O parte a drumurilor judeţene ar putea fi declasificate în „comunale”, pentru a fi modernizate cu fonduri europene

Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, a anunţat că în prezent se lucrează la o inventariere a drumurilor şi la condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a fi clasificate drept drum judeţean.

Legea prevede foarte clar ce condiţii trebuie să îndeplinească un drum pentru a fi drum judeţean. Una dintre cele mai importante condiţii este să facă legătura între două sate reşedinţă de comună. Am cerut domnului Orţan să facă o analiză pe toată structura drumurilor judeţene, care trebuie să fie gata până la finalul lunii martie şi voi avea o discuţie cu executivul Consiliului Judeţean, pe urmă în plenul Consiliului Judeţean, şi acele drumuri care nu întrunesc condiţiile legale nu mai au ce să caute în reţeaua de drumuri judeţene”, a declarat preşedintele CJ.

Radu Moldovan a adăugat că le-a transmis primarilor că, spre deosebire de predecesorul său – Liviu Rusu, nu se va opune declasificării unui drum, dacă există o cerinţă din partea a două primării, cu şanse mai mari la finanţare europeană decât Consiliul Judeţean, după modelul  ADI Dumitra-Şintereag, Şanţ-Lunca Ilvei etc.

Nu vreau să blochez modernizarea unui drum, doar ca să mă pot eu lăuda că am 750 km de drumuri judeţene. Pot rămâne şi cu 350 km. Cu primarii am ajuns la concluzia că după ce vom vedea care sunt fondurile alocate, după ce vom avea harta, arhitectura tuturor programelor finanţate în actualul exerciţiu financiar, vom lua deciziile respective. Care vor să se asocieze, pe ce drum, procedurile nu sunt foarte grele, pentru că e decizia Consiliului Judeţean şi a consiliului local, cu un aviz de la Ministerul Transporturilor. Îmi doresc foarte mult ca un număr cât mai mare de kilometri de drumuri să poată fi modernizate în exerciţiul financiar”, a spus preşedintele Moldovan.

         Preşedintele Consiliul Judeţean a menţionat că a fost invitat la o serie de recepţii în comune, la obiective de investiţii finanţate din fonduri europene. Acesta a recunoscut că în Bistriţa-Năsăud s-au întâmplat „lucruri extraordinare”, dar s-au asfaltat drumuri agricole şi forestiere înaintea celor judeţene.

         „S-au întâmplat lucruri extraordinare în judeţul nostru şi asta s-a datorat unor primari destoinici care au depus proiecte pe toate finanţările. Nu pot să nu constat aberaţiile doamnei Boagiu de la PDL care a făcut împreună cu guvernul D.A. planificarea fondurilor pentru 2007-2013. Avem asfaltate drumuri agricole, forestiere şi săteşti, în cel mai bun caz, iar fonduri pentru drumuri judeţene ... E foarte bine că s-au făcut lucrurile acestea, dar cred că, totuşi, trebuia să gândim piramida invers, nu din pădure şi de pe câmp, ci de la autostradă, la drum naţional, judeţean, comunal, sătesc şi pe urmă pe câmp unde merge tractorul o dată primăvara, când ară, şi o dată toamna, când culege recolta”, a explicat Radu Moldovan.

         

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5