Ovidiu Creţu: Şansa mea de a obţine un al treilea mandat este foarte mare, cu partid, fără partid

În finalul interviului, primarul Ovidiu Creţu spune răspicat că îşi doreşte un al treilea mandat, cu sau fără partid, vorbeşte despre politică şi PSD. Un lucru e clar: cu ţinerea de minte stă bine. Şi, indiferent de gradul de acceptabilitate în domeniul compromisurilor politice, nu uită.

Oamenii în Bistriţa au învăţat să fie toleranţi

După aproape două mandate, aţi reuşit să conturaţi portretul robot al bistriţeanului?

Ovidiu Creţu: Nici nu am încercat să îl fac pentru că suntem extrem de diferiţi. Bistriţa este un creuzet în care multe culturi, etnii, civilizaţii s-au amestecat şi suntem extrem de diferiţi. Nu ştiu dacă a fost şi o migraţiune din Moldova, dar e o combinaţie de saşi cu maghiari, cu evrei, cu ţigani, cu români. Unii sunt extrem de temperamentali, alţii foarte melancolici, deci bistriţeanul nu poate fi caracterizat la modul general, aşa cum pot fi caracterizaţi, de pildă, oltenii sau moldovenii. Şi acolo există diferenţe foarte mari. Dar discutăm de zone întinse. Ori, aici, la 70.000 de locuitori, în care 80% dintre ei sunt de mai puţin de o generaţie în Bistriţa, veniţi din zona de câmpie, din zona de munte, temperamentele sunt diferite (altfel, discuţi cu ţăranul din Miceşti faţă de silvicultorul din Maieru), deci bistriţenii sunt diferiţi. Nu există un portet robot, o trăsătură, spun eu, unică. Sunt oameni în Bistriţa care „inundă” sălile de spectacol când se organizează concerte de muzică clasică. Sunt alţii care se duc şi la spectacolele folclorice atunci când acestea au loc. Ceea ce pot spune la modul general fără să fie o trăstură psihologică care să fie scoasă în faţă este că oamenii în Bistriţa au învăţat să fie toleranţi, au învăţat să îl accepte pe celălalt aşa cum este el. Sigur, asta când arde chibritul la deget. Pe de altă parte nu trebuie uitat că în timpul celui de al doilea război mondial au fost ieşieri ale unor bistriţeni, extreme. Şi azi dacă discuţi cu unii cetăţeni din centrul istoric vei vedea că există o doză importantă de şovinism, pentru că e deranjat în mod direct, el şi familia lui, de vecinul lui care e ţigan, şi atunci are o atitudine extremă. Dar bistriţeanul, în general, a învăţat să fie tolerant.

La mine, lucrurile sunt clare: e DA sau e NU

Vă consideraţi un personaj popular? Simţiţi toleranţa bistriţenilor? Vă întreb acest lucru deoarece în momentul în care urcaţi pe scenă, în diverse ocazii, se aud şi fluierături la adresa dumneavoastră, vorbe nu foarte elegante. Din stradă nu prea se simte toleranţa bistriţenilor.

Ovidiu Creţu: (n.r- râde). Eu am un areal larg de activitate şi relaţii mele cu oamenii cu care am lucrat am fost bazate pe respect. I-am respectat. Sigur, le-am cerut, i-am sancţionat când a fost cazul, dar i-am respectat şi respectul s-a răsfrânt şi în partea cealaltă. În general, dacă semeni ceva, culegi ce ai semănat. Faptul că unii aşteaptă afirmări sau promisiuni sau o înţelegere verbală, afirmaţii de genul „hai, să încercăm, să dregem, poate reuşim ceva”, eu nu sunt acela. Afirmaţii de genul acesta nu le va primi nimeni de la mine, niciodată. La mine, lucrurile sunt clare: e DA sau e NU. Iar când sunt probleme, cer o pauză să mă consult, înainte de a comunica o decizie. Şi nu eşti foarte simpatic când procedezi în felul acesta. Eu ştiu că foarte multă lume ar prefera, în loc să le spun nu pe şleau, să audă formule de genul ,,hai că mai vedem, poate se rezolvă”. Mie, dacă mi-ar face cineva o chestie de genul acesta m-aş simţi ofensat. Eu prefer răspunsurile directe: Da! Nu! Dar nu toţi sunt aşa, unii aşteaptă mângâieri pe cap şi promisiuni.

Am o curiozitate. Ce se petrece în mintea dumneavoastră când sunteţi pe scenă şi auziţi huiduieli, fluierături din stradă?

Ovidiu Creţu: Odată am spus de pe scenă, că în 1989 am fost unul dintre cei care au fost prezenţi în coloana care mărşăluit pe străzile Bistriţei. Am spus întotdeauna, nu am fost în capul coloanei, chiar m-am ferit să ajung acolo, pentru că aveam doi copii şi m-am gândit la ei şi ştiam că se trage. Dar am ieşit în stradă ca să putem fluiera, ca să putem să ne spunem punctul de vedere şi eu, atâta timp cât lucrurile merg pe un făgaş normal, m-am luptat ca cei care au o opinie să o spună chiar dacă sunt împotriva mea. Şi atunci le-am spus celor care fluierau în acel moment, că eu am ieşit în stradă ca ei să fluiere: „Fluieraţi dacă vreţi, nu mă deranjează”. Nu am pretenţia să îi mulţumesc pe toţi. Eu vreau să îi mulţumesc pe cât mai mulţi, dar ştiu că unei părţi nu le place de mine, nu le place atitudinea mea, nu le place ce fac eu ş.a.m.d. Şi e dreptul lor să fluiere.

