Proiectul județean „Alege cartea”, gata să fie implementat

În cadrul programului național „România citeşte”, la nivelul județului Bistrița-Năsăud se va lansa proiectul „Alege cartea!”, care va fi implementat și coordonat de Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic BN și Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. Scopul acestui demers estecultivarea în rândul elevilor a plăcerii de a citi şiconştientizareaimportanţei pe care o are lectura în construirea şidesăvârşireapersonalităţii lor.Pentru că, în acest moment, proiectul se află încă în faza de pregătire și organizare, conducerea ISJ BN s-a întâlnit în cursul zilei de lunila sediul inspectoratuluicu bibliotecarii școlari, pentru a discuta despre principalele coordonate ale proiectului. Întâlnirea a fost moderată de prof. Camelia Tabără, inspector școlar general.
„Este un context extrem de favorabil acest ordin de ministru care s-a dat, cu „România citește”. El vine într-un moment în care noi ne-am tot străduit să-i facem pe copii să citească, și este un bun prilej ca această activitate să fie una de amploare și să fie la nivel macro. Încercăm ca toată lumea să intre într-o mișcare de masă, pentru că atunci efectul este altul.Sigur, avem și profesorii de română, avem și diriginți, avem și directori educativi, dar dumneavoastră, bibliotecarii școlari, care sunteți personal didactic auxiliar, trebuie neapărat să fiți pionii principali într-un asemenea proiectîn care, eliberați de note și de alte constrângeri curriculare, încercăm împreună să le insuflăm cât mai multor copii această dragoste de carte” le-a spus Camelia Tabără bibliotecarilor școlari.
Pentru implementarea proiectului „Alege cartea”, ISJ BN a sectorizat județul în 25 de centre la care au fost arondate școlile. Lansarea proiectului va avea loc în data de 12 februarie, la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. La întâlnirea de la sediul ISJ BN a participat și Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene, care le-a cerut bibliotecarilor școlari să colaboreze și cu bibliotecile comunale din județ.
„Articularea aceasta între unitățile de învățământ, între bibliotecile școlare, între Biblioteca Județeană și unitățile administrative din comunitate care pot ajuta, este lucrul cel mai bun ce se poate întâmpla, în acest an al cărții. Am citit cu foarte mare atenție Legea 357, în care trebuie să ne încadrăm, dar pe care e absolut necesar să o“completăm”prin activități specifice de bibliotecă.Proiectul”Alege cartea ”are toate șansele să devină o reușită. Eu vă promit că din partea Bibliotecii Județene aveți tot sprijinul pentru că, în deplasările pe care le-am făcut la unele dintre școlile din localitățile mai mărginașe, am văzut că există dorință pentru lectură. Și, în acest context, va trebui să convingem autoritățile locale, primarii, să acorde o mai mare importanță bibliotecilor comunale și să aloce bani pentru achiziția de carte nouă”, a accentuat Ioan Pintea.
Proiectul „Alege cartea” se adresează elevilor din clasele primare și gimnaziale. „Elevii trebuie doar înștiințați și este clar că ei o să-și facă treaba mai mult decât ne așteptăm noi! Important este ca noi să îi ghidăm, să îi coordonăm. Elevii vor citi și vor crea anumite produse, un portofoliu, un filmuleț în care își vor prezenta cartea citită sau cărțile citite și chiar vor intra într-o competiție, mai întâi la nivel de școală, apoi la nivel de centru și, de ce nu, într-o competiție la nivel de județ. Nu ne-am propus neapărat să încurajăm competiția, ci ne-am propus mai degrabă să încurajăm ca fiecare elev să citească cât mai mult și să poată să transmită mesajul unei cărți”, a sintetizat Ioan Ioja, directorul casei Corpului Didactic Bistrița-Năsăud.
Programul„România citeste!” este un îndemn către îmbogățire spirituală, o cale care odată urmată, va transforma realitatea din alb și negru într-un ținut plin de culoare, se arată în prezentarea făcută de ISJ BN.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5