O nouă experiență Erasmus + pentru elevi şi profesori de la Şcoala Gimnazială Mihai Eminescu
Din nou la drum, pentru o experiență inedită de învățare. În perioada 27-31 mai 2019, un grup de 3 elevi și 3 profesori de la Școala Gimnazială Mihai Eminescu Năsăud au participat în cadrul poiectului ERASMUS + C.E.I.A. la mobilitatea C 2, activitate de tip Short-term exchanges of groups of pupils, în Lituania, la școala Uteos Vyturiu progimnazija, localitatea Utena, alături de partneri din Spania- școala coordonatoare, Polonia, Turcia, Bulgaria.
Timp de cinci zile, activitățile au fost interesante pentru elevi și profesorii însoțiori. Prima zi, 26 mai, a debutat cu o primire călduroasă din partea elevilor școlii gazdă prin prezentarea dansurilor tradiționale din zona Utena și vizitarea școlii, a sălilor de clasă, organizării activităților de tip STEAM, pentru elevi, în laboratorul școlii. Experimentele interesante pentru elevi au fost în măsură să descopere mici exploratori printre cei prezenți. Marți a fost ziua dedicată culorilor: activități de tip STEAM, Project Based learning și discuții interesante la Observatorul Astronomic Moletai. Întregul staff a fost uimit de felul în care elevii adresau întrebări despre spațiul cosmic și cât de pasionați sunt de acest subiect. Unii dintre ei au canal propriu de prezentare a informațiilor descoperite în urma cercetării științifice. A treia zi a fost animată de activitățile de programare Coding&Robotic, elevii, în grupe mixte, au învățat limbaj de programare Microbit. Joi a fost ziua dedicată activităților în aer liber, de tip STEAM, elevii a construit și lansat rachete artizanale, au studiat cu ajutorul instrumentelor insecte din mediul apropiat. După-masa a fost dedicată jocurilor strategice Coding&Robotics, cu aplicații practice organizate sub forma unor concursuri care să dezvolte abilitățile practice de utilizare TIC, de tipul întreceri între roboți. Ultima zi a fost dedicată activităților de organizare a finalului mobilității, înmânarea certificatelor de participare, prezentarea concluziilor. Profesorii coordonatori au discutat despre activitățile realizate până în acest moment, au convenit asupra următoarei mobilități și au propus termen pentru elaborarea raportului la finalul primului an de proiect.
Comunicarea eficientă, dorința de colaborare, activitățile realizate în timp, diversitatea sunt punctele forte ale acestui proiect care a unit profesori cu inițiativă, care sunt deschiși și țin pasul cu ceea ce înseamnă modernitatea și dimensiunea europeană a educației de calitate, cu schimb de bune practici educaționale.
A fost o experiență inedită pentru elevi și profesori, dinamica activităților propuse și interesul pentru a învăța au făcut ca această mobilitate să se deruleze activ, intens, interesant. Profesorii școlii noastre au susținut acitvități de tip STEAM și PBL. Elevii au revenit acasă cu amintiri frumoase, cu emoție și bucuria de a fi fost o săptămână elev într-o școală europeană, alături de elevi europeni. Promit să exprimenteze cu colegii tot ce au învățat, să se joace cu Microbit, să asambleze roboți și să continue să învețe limbajul de programare utilizând Code.org., chiar o participare on line în cadrul săptămânii dedicate activităților de tip Coding, pe platforma dedicată.
Echipa de proiect mulțumește profesorilor implicați și părinților pentru colaborare și sprijin.
Coordonator proiect,
Prof. Adela Gabriela Mureșan
Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Erasmus Plus, noul program al Uniunii Europene în domeniul educației, formării profesionale, tineretului și sportului. Toate informaţiile pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţii.
Citiţi şi:
- C.E.I.A, un nou proiect Erasmus, la Şcoala Gimnazială Mihai Eminescu Năsăud
- Elevi şi profesori din Salva, schimb de experienţă în Radviliskis, Lituania
- C.E.I.A.—povestea continuă la Năsăud
- Profesori şi elevi din Salva, în Cehia
- Elevi şi cadre didactice din Salva, printr-un proiect Erasmus +, în Vidin
Adaugă comentariu nou