O antologie a marilor evenimente liturgice ale unui an
Lucreția Mititean e unul dintre acei dascăli care pot privi în urmă cu mulțumire și înainte cu încredere. A format generații de oameni mari, ce-i poartă respect, a desfășurat activități extra-curriculare și a fost o prezență plăcută mereu în istoria cetății, fie că s-a preocupat de conservarea tradițiilor, fie că a trudit în ogorul artei sau al srisului. Cei care o cunosc îndeaproape, știu însă că domnia sa este și un om cu un puternic simțământ moral, un creștin practicant, ce-și ghidează viața după prescriptele evanghelice. A trăit și trăiește o viață frumoasă, cum puțini oameni mai știu să o facă astăzi și a adus mereu lumină , pace și bucurie în jur.
Din preaplinul unei inimi hrănite din bogăția Cuvântului lui Dumnezeu, s-a născut cu certitudine și această carte. Gândită deopotrivă ca o antologie ce oferă hrană sufletească și ca un instrument util , ea vine să-i ofere cititorului posibilitatea de a pătrunde în profunzimea semnificațiilor marilor evenimente liturgice ale unui an.Se constituie deopotrivă într-o continuare a unui proiect mai vechi, ce reunește texte frumoase și reprezentative dedicate fiecărei duminici și sărbători de peste an, dar și într-un instrument omiletic util oricărui preot în activitatea sa pastoral- misionară.
Ca dascăl de vocație și ca om crescut în tinda Bisericii, doamna Lucreția Mititean are capacitatea de a descerne între diferitele tipuri de predici și de a realiza o selecție, ce are bază criterii cu valoare axiologică. Așa se explică de ce personalități exponențiale ale spațiului teologic românesc, precum părintele Ilie Cleopa, părintele profesor universitar dr.Vasile Gordon, diaconul profesor Emilian Vasilescu, Preasfințitul Sebastian Ilfoveanul, azi Episcopul Slatinei și Romanaților , părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului, părintele profesor Nicolae Balca, Preasfințitul Părinte Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, conjudețeanul antoloagei, diaconul profesor Orest Bucevschi sau faimosul istoric bisericesc, părintele profesor Ioan Rămureanu, se numără între cei selectați, alături de nume mai puțin cunoscute, dar totuși promițătoare.
Frumusețea și interdisciplinaritatea demersului rezidă în faptul că aproape fiecare dintre cuvintele selectate se imbină într-un mod plăcut informația istorică cu abordarea teologică și cea de natură socială. Sfinții evocați se perindă parcă aievea prin fața celor care parcurg frumosul volum, iar Praznicele capătă noi valențe și sensuri aparte.
In realizarea unui astfel de demers ce presupune o selecție riguroasă și parcurgerea mai multor texte importante, dar și înțelegerea lor, e nevoie de răbdare, profesionalism și o bună cunoaștere a credinței. Doamna Mititean e conștientă de toate aceste aspecte și de aceea , reușește să ofere cititorilor, fie ei clerici sau nu , un frumos mănunchi de texte, din lectura cărora vor ajunge să-și cunoască mai bine credința și să vadă cum a fost ea mărturisită în decursul veacurilor.
Sincere felicitări doamnei Lucreția pentru inișiativă și mult spor în continuare, în oferirea altor texte valoroase deopotrivă pentru spațiul teologic și cel cultural.
Pr. Dr. Maxim Iuliu Morariu
Adaugă comentariu nou