Norica Nicolai: Posibilitatea numirii directe a procurorilor şefi poate fi considerată o nerespectare a angajamentelor luate de Statul Român
Plecând de la conferinţa pe care tocmai am organizat-o la Bruxelles cu referire la cuprinsul MCV-ului pentru România şi luând în considerare recentele evoluţii de pe scena politică, consider că nerespectarea procedurilor convenite cu reprezentanţii Comisiei Europene cu privire la numirea procurorilor şefi (ai Parchetului şi ai DNA) ar dovedi de fapt că politicienii români nu sunt interesaţi de a clarifica situaţia MCV, ci doar de numirea fără respectarea nici unui fel de criterii a acestor persoane.
Ignorarea procesului de selecţie prin agreerea de către anumiţi lideri politici a unor persoane pentru aceste poziţii ar constitui un prejudiciu semnificativ pentru justiţia din România. Cred că doar existenţa unor criterii transparente poate asigura numirea pentru aceste funcţii a unor persoane profesioniste şi independente politic.
De aceea, părerea mea este că, în procesul de numire a procurorilor-şefi, România ar trebui să se consulte cu reprezentanţii Comisiei Europene în legătura cu existenţa şi menţinerea acestor criterii de selecţie convenite, întrucât posibilitatea numirii directe ar putea fi considerată o nerespectare a angajamentelor luate de Statul Român şi ar risca să contureze ideea interesului clasei politice de a controla justiţia.
Citiţi şi:
- Ponta: Procurorii nu se pun nici la PSD, nici la PNL; dacă e, îi punem la Antena 3
- Deputatul Cristina Iurişniţi a solicitat Consiliului Judeţean să spună cum au fost desemnaţi şefii instituţiilor din subordine!
- 78 de percheziţii în judeţ, într-un dosar de nerespectare a regimului armelor și munițiilor și braconaj!
- România și Uniunea Europeană de acum
- Stolojan: Nu se rupe USL pentru procurori, băieţii stau pe contracte!
Adaugă comentariu nou