitarea integrării în mediul şcolar, oferirea de suport pentru reuşita şcolară în ansamblul ei, fructificarea talentelor personale şi corelarea aptitudinilor cu atitudinile caracteriale.Elevii vor avea posibilitatea să-și dezvolte imaginația, creativitatea, vocabularul și să găsească încrederea în a-și exprima liber propriile trăiri și emoții, își pot îmbogăți cultura generală, în special cunoștințele legate de literatură.
În ultimii ani se observă o scădere a interesului faţă de lectură. Televizorul, jocurile video şi calculatorul sunt cele care au "furat" interesul copiilor şi chiar al adulţilor pentru a citi o carte. Unii părinţi nu mai reprezintă un model pentru copil din acest punct de vedere, pentru că nici ei nu citesc. Aşadar, acest proiect îşi doreşte o nouă reconsiderare a cărţii, a lecturii, ca parte integrantă din copilăria celor mai mulţi copii.
Nu puțini au fost cei care au trecut pragul bibliotecii școlare reînnoite pentru a o celebra , acum, în An Centenar. Elevi, părinți, bunici, cadre didactice, reprezentanți ai comunității locale s-au bucurat de atmosfera primitoare a acestui loc. După o perioadă de timp destul de îndelungată, când această bibliotecă nu a funcționat, desființându-se postul de bibliotecar, cu argumente bine ancorate în realitatea școlii , profesorul Adrian Bosancu, a reușit să facă funcțional acest loc, redevenind ceea ce a fost cândva și mult mai mult de atât.Ca biblioteca să fie cât mai atractivă și ,,tentantă" pentru școlari, conducerea instituției , din fonduri proprii ale școlii, a revigorat acest spațiu . Printr-o activitate de voluntariat, câțiva școlari din clasa a IV-a E, coordonați de înv. Mărioara Avram, au confecționat semne de carte pe care le-au vândut . Înțelegând gestul acestor copii,în fruntea cărora s-a aflat inimoasa și neobosita elevă Cezara Șanta, multe persoane ,, cu dare de mână" au achiziționat aceste mici simboluri create din dragoste pentru carte și lectură. Elevii ciclului gimnazial au donat și ei sume mai mici sau mai mari pentru dotarea bibliotecii. Din aceste fonduri s-au cumpărat fotolii, perne și măsuțe pentru sala lor de lectură. Alți copii au creat adevărate opere de artă, pictând ,,altfel" coperte de cărți citite de ei, desene care au adus un plus de culoare spațiului. Bibliotecara Ecaterina Lup i-a răsplătit pe toți cu diplome, premii și ...mulțumiri .
Mulțumiri i-au fost aduse și scriitoarei Ioana Nicolaie care, sprijinită de Fundația Melior, a donat anul trecut peste 400 de cărți frumos ilustrate, scrise de autori care vorbesc pe limba și pe sufletul copiilor de astăzi. Fiind elevă în clasa I, nu a uitat nici o clipă prima ei întâlnire cu biblioteca școlii, dar și prima carte ,,luată cu împrumut", nu înainte de a-i fi testate abilitățile pentru lectură , de către bibliotecara de atunci.
Profesoara Cătălina Mureșan, director adjunct al școlii, a ținut să aducă mulțumiri bibliotecarei Ecaterina Lup, ,, doamna Katy" cum îi spun elevii, care , sprijinită de cadrele didactice, a adus un ,,aer tineresc" acestui spațiu invadat acum de numeroși cititori, dornici să descopere lumea printre filele cărților.S-a adresat apoi elevilor: ,, Continuați să căutați cu bucurie cartea, să vă manifestați dragostea pentru lectură, cărți și frumos zi de zi, îndrumați de părinți, învățători și profesori. Prețuiți anii aceștia frumoși și nu vă abateți de la educație! Pregătiți-vă să luați ce e mai bun de la cei din jur, din cărțile pe care le citiți, din experiențele prin care treceți!Așa veți deveni cei mai buni oameni …Și nu uitați: «Cine are carte are parte…»!
Activitatea s-a încheiat în clubul școlii, cu un interesant moment artistic dedicat cărții și lecturii, susținut de elevi talentați , care au prezentat în fața publicului poezii, scenete, jocuri de rol, scurte povestioare, muzică folk, dar și cărți create chiar de către ei. . Cu câte un cadou ...dulce au fost răsplătiți toți cei prezenți.
,, Nu e alta mai frumoasă și mai de folos în toată viața omului zăbavă decât cetitul cărților." ( Miron Costin )

Înv. Anuța Pop,
Școala Gimnazială „Artemiu Publiu Alexi”, Sîngeorz- Băi

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5