Noua taxă auto, timbrul de mediu, intră în vigoare pe 15 martie
*Prin introducerea timbrului de mediu, pentru maşinile din categoriile Euro 4 şi Euro 3 se va plăti la înmatriculare o taxă mai mare cu 10-15 % faţă de nivelul din prezent. Suma de plată va scădea însă cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 şi cu 90% pentru non-euro. În ceea ce priveşte tehnologiile Euro 5 nivelul taxei va fi asemănător cu cel din prezent.
Noua taxă auto, denumită timbru de mediu, ce va trebui achitată de cei care cumpără maşini indiferent dacă sunt noi sau second hand, a fost aprobată marţi printr-o ordonanţă şi va intra în vigoare vineri,15 martie. Aşadar, cei care îşi vor achiziţiona maşini care au norma de poluare Euro 3 şi Euro 4, vor achita mai mult cu 10-30 la sută comparativ cu taxa percepută în prezent.
De asemenea, pentru maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2, taxa va scădea cu până la 90 la sută. Şi asta pentru că se merge pe principiul că maşinile vechi au o durată mai scurtă de funcţionare, şi astfel vor polua o perioadă mai scurtă. Taxa auto rămâne la aceleaşi valori pentru maşinile Euro 5, iar pentru cele hibride şi electrice nu va fi perceput niciun bir.
Ordonanţa face diferenţa între maşinile care folosesc drept combustibil benzina şi cele pe motorină. Pentru autoturismele diesel va fi achitată o taxă mai mare decât cele alimentate cu benzină, iar în cazul unor maşini vechi de 7-8 ani, diferenţa de taxă poate ajunge şi la 50 la sută. Cu cât maşina este mai nouă, diferenţa scade.
Totodată, cei care îşi vor permite să-şi cumpere maşini electrice vor primi din partea statului şi un ecotichet în valoare de 12.000 de lei. Timbrul de mediu va fi aplicat numai maşinilor destinate transportului de persoane care au cel mult opt locuri în afara scaunului şoferului, iar pentru celelalte autovehicule precum autocarele sau tirurile va fi achitată în continuare taxa auto din prezent. Timbrul de mediu va fi calculat în funcţie de emisia de CO2.
În ceea ce priveşte autovehiculele înmatriculate înainte de 2007, acestea nu vor fi scutite de taxă, însă s-a optat pentru recalcularea acesteia în funcţie de durata de viaţă, astfel încât să nu fie împovărătoare pentru vânzători. Cetăţenii care au achitat deja taxa de primă înmatri-culare nu plătesc timbrul de mediu. De asemenea, cei care şi-au recuperat taxa de primă înmatriculare, vor trebui să plătească timbrul de mediu.
Citiţi şi:
- Timbrul de mediu: noua taxă auto este cu 90% mai mică pentru cele mai poluante maşini
- Taxa de primă înmatriculare va fi reintrodusă, din nou, din septembrie
- Taxa auto, redusă cu 30%
- Dorin Dobra, senator PNL: Timbrul de mediu reprezintă una dintre principalele frustrări ale populaţiei României
- Peste 14.000 de bistriţeni au solicitat restituirea taxei auto. Vezi termenele anunțate de Fisc!
Adaugă comentariu nou