Olimpiu Nușfelean – Premiul Festivalului Internațional de Poezie de la Sighetu Marmației 2022

Sub egida Uniunii Scriitorilor din România, în perioada 14-16 ianuarie 2022, la Centrul Cultural din Sighetu Marmației s-a desfășurat cea de-a 49 ediție a Festivalului Internațional de Poezie. Festivalul, pornit în urmă cu peste patru decenii, a avut o evoluție constanta de la festival județean, interjudețean, național în anul 1980 și internațional din anul 1992. Președinții juriului și Festivalului între 1973-2014 au fost: Gheorghe Chivu, Laurențiu Ulici (22 de ani), Radu Săplăcan, Cassian Maria Spiridon, Ion Mureșan, Adrian Popescu și, din 2007, Gheorghe Grigurcu. Din 1979, la Desești se organizează „Serile de Poezie Nichita Stănescu”, iar din 2000 se acordă și „Marele Premiu Nichita Stănescu” al Serilor de poezie de la Desești. De-a lungul anilor, la Festivalul de poezie de la Sighetu Marmației au fost prezenți poeți importanți din România, Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Cehia, Slovacia, SUA, Elveția, Irak, Israel.
În data de 15 ianuarie 2022, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, au fost acordate premiile festivalului. În anul acesta, „Premiul Festivalului” i-a fost acordat poetului Olimpiu NUȘFELEAN din Bistrița pentru volumul „Unde așezăm plînsul copilului?” apărut anul trecut la Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca, distincție acordată de către un juriu prezidat de poetul clujean Ioan-Pavel Azap.
Volumul poetului bistrițean a beneficiat deja de peste zece cronici literare și recenzii în reviste ale Uniunii Scriitorilor sau apărute sub egida Uniunii. Au scris despre carte critici literari precum Gheorghe Grigurcu („De altminteri întreaga producție a lui Olimpiu Nușfelean înfățișează o oscilație între aspirația întoarcerii spre obîrșiile transcendente și înscrierea în actualitatea conceptualizată, speculativă. (…) un tradiționalist în calitate de onorabil oaspete al postmodernismului” - Romania literară), Horia Gârbea („Figura de Paul McCartney încărunțit în succese a lui Olimpiu Nușfelean are o seninătate care se transmite și poeziei sale. (…) Metaforele sînt complicate, luxuriante.” - Romania literară), Andreea Hedeș („Primul poem este cel care dă și titlul cărții. În secvențele sale găsim, prefigurate, etapele existenței, vîrstele interioare, pierderea inocenței, pierderea speranței, pierderea „aripilor”. Este un poem încărcat de emoție, o diaporamă în care succesiunea etapelor biologice e însoțită de plînsul copilului.” - Luceafărul), Viorel Mureșan („În Unde așezăm plânsul copilului?, Olimpiu Nușfelean atinge cota de sus a poeziei sale.”), Carmen Ardelean („Volumul semnat de Olimpiu Nușfelean, omagiu adus creatorului și creației, nu va trece, cu siguranță, neobservat de critica literară actuală. Aș paria chiar că nu va trece neobservat de juriile diverselor concursuri de profil. Pentru că despre sensibilitate, trăire profundă și sinceritate este vorba.” - Caiete Silvane), Mircea Moț („Poetul este conștient de condiția sa de modern, pentru care dialogul cu absența tăcerea (absența cuvîntului) constituie o dificultate, pe care o transcrie cu o frumusețe calmă.” – Tribuna), Adrian Țion („Poetul, strict delimitat de prozator, și-a păstrat prospețimea rostirii și gustul pentru simplitatea eclatantă a versului.” – Acolada), Iuliu Marius Morariu („Text scris cu suflet, ce-și propune să treacă dincolo de clasicele structuri stilistice ce, adesea, îmbrobodesc, mai mult decît împodobesc, creațiile poetice contemporane. Unde așezăm plânsul copilului?, al lui Olimpiu Nușfelean, se dorește și reușește a fi o gură de aer proaspăt în lirica zilelor noastre.” - Boema) ș. a. Probabil vor mai urma și alte consemnări critice. Neotradiționalist, neoromantic, modernist sau postmodernist, critica literară poate aduce noi deslușiri ale poeziei scrise de Olimpiu Nușfelean.

Comentarii

27/01/22 12:27
Victor Știr

Felictări, felicitări!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5