Nord-vestul perseverează
Dacă până în 1990 erau destule degete de la o mână, ca să numeri revistele de literatură şi artă din Transilvania, acum, după 20 de ani postdecembrişti, măcar cu atâta ne putem mulţumi: Nu e judeţ care să nu aibă cel puţin o publicaţie cu un asemenea profil.
Mai e de remarcat ceva: Dacă răsfăţatele reviste antedecembriste au o calitate şi o audienţă în scădere, cele noi, dimpotrivă, urcă sub aspect valoric.
Aşa gândeam participând la o aniversare de la Baia Mare: 100 de numere ale publicaţiei „Nord Literar”. Ea nu fixează doar un punct cardinal, ea este un spaţiu editorial de referinţă, aşa cum sunt „Familia„ (Oradea), „Acolade” şi „Poesis” (Satu Mare), „Caiete Silvane” (Zalău), „Mişcarea Literară” (Bistriţa).
Faptul că „Nord Literar” e apreciată (datorită colectivului redacţional şi a textelor publicate) mi-a fost confirmat şi de prezenţa la întâlnire a unor scriitori de prestigiu: Horia Bădescu, Ioan Moldovan,, Irina Petraş, Doina Cetea, Echim Vancea, Gheorghe Pârja, George Vulturescu, Daniel Săuca. Din 2003 – când a apărut primul număr al revistei – „Nord Literar” confirmă, fără rezervă, afirmaţia scriitorului Săluc Horvat, cel care poartă pe umeri viaţa acestui mensual:
„Deşi apare în „provincie”, prin întregul său cuprins, prin deschiderea spre valorile perene, prin atragerea, pe lângă resursele locale, a unor colaboratori din întreg spaţiul literar naţional, revista băimăreană a depăşit încă de la primele numere spaţiul „provinciei”, devenind una din revistele de primă importanţă în topul revistelor de cultură din ţară, apreciată de cititori, dar şi de către critica literară.”
Am încredinţarea că „Nord Literar” va exista şi la numărul 200, căci Consiliul Judeţean Maramureş şi cei trei scriitori care muncesc pe brânci pentru a asigura o apariţie ritmică a revistei – Gh.Glodeanu, director, Săluc Horvat, director executiv, Augustin Cozmuţa, secretar general de redacţie – vor fi în continuare puternici şi pasionaţi de revuistica maramureşeană.
Adaugă comentariu nou