Din Sântioana la Bruxelles
În urma invitaţiei primite din partea lui George Becali, europarlamentar al României,un grup de 19 elevi din localitatea Sântioana, comuna Mărişelu însoţiţi de 7 cadre didactice (prof. Nuţiu Emilian Vasile – coordonatorul proiectului, Ignat George directorul Şcolii Generale Mărişelu, prof. Neţan Ana, educatoarea Timari Ştefania , învăţătorul Pantea Ignat, prof. Bota Maftei,prof Stupari Crinu, şi Ognean Iuliu viceprimar al comunei Mărişelu), erau pregătiţi în dimineața zilei de 20 aprlie pentru a lua zborul spre Bruxelles, pentru vizitarea Parlamentului European. La aeroportul Otopeni a avut loc întâlnirea cu Maria Petre, consilier europarlamentar. La ora 7 s-au îmbarcat într-o aeronavă a companiei Tarom, iar dupa un zbor plăcut timp de două ore au aterizat pe aeroportul Zaventem din Belgia. A urmat cazarea la hotelul Capital din Bruxelles, după care profesorii şi elevii ieşind în Bruxelles au putut sa vadă un oraș plin de viață, de grădini şi spaţii verzi, respirând un aer de vechime, admirând Palatul Regal construit între anii 1826 –1829, Catedrala romano catolică Saints-Michel-et-Gudule a cărei construcţie a fost începută în 1226 şi finalizată în 1500. Seara grupul a fost invitat la cină la restaurantul El Greco din Grand Place, unde cei doi patroni greci ai localului, au intreținut atmosfera dansând pentru cei aflați acolo.
A doua zi dimineaţă îmbrăcaţi în costume populare din mai multe zone ale ţării elevii şi profesorii au plecat spre Parlamentul European. Aici au fost întâmpinaţi de Mariana Cosac, conferenţiar la Parlementul European, responsabil cu sectorul românesc, cordonând o echipă de 12 persoane care se ocupă de primirea vizitatorilor. Doamna Cosac a fost profesoară de chimie iar de cinci ani este stabilită cu familia la Bruxelles. De la intrarea în Parlament i-a condus peste tot ca un adevărat profesor. Programul a inclus o prezentare interactivă a structurii şi funcţiilor Parlamentului European, urmată de o vizită în Sala Hamiciclului, locul de desfăşurare a întâlnirilor în plen. Participanţii au pus întrebări şi au primit numeroase materiale informative. Într-una din sălile Parlamentului European elevii au susţinut apoi un scurt moment artistic interpretând cântece patriotice şi pricesne acompaniate de doi băieţi cu toaca. După momentul artistic grupul a fost invitat să ia masa la cantina Parlamentului.
În a treia zi a şederii la Bruxelles, grupul a vizitat de dimineaţă parcul Mini Europa, iar după amiază au făcut cumpărături pentru cei de acasă ( în special ciocolată belgiană, cea mai bună din lume).
« După o astfel de şedere am rămas impresionaţi de nivelul ridicat al culturii şi civilizaţiei pe care locuitorii bruxelezi o au, amabilitatea şi disponibilitatea de a-ţi oferi informaţii în limba engleză, de clădirile vechi, de parcurile si grădinile de acolo, de străzile curate şi pavate cu piatră cubică, etc.
În final vrem să mulţumim în primul rând domnului George Becali şi doamnei consilier Maria Petre care ne-au invitat la Bruxelles,de asemenea aducem mulţumiri doamnei Mariana Cosac, doamnei Georgiana şi domnului Daniel de la Parlamentul European,domnului Răzvan Ciucă, director al Muzeului Agriculturii din România, domnului primar al comunei Mărişelu - Someşan Toma, Consiliului local al comunei Mărişelu, Băncii Transilvania, firmelor Davco şi Otinek care ne-au ajutat pentru deplasarea noastră, precum și părintelui Nicolaie Feier», ne-a declarat la întoarcere Nuţiu Emilian Vasile – coordonatorul proiectului.
Adaugă comentariu nou