Nunta Zamfirei în Spania şi Portugalia

In Bistriţa U.P.C. – incapabil

Am avut plăcuta surpriză ca la distanţă atât de mare de casă să ne reîntâlnim aici în Portugalia cu Festivalul „ Nunta Zamfirei”. Prin intermediul postului de televiziune „ Favorit” atât noi cât şi localnicii din Arouca ne-am delectat cu frumuseţea imaginilor bistriţene din recent încheiatul festival internaţional.

Dacă ar fi fost planificat şi poate nu se potrivea mai exact. În după amiaza deschiderii expoziţiei de artă populară românească , Televiziunea „ Favorit” a retransmis aspecte din „ Nunta Zamfirei”. Ne-am bucurat că ne aflăm în Portugalia şi putem recepţiona această splendidă emisiune întrucât, dacă eram la Bistriţa, datorită incapacităţilor tehnice ( ca să nu le spun altfel) ale celor de la U.P.C. încă postul de televiziune „ Favorit” nu poate fi recepţionat.

Aşadar în ţară la Bistriţa, nu se poate dar aici la 5000 de km de casă, am putut să ne bucurăm şi să explicăm prietenilor portughezi, reuşita şi amploarea festivalului

„ Nunta Zamfirei”. Încep să mă bucur din ce în ce mai mult că în Bistriţa apar şi firme concurente cu U.P.C. spre a pune, în sfârşit, capăt monopolului ce doresc să-l impună deja atât de îmburgheziţi upc-işti.

După vernisajul expoziţiei de artă populară românească şi vizionarea la televiziune a Festivalului „ Nunta Zamfirei” seara s-a încheiat cu un simpozion internaţional pe tematica 2008 – anul intercultural. Pentru noi a fost o surpriză să fim invitaţi la simpozionul care a început la ora 22˚˚( ora Portugaliei ).

Mă gândeam că în ţară era ora 24˚˚, la noi cine ar fi participat la un simpozion, la o asemenea oră? Şi totuşi în Portugalia, la această oră, sala de conferinţe a înregistrat peste o sută de persoane interesate de actul şi fenomenul cultural european. Am vorbit portughezilor despre valorile culturii populare din România iar maestrul coregraf Teodor Puşcaş s-a oprit asupra ritmului şi dansului din tezaurul folcloric bistriţean.

Explicaţiile noastre au fost însoţite de o demonstraţie practică oferită celor prezenţi de orchestra profesionistă a Centrului Cultural Municipal condusă de Sorin Joldeş. Târziu, după miezul nopţii, simpozionul s-a încheiat cu satisfacţia muncii împlinite. Era 0,30 ( în ţară 2,30) şi nimeni nu era obosit. Mulţumirea din sufletele noastre a înlăturat total oboseala. Să vorbeşti în miez de noapte despre folclorul românesc şi să fii ascultat cu atenţie maximă, mi se pare un lucru extraordinar de care rareori ai parte.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5