Biblioteca Judeţeană, Scrisoare deschisă către primăriile din judeţ

Conform Legii nr. 357/2018, anul 2019 a fost declarat "Anul Cărții" în România, lansându-se programul național „România Citește”, care presupune promovarea lecturii în școli prin întâlniri cu scriitori, personalități publice și voluntari.
Managerul Bibliotecii Judeţene, Ioan Pintea, a înaintat o scrisoare deschisă către primarii şi consiliile locale din judeţ solicitând dotarea bibliotecilor care se află pe raza unităţilor administrative conduse de aceştia cu cărţi.
„Pentru ca Legea nr. 357/2018 să aibă efectul scontat, este nevoie de implicarea activă a tuturor autorităților administrației publicecentrale și locale. Autoritățile administrației publice locale finanțează bibliotecile comunale și orășenești și au obligații privind asigurarea funcționării acestora în beneficiul comunităților locale” se arată în scrisoare. Conform Legii bibliotecilor nr. 334/2002: „Activitatea bibliotecilor municipale și orășenești se finanțează din bugetul municipiilor și orașelor pe raza cărora funcționează”(art.32), respectiv „Bibliotecile comunale se organizează și funcționează în toate centrele de comună, în subordinea consiliilor locale, și sunt finanțate din bugetele acestora” (art.33).
„Date fiind aceste prevederi și ca urmare a rolului conferit de lege Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud de coordonatoral bibliotecilor publice din județ (art. 28, lit. b din Legea nr. 334/2002), facem apel la dumneavoastră să alocați,din bugetul anului 2019, o sumă suficientă, destinată achiziției de cărți noi pentru biblioteca comunală pe care o aveți în subordine,sumă care să permită înnoirea, cu minimum 10%, a fondului de carte pe care îl deține aceasta”. În plus, la comune s-a sugerat „asigurarea a minimum 5 cărți pentru fiecare elev din școlile aflate în localitățile din comună”.
Respectiva achiziție de carte este necesară și pentru a veni în întâmpinarea proiectului „Alege cartea”, care va fi implementat în cursul anului 2019 și în anii următori de către Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic și Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.
În aceeaşi scrisoare, se solicită găsirea de soluţii pentru ca bibliotecile, cele care au un rol important în formarea generaţiilor viitoare, să nu mai fie „Cenuşăresele” din rândul instituţiilor, să se găsească soluţii pentru a funcţiona în condiţii optime.
„De asemenea, vă solicităm ca, acolo unde este cazul, să căutați soluții pentru ca bibliotecile să funcționeze în spații adecvate, cu bibliotecari angajați, care să desfășoare activități specifice bibliotecii. Vă asigurăm că instituția noastră vă stă la dispoziție cu tot sprijinul de specialitate de care aveți nevoie” scrie managerul Ioan Pintea.
Scrisoarea vine într-un an important, dar şi în urma experienţei de manager al instituţiei judeţene ce are rol de coordonator al tuturor bibliotecilor din judeţ, constatându-se că sunt comune în care autorităţile locale ţin bibliotecile într-o cămăruţă, iar bibliotecarii se ocupă de cu totul alte treburi în primărie, biblioteca fiind închisă, iar cititorii neavând de unde împrumuta cărţi, iar alt lucru grav este acela că de zeci de ani unii primari nu au mai investit în achiziţia de carte.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5