Doi bistriţeni, pe podium la Gala Premiilor Radio România Cultural. Apreciaţi la nivel naţional, numele lor nu se regăsesc pe scenele de acasă
Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XIX-a, şi-a desemnat căştigătorii‚ la Teatrul Odeon. Moment deosebit de aşteptat de lumea culturală, evenimentul s-a bucurat de prezenţa multor personalităţi ale lumii culturale şi artistice, a Preşedintelui Director General al Radio România, Georgică Severin, a jurnaliştilor și criticilor, dar şi a unui numeros public ce a umplut până la refuz sala Teatrului Odeon. S-au bucurat de aplauze îndelungi toţi nominalizaţii şi premianţii galei, dar mai ales au fost ovaţionaţi câştigătorii premiilor speciale: pianistulValentin Gheorghiu, care a obţinut „Premiul de Excelenţă”, scriitoarea Ana Blandiana, care a primit premiul „30 de ani de Libertate’’, pianist Alina Pavalache distinsă cu premiul „Sezonul Cultural România-Franţa’’, artista Lia Perjovschi, distinsă cu premiul „România Europeană’’. Deosebit de apreciat a fost recitalul lui Alexandru Andrieș care a oferit spectatorilor și ascultătorilor care au fost pe frecvențele Radio România Cultural, urmărind în direct transmisia evenimentului, un periplu muzical care a acoperit temporal întreaga perioadă de 45 de ani a carierei sale.
Premiile acordate sunt următoarele: PROZĂ: Gabriela ADAMEȘTEANU – pentru volumul “Fontana di Trevi“,POEZIE: Vasile LEAC – pentru cartea “monoideal“, Editura Nemira, FILM: ‘’Soldații. Poveste din Ferentari’’ de Ivana Mladenovic; ARTE VIZUALE : Iosif KIRALY –pentru „Uși închise, plicuri deschise – Lucrări timpurii, 1975-2000’’ (expozitie deschisă la MNAC în perioada 26.04-30.09 2018, curator Ruxandra Demetrescu); ȘTIINȚĂ: Asociația 2Celsius – pentru a fi inițiat, în 2018, o campanie de măsurare independentă a pulberilor din aer și de promovare a soluțiilor de transport alternative în București și în alte orașe ale țării; EDUCAȚIE: Asociația TEACH FOR ROMANIA pentru impactul major în educație pe care-l are în școlile din medii dezavantajate.
Doi bistriţeni s-au aflat pe podiumul laureaţilor. La categoria TEATRU: regizorul din Beclean Radu AFRIM – pentru spectacolul “Pădurea spânzuraților”, după Liviu Rebreanu, producție a Teatrului Național din București, iar la MUZICĂ bârgăuanul Ioan VRĂSMAȘ – fondatorul primei companii private de operă din România, ”Opera Vox’’. Din păcate amândoi sunt prea puţin prezenţi în judeţul nostru cu proiectele lor. Ar trebui găsite soluţii pentru ca spectacolul lui Afrim să ajungă la Bistriţa fiind legat de numele lui Rebreanu, dar şi de Teodora şi Lenuţa Purja care joacă în „Pădurea spânzuraţilor”. La fel Ioan Vrăsmaş, nume apreciat la nivel naţional în operă, care nu se găseşte în stagiunile bistriţene. Mizăm doar pe 2, 3 nume care le promovăm mereu. Este păcat că nu ne invităm valorile acasă.
Din juriu au făcut parte: Bogdan Ghiu – scriitor, traducător și critic literar, Mihaela Michailov – critic și dramaturg, Radu Croitoru – manager Radio România Cultural, Cristian Marica – redactor șef Radio România Cultural, Anamaria Spătaru – realizator Radio România Cultural. Evenimentul a fost realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale.
Citiţi şi:
- Beclenarul Radu Afrim, pe podium la Gala Premiilor Culturale
- Marin Mălaicu-Hondrari, nominalizat la Gala Radio România Cultural
- Ion Mureşan şi Charmides, pe podium la Gala Premiilor Radio Romania Cultural
- Beclenarul Radu Afrim, nominalizat la Gala Premiilor Radio Romania Cultural
- (Foto-video) Teatrul Municipal Bistriţa, lansat la Gala UNITER
Adaugă comentariu nou