O lecţie de istorie cu Teatrul profesionist Liviu Rebreanu

În premieră, Teatrul profesionist de proiecte Liviu Rebreanu a jucat piesa ”Marea Unire și războiul” de Denis Dinulescu. Pe scena Palatului Culturii Bistriţa, în faţa unui public format în mare parte din elevi ai şcolilor bistriţene, lucru îmbucurător, s-a derulat o adevărată lecţie de istgorie având în centru personajul soldatului Samoilă Mârza, singurul care a reuşit să surprindă în instantanee fotografice Marea Unire de la Alba Iulia, interpretat de Eugen Pădureanu.
Samoilă Mârza este cel care contribuie la istoria noastră, prin imagini de arhivă, atât de pe frontul austro-ungar, cât şi de la Alba Iulia. Dacă nu ar fi fost imaginile lui, mai marii lumii din acele vremuri nu ar fi ştiut cu adevărat ce se întâmplă pe meleagurile boastre, pentru că mulţi au fost „binevoitorii” care au declarat că a fost de fapt doar un fiasco. În anul 1918, soldatul Samoilă Mârza din satul Galțiu, județ Alba, se întoarce acasă de pe frontul austro-ungar cu câteva idei liberale promovate de corpul ofițeresc român care nu voia să mai lupte într-o armată străină. Își aduce în satul natal și aparatul foto, un burduf cu sticle, cu care făcuse frontul în unitatea de fotografi a armatei imperiale. În sat află că la Alba Iulia, pe 1 decembrie, va fi proclamată Unirea dintre Transilvania și România, numită așa datorită unirii Țării Românești cu Basarabia, urmând să fie realizată România Mare. Samoilă Mârza mobilizează câteva zeci de oameni cu pancarte și lozinci și, cu aparatul foto după el, fac cu toții deplasarea la Alba Iulia ca să fie martori la eveniment și să sprijine Marea Unire. Întâmplarea face ca Samoilă Mârza să nu poată fi prezent în sala în care s-a semnat proclamația Marii Uniri, și atunci, plasat în fața clădirii el a făcut câteva fotografii ale demnitarilor și martorilor care ieșeau din sală. Din fotografiile făcute de el au trecut timpul doar cinci.
Şi de această dată actriţa Amelia Creţiu, în piesă Ecaterina Mârza, soţia fotografului, a făcut un rol frumos, aplaudat de publicul de acasă. Ofiţerul, interpretat de actorul şi regizorul Mihai Panaitescu, a fost cel care precum Apostol Bologa în în Pădurea spânzuraţilor, a lui Liviu Rebreanu apărea sub reflector, vorbind despre istoria zbuciumată a ţării. În tematica piesei întâlnim şi o fiică a fotografului, numită chiar România, dar şi noua conducere a ţării sub regimul comunist.
După Unire, Samoilă Mârza a avut meserii întâmplătoare cu care și-a câștigat existența. Una din ele, și cea mai îndelungată, a fost aceea de frizer, în care, din cauza sărăciei, se folosea de sticlele aparatului său de filmat, acum pe post de oglinzi. Prin frizeria sa trece aproape toată societatea românească a vremii căreia Samoilă Mârza îi povestește cu patimă toată aventura românească a Unirii de la 1918. Aventurile Unirii, ale sale și ale celor de la 1918, vor fi susținute de imagini proiectate pe pereții, oglinzile sau geamurile salonului său.
O piesă de reflecţie, care aduce în faţa noastră un personaj mai puţin cunoscut de noi, dar a cărui operă o vedem de câte ori vorbim despre Marea Unire, imaginile lui circulând nu doar în manualele de istorie, ci şi în sufletul nostru. Regia și scenografia aparţin lui Mihai Panaitescu, iar ilustrația muzicală a fost semnată de celebrul George Enescu.
Palatul Culturii Bistriţa a dat startul stagiunii teatrale în anul Centenarului Marii Uniri, Teatrul profesionist de proiecte Liviu Rebreanu propunându-ne o serie de tematici adecvate momentului.
În luna iunie, în cadrul unui amplu eveniment actorii vor interpreta o piesă în cadrul căruia la Marea Unire vor fi prezente prin actorii teatrului personaje marcante precum Iuliu Hossu, Miron Cristea, Vasile Goldiş, Al. Vaida Voivod. Felicitări !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5