Locul amintirilor bistriţene
Printre activităţile derulate în cadrul parteneriatului educaţional TALENTE NOI , realizat între Şcoala Generală nr. 2 Bistriţa şi Şcoala Generală Ştefan cel Mare Bistriţa se numără şi vizita la Muzeul Judeţean Bistriţa .
Însoţiţi de profesorii coordonatori ai parteneriatului, prof. Rodica Tătar de la Şcoala Generală Ştefan cel Mare şi prof: Valentina Barteş delaŞcoala Generală nr.2 din Bistriţa, câte un grup de elevi din cele două şcoli bistriţene, au vizitat împreună, în data de 18 nioembrie 2009.
Prin această activitate extracurriculară.elevii au avut ocazia de a se afla în locul în
care bistriţenii şi, nu numai, se pot întâlni cu istoria şi arta judeţului, cu obiecte arheologice
descoperite pe meleagurile autohtone, obiecte cu care strămoşii locali au lucrat la câmp şi-au
confecţionat haine, şi au făcut mâncare , într-un cuvânt colţişorul amintirilor bistriţene.
Construcţia a fost pe vremuri o simplă clădire utilitară, o cazarmă militară.
Cele patru secţii ale muzeului judeţean: stiintele naturii, arheologie-istorie,
etnografie-artă populară şi artă plastică,au fost reunite sub acoperişul fostei cazărmi la
1 mai 1987 şi pe durata vizitei,au constituit tărâmuri de basm pentru elevii celor două şcoli.
Astfel, la secţia Ştiinţele naturii , pietrele foarte vechi formate de fenomeneale naturii (apa, vântul, ploaia) , rocile magnetice şi fosilele de frunze pe piatră au fost materiale de construcţii pentru palate imaginare ,iar cristalele din sala destinată numai lor, îşi vor găsi,cu siguranţă,o întrebuinţare în imaginaţia atât de bogată a elevilor.
În sala cu păsări şi animale împăiate ,mierla de apă, mătăsarul, grangur, barza albă, vulturul pleşuv, acvila, huhurezul uralez, lupul, vulpea, râsul, blană de urs carpatin, cât şi o colecţie de fluturi de zi şi de noapte, privirile elevilor au zăbovit mai mult,dar la fel de impresionaţi au fost şi de Biserica de lemn - “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” situată în curtea muzeului.
În ultima parte a vizitei,elevii , conduşi cu mare dăruire de ghidul muzeului,care ne-a fost alături de la începutul ei,au vizitat Secţia de etnografie-artă popular,admirând o valoroasă colecţie de ţesături şi costume populare caracteristice judeţului nostrum.
Prin participarea şi implicarea elevilor la această activitate, s-au realizat în totalitate obiectivele propuse .
Prof .Valentina Barteş - Şcoala Generală nr. 2 Bistriţa
Adaugă comentariu nou