O ipostază a lui „a fi” în pandemie
În 1934 Nicolae Iorga numea timpul ce-l trăia ca fiind al „vremurilor fără astâmpăr”.
Astăzi, în aceste vremuri de anormalitate planetară, a-ți fi în putință să fii „fără astâmpăr” stârnește mirare admirativă. Așa gândeam, primind în dar, de la ieromonahul Maxim Morariu (Iuliu-Marius) proaspăta sa carte „Gânduri de pandemie” (2020). E un intelectual care merită să fie răsfățat, adică: Volumul este scos la Editura „Renașterea” (Cluj-Napoca), acolo unde a mai tipărit și alte op-uri, dar, mai cu seamă, autorul afirmă, pe pagina de titlu, că pentru acest „neastâmpăr” a fost binecuvântat de Înaltpreasfințitul Părinte ANDREI, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Așadar, în bibliografia lui Maxim Morariu, încă un titlu, alături de cele 27 de volume (publicate, editate, coordonate sau traduse), 30 de studii, articole, datorate participării sale la 120 de conferințe, congrese, simpozioane - în România și peste hotare. Este membru în 8 colective redacționale revuistice și are și rubrici la trei posturi de radio. Și?... Și este un român de-al nostru, care a venit pe lume doar acum 33 de ani. Intenționat am folosit acest zglobiu „doar” tocmai pentru a releva neobișnuitul său neastâmpăr creator; și care socoate despre sine că are „curiozitatea pe care numai ochii de copil porniți zi de zi în explorarea unui univers necunoscut, poate să o aibă.”
În acest... lung timp al existenței și faptelor sale, a primit multe premii și distincții, dar pe coperta cărții de acum ține să se știe despre recentul titlu ce i s-a acordat: Cetățean de Onoare al localității sale natale, Salva, județul Bistrița-Năsăud.
Bestia de coronavirus l-a surprins în Italia, căci este acolo doctorand la Roma, la Universitatea Pontificală, Facultatea de Științe Sociale. „M-am pomenit pe neașteptate încarantinat la Roma!” Din curiozitatea de a se afla ce face, ce simte un preot aflat în această conjunctură, în cele două luni de izolare, a fost intervievat de câteva ori. Numai bine, un stimulent pentru o nouă carte, în paginile căreia cronicarul de acum speră că prezumptivii cititori „vor descoperi frământări, analize, păreri și gânduri /.../ Ele stau mărturie cu privire la vremurile prin care am trecut și la ceea ce am simțit atunci.”
(Aceeași motivație a avut-o și scriitoarea, ziarista basarabeancă Valeria Florea-Dascăl, care, în vara lui 2020, tipărește, uimitor de prompt, la Chișinău, cartea „ Din autoizolare, pentru urmași”, Editura „Pontos”.)
Cine vrea să se apropie de textul acestei cărți, interesat de perspectiva din care Morariu își notează impresiile, în interviul acordat lui Darius Echim (inclus în cuprinsul tomului), afirmă ferm: „Frica e un apanaj al necredinței. În toată această perioadă am avut tot felul de simțăminte: de revoltă, de depresie, de bucurie etc. De frică, foarte puțin și de scurtă durată.”
Din acest unghi al firii sale, se va înțelege de ce detașarea față de cele consemnate îi provoacă, finalmente - spre surprinderea cititorului -, o stare de amuzament, încât își permite să declare, nonșalant, în interviul pe care i-l ia scriitorul bistrițean Menuț Maximinian: „Dacă mai sunt între cititori și eroi care au rezistat lecturii acestei lungi epistole, fără să fie răpiți de somn sau să schimbe pagina, vreau să le transmit toată prețuirea și respectul meu.” /Notă: ...Le primesc cu dezinvoltură, inclusiv pentru faptul că... am mereu insomnii ./
De altfel, starea de cititor real al unei astfel de cărți Menuț Maximinian o definește convingător în preambulul său la volumul în discuție („Privind spre Lumina Cerului, în vreme de pandemie”):
„Să dăruiești din sufletul tău celor deznădăjduiți, să dai din învățătura ta celor neștiutori, să fii frate pentru cei fără familie, să ocrotești pe cei fără ajutor, am învățat citind textele părintelui Morariu.”
E și o motivație a titlului comentariului meu.
Citiţi şi:
- Felicitări! Părintele protosinghel Maxim Morariu a obţinut al doilea titlu de doctor, în Sociologie, la Universitatea Pontificală din Roma. Bistriţeanul este şi doctor în Teologie al UBB Cluj-Napoca
- Aprecieri asupra cărţii lui A. Suciu şi Şt. D. Dăncuş
- Ioan Ovidiu Sabau: Gloria va juca mult mai bine in retur
- Sondajul lui Raţiu
- Admirabilul neastâmpăr al rebrenienilor
Adaugă comentariu nou