O grădiniţă modernă
-
View the full image
LUCICA MOLDOVAN
E vorba de Grădiniţa nr. 3 din Bistriţa. La această unitate, de la intrare, te impresionează oglinda grijei faţă de ambientul ireproşabil în care îşi duc existenţa cei mici, între orele 6-18, Grădiniţa nr. 3 funcţionând cu program prelungit.
Stăm de vorbă cu d-na LUCICA MOLDOVAN, directoarea grădiniţei, un bun manager şi cadru didactic activ, care ne prezintă, cu lux de amănunte, organigrama şi dotarea acestei instituţii. Astfel, la grupa pregătitoare A, care este coordonată de educatoarele Anişca Fazecaş şi Ana Maria Telcean, împreună cu educatoarele Florica Păcurar şi Violeta Moldovan de la grupa mare, coordonează cu pricepere pregătirea copiilor pentru ciclul primar.
De fapt, la nivel de grădiniţă, funcţionează două grupe mici, două mijlocii, două mari şi două pregătitoare. De cele opt grupe de preşcolari se ocupă 16 educatoare calificate, majoritatea cu gradul I în învăţământ. Din acestea, 14 sunt titulare. În subordinea Grădiniţei nr. 3 sunt două structuri, Grădiniţa nr. 7 şi Grădiniţa nr. 13, ambele cu program normal, de la 8 la 13.
Baza materială
Grădiniţa a cunoscut un reviriment în ultimul timp prin grija şi iniţiativele remarcabile ale conducerii unităţii care au făcut demersuri, la timp, pentru continua îmbunătăţire a bazei materiale. Prin investiţii substanţiale, s-au amenajat excelente săli-dormitoare, dar şi săli speciale pentru instruirea şi educaţia copiilor cu vârstă între 3-6 ani. S-a procurat un mobilier adecvat, au fost reamenajate grupurile sanitare. Copiii o duc aici poate chiar mai bine decât la mama acasă. De asemenea, grădiniţa dispune de o cantină modernă, prin care se asigură celor mici trei mese pe zi. La ora vizitei noastre, copiii tocmai luaseră masa de prânz şi se odihneau în pătuţurile lor rabatabile, fiecare cu pernuţa şi, eventual, păpuşa care le veghea somnul. După masa de prânz, urmează somnul timp de două ore, adică între 13-15. Masa de prânz se achită de către părinţi, respectiv cinci lei pe zi.
Tot la acest capitol, intră şi amenajarea spaţiului de joacă, în care s-au investit 263 de milioane lei vechi. Grădiniţa e dotată cu diverse aparate de joacă moderne, fiabile, atractive, din import.
Educaţie
“În ultimii ani, ne spune d-na directoare Lucica Moldovan, ne-am propus să creăm condiţii cât mai bune pentru educaţie şi instrucţie. În fiecare sală, conform noilor cerinţe, activitatea se desfăşoară pe centre de interes. Ne străduim să fim la înălţimea celor mai pretenţioase exigenţe, conforme cu standardele educaţionale europene. Copiii sunt încurajaţi să-şi cultive şi dezvolte înclinaţiile native, incipiente. Mulţi fac desene foarte reuşite. La grupa mare, chiar se desenează pe o temă dată. Cu mult tact şi cu multă răbdare, pe copii îi poţi apropia încât să te iubească poate mai mult decât pe propriii părinţi, pentru că le stau în preajmă mult mai puţin decât noi. Desenele pe care le vedeţi afişate sunt în bună parte realizate şi de copii, nu numai de educatoare”.
Într-adevăr, în această grădiniţă, copilul intră ca într-o lume de basm. Peste tot, în săli, pe holuri, eşti întâmpinat de imagini specifice, cu personaje şi privelişti din cunoscute cărţi de poveşti şi basme.
În perspectivă, după relatarea d-nei directoare Moldovan, urmează, chiar în viitorul an şcolar, să intre în reabilitare exterioară, întreaga clădire a unităţii. Ceea ce înseamnă că şi exteriorul se va ridica la înălţimea amenajărilor ireproşabile ale interioarelor.
Este un lucru cert că în această unitate se munceşte şi se face atât instrucţie, cât şi educaţie.
Citiţi şi:
- Elevii Şcolii Generale “Avram Iancu”, în vizită la Grădiniţa nr. 3 din Bistriţa
- De Halloween, la Grădiniţa nr. 12 Bistriţa
- Activităţi dense, instructive, formative în cadrul programului „Să ştii mai multe, să fii mai bun”, cu participarea, inclusiv, a englezilor
- "Fluturașii” de la GPP "Dumbrava Minunată” învăță despre natură
- 40 de ani cu grădiniţa din inima Bistriţei
Adaugă comentariu nou