O lectie de democratie “la ea acasa”

45 elevi ai Şcolii Generale « Ştefan cel Mare » Bistriţa, îndrumaţi de profesorii : Gabriela Moisil, Mirela Nelca, Rodica Petrutiu si Horaţiu Morar au profitat de oportunitatea oferita de Parlamentul României, pentru a pleca intr-o excursie la Bucureşti , sa viziteze Palatul Parlamentului.

Pe drum am vizitat Biserica Neagra din Braşov, cea mai mare biserica in stil gotic din Transilvania; am tresărit când, la intrarea in acest măreţ locaş, am văzut o poza cu Biserica evanghelica din Bistriţa, cuprinsa de flăcări: am „înţeles ca cele doua oraşe întemeiate de saşi, Braşovul si Bistriţa,sunt legate si prin alte fire mai tainice, Braşovul sărise in ajutorul Bistriţei, a cărei simbol aproape dispăruse in acea zi de 11 iunie 2008.

Următoarea oprire a fost Sinaia, unde am văzut Castelul Peleş dar si Pelişorul, semn ca si noi avem castele nu doar alte state vecine.

Cel mai important moment al excursiei l-a reprezentat vizita la Palatul Parlamentului. Ghidul care ne aştepta ne-a prezentat câteva informaţii despre clădirea care este in momentul de fata a doua ca suprafaţa de pe glob si a treia ca volum. Se număra 5100 încăperi, este structurata pe 14 nivele si cuprinde spatii monumentale, săli fastuoase, saloane si holuri impresionante. Am vizitat câteva din sălile deschise publicului : sala « Tache Ionescu », sala « Drepturilor Omului », sala « Nicolae Bălcescu », sala « Nicolae Iorga », sala « Unirii », care este cel mai amplu spaţiu din palat, având 2226 mp.

Ne-am oprit mai mult in sala «Spiru Haret». Elevii au fost împărţiţi in doua grupe, fiecare având rolul de a alcătui cate o lege, respectând procedura legislativa : si-au ales liderul de grup, dar si preşedintele si vicepreşedinţii de şedinţa.

După consultarea membrilor grupurilor, liderii au primit cuvântul pentru a propune cele doua proiecte de legi : unul urmarea creşterea alocaţiei de stat pentru copii, iar celalalt viza un program şcolar in care o parte din ore sa se desfăşoare in natura pentru a aplica practic teoria învăţata.

Au fost aduse argumentele necesare, s-au scris articole ale legii :copii si-au luat rolul in serios, devenind un organ legislativ. Preşedintele a supus proiectele aprobării « Parlamentului » constituit ad hoc si ele au fost votate de majoritatea celor prezenţi.

Mai era un pas de făcut :trebuia semnate de Preşedinte si promulgate.

Acest exerciţiu de democraţie a fixat in mintea copiilor modul de realizare a procedurii legislative, consolidându-si astfel cunoştinţele dobândite la orele de cultura civica.

Excursia a continuat cu vizitarea Muzeului Palatului Cotroceni, un alt obiectiv deosebit, pe care nu-l vizitase nici unul dintre participanţii la aceasta activitate.

Nu puteam pleca din Bucureşti fără o vizita la Muzeul Naţional de Istorie. Ghidul ne-a călăuzit mai întâi in sala care adăposteşte monumentul ce reprezintă actul de naştere al poporului roman. Columna lui Traian ne-a dezvăluit , in metopele dispuse circular, principalele momente ale confruntării dacilor cu romanii. A fost o vizita interactiva,elevii fiind stimulaţi sa-si expună informaţiile despre aceste evenimente istorice, cerând si explicaţii suplimentare.

Am vizitat apoi Sala « Tezaurului » care adăposteşte zeci de obiecte de aur si argint, descoperite si păstrate pe teritoriul patriei noastre..

Am plecat spre casa ducând cu noi imaginile pe care le-am văzut si revăzut in acesta excursie : valea Prahovei îsi etala frumuseţea in straie de toamna, deşi pe vârful munţilor apăruseră si primele zăpezi.

Am mai făcut un ultim popas la Câmpina, la Castelul Iuliei Haşdeu, geniul stins prea devreme, la doar 18 ani.

Cele trei zile ne-au încărcat bagajul spiritual cu lucruri deosebite ; a fost o excursie care ne-a ajutat sa aplicam ceea ce ştiam de la diferite discipline studiate la scoală : istorie, geografie, cultura civica,arte plastice, literatura romana.

A consemnat, Rodica Petruţiu, « reporter de ocazie ».

Comentarii

13/12/09 17:57
cc

45 de elevi AU profitat...Pe drum AM vizitat...de ce profesorii indrumatori nu AU tresarit la vederea acestei schimbari de persoana?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5