O biserică monumentală
La Dumbrăviţa Biserica Ortodoxă din centrul localităţii este frumoasă ca o mireasă de sărbătoare. Prin grija preotului Claudiu Herinean şi a Primăriei Spermezeu, arborii seculari au fost toaletaţi, iar clădirea seculară pusă în evidenţă prin luminile care în ceas de seară se văd de departe. Biserica a fost construită în anul 1896 sub pastoraţia preotului Teodor Cotuţiu, din piatră şi cărămidă, de către meşterul Maftei din comuna Mănăştur, în stil neobizantin şi are hramul „Sf. Arh. Mihail şi Gavril”, fiind sfiinţită de către Mitropolitul Ardealului, Miron Românul din Sibiu în anul 1896. Despre această biserică, . J. Kádár spunea că “este una dintre cele mai frumoase din împrejurimi”. În primul război mondial, clopotul bisericii a fost aruncat jos din turn şi trimis la Budapesta pentru a se fabrica din el cartuşe. În urma căderii, clopotul a suferit o fisură, care se poate vedea şi astăzi. După terminarea războiului, la intervenţia preotului Teodor Cotuţiu, clopotul a fost readus şi aşezat la locul lui. O biserică frumoasă ca o zi de duminică.
Comentarii
nicule, calm bre
Locuitorii din Dumbravita si din Dobricel sunt singurii de pe Valea Tibelsului care au ramas ortodocsi de/a lungul timpului, netrecand la catolicism. Informati-va mai intai si apoi dati-va cu parerea asupra bisericilor. A fost sfintita de Miron Romanul Ortodoxul, citit istoria acestei parohii unde nu au fost niciodata si nici acum nu sunt grecocatolici
nu pare deloc a fi o biserica ortodoxa. sigur o fi o biserica greco-catolica, caci dupa 1948 ii la moda sa fi ortodox intr-o biserica catolica.
Adaugă comentariu nou