Monarhiştii Bistriţeni sărbătoresc o zi importantă din istoria României, Ziua Regalitaţii 10 mai

O sărbătoare de suflet pentru Clubul Monarhiştilor Bistriţeni care vor marca, omagia şi sărbători Ziua Regalităţii în România, o zi care marchează trei momente semnificative din istoria ţării: începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat a României şi încoronarea primului Rege al ţării.

         Ziua de 10 mai este şi zi de sărbătoare naţională printr-o decizie a Camerei Deputaţilor, Ziua Regalităţii fiind zi naţională a României din 1866 până in 1947.

         La 10 Mai 1866 Carol I devine domnitor al României, iar unsprezece ani mai târziu statul român îşi oficializează Independenţa şi astfel la 10 mai 1881 România devenea regat. Iată trei motive pentru a sărbători aşa cum se cuvine această zi, Ziua Regalităţii. Prilej de a ne gândi la rolul benefic pe care l-a avut casa Regală a României de-a lungul istoriei noastre.

         Credem că monarhia poate salva România.

 

Clubul Monarhiştilor Bistriţeni

Comentarii

08/05/19 15:14
Vizitator

Ziua de 10 MAI, cunoscuta si sub denumirea de „Ziua Regalităţii” are o triplă semnificație si anume: 1866- începutul domniei principelui Carol I; 1877- Independenţa de stat a Romaniei; şi 1881- transformarea ţării din principat în regat, iar Carol I a fost încoronat ca primul Rege al Românei.
De aceea, 10 MAI a fost Ziua Naţională a României, timp de 81 de ani, din 1866 până în 1947, odată cu venirea comuniştilor la putere. După instaurarea comunismului, sărbătoarea legată de Ziua Regalităţii a fost ştearsă din calendar. Până si Ziua Independenţei, de stat a Romaniei a fost falsificata de comunisti fiind mutată pe 9 mai, invocand discursul lui Mihail Kogălniceanu din Parlament, rostit la 9 mai 1877. In realitate, România îşi câştigă independenţa faţă de Imperiul otoman ca urmare a contribuţiei semnificative din cadrul războiului ruso-turc (1877 – 1878), iar pe 10 mai 1877, Senatul ţării votează proclamaţia de independenţă, care a fost apoi aprobată în 1878 în cadrul Congresului de la Berlin. Chiar si in prezent se mentine confuzia introdusa de comunisti, când vine vorba despre independenţa Romaniei, se face trimitere la data de 9 mai 1877. In schimb, în 2015, Camera Deputaţilor a adoptat Legea nr. 103/2015 prin care 10 Mai îşi recâştigă statutul de sărbătoare naţională, marcând cele trei momente istorice - începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării.
Si inca o coincidenta fericita. Anul acesta, pe 26 mai cand vor avea loc alegerile europarlamentare se implinesc 100 de ani de la vizita pe care Regele Ferdinand şi Regina Maria, însoţiţi de o mare suită de miniştri şi generali, au facut-o la Bistriţa. In memoriile sale, Victor Moldovan un fost partizan al unirii Transilvaniei cu România care a deţinut mai multe mandate de parlamentar şi deputat în perioada interbelică, nota urmatoarele „În ziua de 26 mai 1919, Regele şi Regina, însoţiţi de o mare suită de miniştri şi generali, fac o vizită la Bistriţa. Sunt primiţi într-un mod deosebit de înălţător de către toată intelectualitatea şi întreg poporul bistriţean în frunte cu prefectul Tripon. Participă şi năsăudenii cu plutonul de grăniceri veteran cu steagul lor ciuruit de gloanţe”.
Dupa cum se stie, la Bistrita in perioada interbelica bulevardul Republicii purta numele Regina Maria, iar Piata Centrala se numea Regele Ferdinand.
Monarhistii bistriteni au propus in repetate randuri, revenirea la denumirea interbelica a bulevardului Republicii si a Pietei Centrale, din pacate fara nici un rezultat.

09/05/19 07:21
Marius Nicolae Pop

O interventie foarte buna si instructiva, domnule Vizitator! Sunteti si dumneavoastra binevenit la picnic(picknick) !Cu respect,MNPop

09/05/19 08:42
Marius Nicolae Pop

O interventie foarte binevenita si instructiva, domnule Vizitator ! Va asteptam si pe dumneavoastra la picnic !Cu respect,MNPop

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5