O antologie a marilor evenimente liturgice ale unui an

        Lucreția Mititean  e unul dintre acei  dascăli  care pot privi în urmă  cu mulțumire și înainte cu încredere. A  format generații  de oameni mari,  ce-i poartă respect, a desfășurat  activități  extra-curriculare  și a fost o prezență plăcută mereu în istoria cetății, fie că s-a preocupat de conservarea tradițiilor,  fie că a trudit  în ogorul artei sau al srisului. Cei care o cunosc  îndeaproape, știu însă  că domnia sa este și un om  cu un puternic simțământ moral, un creștin  practicant, ce-și ghidează  viața după  prescriptele  evanghelice. A trăit și trăiește  o viață frumoasă,  cum puțini oameni  mai știu  să o facă  astăzi  și a adus mereu  lumină , pace  și bucurie în jur.  

     Din preaplinul unei inimi hrănite  din bogăția Cuvântului lui Dumnezeu, s-a  născut  cu certitudine  și această carte. Gândită deopotrivă  ca o antologie  ce oferă  hrană sufletească  și ca un instrument util , ea vine să-i ofere cititorului  posibilitatea  de a pătrunde în profunzimea  semnificațiilor  marilor  evenimente  liturgice  ale unui an.Se constituie  deopotrivă  într-o  continuare  a unui proiect  mai vechi, ce reunește  texte frumoase  și reprezentative  dedicate  fiecărei duminici și sărbători de peste an, dar și într-un  instrument  omiletic  util  oricărui  preot  în activitatea  sa pastoral- misionară.

   Ca dascăl  de vocație  și ca om crescut  în tinda Bisericii, doamna Lucreția Mititean are capacitatea  de a descerne între diferitele tipuri  de predici  și de a realiza  o selecție, ce are bază criterii cu valoare axiologică. Așa se explică de ce personalități  exponențiale  ale spațiului  teologic  românesc, precum părintele  Ilie Cleopa,  părintele profesor  universitar dr.Vasile Gordon,  diaconul profesor  Emilian Vasilescu, Preasfințitul  Sebastian  Ilfoveanul, azi Episcopul Slatinei  și Romanaților , părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului, părintele profesor Nicolae  Balca, Preasfințitul  Părinte Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, conjudețeanul antoloagei,  diaconul profesor  Orest Bucevschi  sau faimosul  istoric bisericesc,  părintele profesor Ioan Rămureanu, se numără  între cei  selectați, alături de nume mai puțin cunoscute, dar totuși promițătoare.

  Frumusețea  și interdisciplinaritatea  demersului rezidă  în faptul că aproape  fiecare dintre cuvintele  selectate se imbină  într-un mod plăcut  informația  istorică  cu abordarea teologică  și cea de natură socială.  Sfinții evocați se perindă  parcă  aievea prin fața celor  care parcurg  frumosul volum,   iar Praznicele  capătă  noi  valențe  și sensuri aparte.

   In realizarea unui astfel  de demers  ce presupune  o selecție riguroasă și parcurgerea  mai multor  texte  importante, dar și înțelegerea  lor, e nevoie  de răbdare, profesionalism și o bună cunoaștere  a credinței. Doamna  Mititean  e conștientă  de toate aceste  aspecte și de aceea , reușește să ofere  cititorilor, fie ei clerici sau nu , un frumos mănunchi de texte, din lectura  cărora  vor ajunge  să-și cunoască  mai bine credința și să vadă cum a fost ea mărturisită  în decursul veacurilor.

   Sincere felicitări doamnei   Lucreția   pentru  inișiativă  și  mult spor în continuare, în oferirea altor  texte  valoroase  deopotrivă  pentru spațiul  teologic și cel cultural.

     Pr. Dr. Maxim Iuliu Morariu

  

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5