Anul cărţii în judeţul Bistriţa-Năsăud. Prefectul Ovidiu Frenţ, întâlnire cu factorii decizionali

Instituţia Prefectului, alături de Clubul Lions au organizat, la Biblioteca Judeţeană, dezbaterea „Anul cărţii în judeţul Bistriţa-Năsăud”. Evenimentul a fost moderat de Sorin Herciu de la Clubul Lions, care a evidenţiat faptul că în urma acestor discuţii se va realiza un proiect prin care cititorii din judeţul nostru să fie mai apropiaţi de cărţi. „Programul „România citeşte” nu este doar pentru acest an ci va fi multianual. Este foarte important să ne punem în valoare cartea. Personal, am identificat fonduri de carte pe care le-am dat bibliotecilor care au nevoie. Ar trebui să găsim şi soluţii financiare pentru a stimula producţia de carte ca mai apoi să o distribuim şi să ajungă acolo unde trebuie. În judeţul nostru a luat naştere şi o nouă disciplină a Olimpiadelor şcolare – „Lectura ca abilitate de viaţă”. Cred că trebuie plecat de la nivelul elevilor, dar este foarte greu să-i luăm din faţa internetului şi să-i ducem spre carte. Vom încerca să identificăm soluţii şi pentru bibliotecile din mediul rural care au nevoie de fond de carte. Îmi pare rău că la această întâlnire este un singur primar (Vasile Codrea – Budeşti – n.n.). Ştiu că au foarte multe lucruri de făcut în comunităţile lor, dar nu trebuie să uităm că suntem pe primele locuri din Europa în ceea ce priveşte analfabeţii. Autoritatea locală are un rol extrem de important în educarea copiilor”, a declarat prefectul Ovidiu Frenţ.
„Într-un an al cărţii ar trebui să reuşim să convingem primăriile să achiziţioneze carte nouă pentru biblioteci. Mereu le spun primarilor că au o comunitate de elevi care are bibliografie şcolară şi are nevoie ca titlurile să fie în bibliotecă. Judeţul nostru e mai fericit. Din fericire am resuscitat câteva biblioteci, dar, totuşi, trebuie să facem un efort ca ele să fie mutate în sedii noi. Dacă primarul îl pune pe bibliotecar să facă altceva în loc de misiunea lui, lucrurile merg foarte prost. Acolo unde există bibliotecă funcţională, procesul educaţional progresează. Biblioteca Judeţeană a reuşit în aceşti ani să atragă foarte mulţi tineri, studenţi şi elevi”, a afirmat managerul Bibliotecii Judeţene, Ioan Pintea.
„Este de ajuns să citim titluri de lege - „România citeşte” - pentru a declanşa proiecte, însă nu va fi uşor pentru că ne spun colegele de română că nu mai citesc copiii, nu au modele, atracţia virtualului fiind mult mai mare. Una dintre colege, aflată în concediu în Palma de Mallorca, constata cu bucurie că 80% dintre cei aflaţi pe plajă erau cu o carte în mână. Când vom vedea şi la marea noastră un asemenea peisaj, noi, cei care suntem responsabili cu educaţia, ne vom fi atins obiectivele. Avem biblioteci care raportează mii de volume, dar e carte veche, plină de praf, la care copiii de azi nu se mai uită, însă avem şi biblioteci vii, cu puţine resurse, unde avem bibliotecari devotaţi, iubiţi de copii, avem comunităţi care înţeleg şi achiziţionează carte, altele pentru care prioritare sunt alte proiecte. Încercăm, şi cu ajutorul bibliotecarilor, dar mai ales al copiilor, să transmitem mesajul că este important să citeşti. Ne ferim de clişee care ar putea să producă blocaje, precum lectură obligatorie, nu le mai place copiilor, nu mai putem ieşi cu aşa ceva. Lista de lecturi de vacanţă nu e în regulă, fiind o anumită respingere şi nu putem marşa pe asemenea atitudini. Încercăm să-i facem pe copii să ne prezinte ceea ce au citit printr-o variantă cât mai apropiată de preocupările lor, să-şi facă un mic filmuleţ, un selfi prin care spune ceea ce a citit şi-l dă mai departe, încercând să dezvoltăm şi limbajul, şi exprimarea, şi modul în care ei rămân cu ceva din ceea ce au citit. Dorinţa noastră este să apropiem cât mai mulţi copii de citit şi să facem să prospere această zonă”, ne-a declarat inspectorul şcolar general Camelia Tabără.
La eveniment au fost prezenţi şi prof. univ. Liliana Romanciuc – Asociaţia Română de Literaţie Iaşi, şi prof. Adriana Văcăreţu – Asociaţia Lectura şi Scrierea pentru Dezvoltarea Gândirii Critice Cluj-Napoca, alături de factori decizionali în privinţa lecturii.
În cadrul programului național „România citeşte”, la nivelul județului Bistrița-Năsăud se va lansa proiectul „Alege cartea!”, care va fi implementat și coordonat de Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic BN și Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. Scopul acestui demers este cultivarea în rândul elevilor a plăcerii de a citi şi conştientizarea importanţei pe care o are lectura în construirea şi desăvârşirea personalităţii lor.
Ceea ce invocă art. 1 din Legea nr. 357/2018 a anului 2019 ca Anul Cărţii în România se face de mult în judeţul Bistriţa-Năsăud, fiind întâlniri constante ale elevilor cu scriitorii, dezbateri, lansări de carte şi, mai presus de toate, cititori care într-un top al ţării se află pe un loc fruntaş, Biblioteca Judeţeană fiind o Casă a Cărţii vie. Din păcate, la nivel de ţară stăm prost la capitolul achiziţie de carte, România situându-se pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte acest aspect. Puţini dintre români mai cumpără astăzi o carte, deşi preţul acesteia este cam cât un pachet de ţigări, însă ne situăm în topul fumătorilor. Poate că va veni o zi în care, precum în New York, Paris sau Viena, vom fi şi noi mai apropiaţi de carte.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5