Din ieşirile noastre ale jurnaliştilor alături de dvs, că tot ne scoateţi la conferinţe de presă în aer liber, am sesizat că sunteţi un personaj sobru, care impune o oarecare distanţă. În acelaşi timp, staţi de vorbă cu cei care îndrăznesc să vă abordeze, dar nici nu ţineţi să fiţi într-o apropiere cu fiecare cetăţean. Nu e şi aceasta o cauză care vă aduce antipatii şi neînţelegeri în ceea ce vă priveşte?

Ovidiu Creţu: Este psibil ca lumea să aştepte alte gesturi de la mine, dar nu pot să mă schimb. Şi când am avut 30 de ani am fost la fel. Poate, dacă aş fi fost primar la 30 de ani s-ar fi produs nişte schimbări, dar la 50-60 de ani nu pot să mă mai schimb. Acesta sunt eu.

Pe lângă încăpăţânare vi se reproşează că vă înconjuraţi de oameni, de şefi de servicii, direcţii, care nu ies din cuvântul dumneavoastră, care nu vă distorsionează deciziile. Credeţi că aveţi cea mai eficientă echipă?

Ovidiu Creţu: Eu spun că în Primăria Bistriţa s-a format o echipă foarte eficientă şi dovadă este ceea ce s-a realizat în Bistriţa în această perioadă. Nu aş fi putut să realizez lucrul acesta. Este adevărat că în echipele în care lucrez, cine vrea să mă schimbe trebuie să vină cu argumente, aşa că părerea lui că ar fi mai frumos verde decât albastru nu mă interesează. Chiar nu mă interesează o chestiune de genul acesta. Dar dacă vine şi spune că în cadrul respectiv verdele calmează nervii şi asigură un climat mai bun faţă de albastru, ok, atunci îl facem verde. E un exemplu simplu.

În cadrul Primăriei Bistriţa, eu înţeleg să lucrez instituţional şi colaborarea mea este foarte bună cu cei cu care lucrez. Nu pot lucra cu toţi angajaţii, nu sunt genul care în pauza de masă merg să îmi rup o bucată de covrig de la un angajat sau să beau o gură de suc, nu sunt genul acela, nu am făcut niciodată astfel de lucruri şi nici nu o să le fac. Tocmai că respect pauza de masă a persoanei respective. Dacă am o problemă cu un serviciu, chem şeful de serviciu să discut problema. Nu îmi place să transmit prin şapte voci ce e de făcut, îmi place să îi comunic direct: ,,Bogdane, am nevoie de chestiunea aceasta”. Sigur, că în 99% din cazuri îi spun şefului: ,,,trimite-l pe domnul X, pe doamna Y să vină la mine să discutăm pe tema respectivă”, dar la modul general, discut cu şefii.

Sunt perfecţionist. Doresc să facem lucruri mai bune

Cu toată această echipă eficientă, cu toţi oamenii bine intenţionaţi de care dvs vorbiţi, au fost şi sunt lucruri care v-au scăpat de sub control. De pildă, Târgul de Crăciun şi alte evenimente. Dacă 10 oameni din echipa dvs. spun că lucrurile au ieşit bine, iar 50 de cetăţeni spun că au ieşit prost, strâmb, înseamnă că trebuie luate măsuri. Luaţi măsuri?

Ovidiu Creţu: Sigur că da. Măsura este ca la anul să mă implic personal în organizarea Târgului de Crăciun, să arăt că se poate cu ceea ce avem să organizăm mai bine târgul. Nu am fost mulţumit de Târgul de Crăciun, categoric spun lucrul acesta, dar asta nu înseamnă că anulăm Târgul de Crăciun, nu înseamnă că era mai bine fără Târg de Crăciun. Nu sunt mulţumit, pentru că nu am făcut un lucru mai bun, mai frumos, cu dotarea pe care am avut-o. Sunt perfecţionist şi cu mijloacele pe care le avem doresc să facem lucruri mai bune. Şi mă voi implica şi veţi vedea la anul că vom cumpăra mai multe căsuţe, îi vom obliga şi pe cei care au stat la tarabe, în corturi, rulote, să intre în căsuţe sau să nu vină deloc, şi vom face lucrurile să fie în regulă.

Cum va arăta Bistriţa la final de 2015? Concret, care sunt obiectivele propuse cu grad de realizare în acest an?

Ovidiu Creţu: Finalizarea Parcului Industrial, finalizarea pasajelor, finalizarea Centrului Municipal de Cultură, Centrul pentru Tineret, Campusul Liviu Rebreanu, fântâna din Ştefan cel Mare, reabilitarea termică a circa 15 blocuri, asfaltarea a cinci străzi (Aviatori, Mihai Berbecaru, Iuliu Hossu, Castelanului, Tiberiu Brediceanu), pentru care avem contractele semnate, circa 5.000 mp de trotuare care înseamnă Calea Moldovei, Centura Veche şi 1 Decembrie, în principal, străi, alei - Industriei, Tudor Vladimirescu, Panait Cerna, unde vom intra să le reabilităm, sunt străzi ale căror proiecte de reabilitare le-am depus pe POR, dar le-am depus pe rezerve şi nu s-a mai ajuns până la capăt.

Tot în acest an vor începe lucrările la pârtia de schi, Podul Berăriei, alimentare cu apă Slătiniţa, Ştrandul Municipal. Acestea lucrări vor începe, sigur, în 2015, pârtia de schi cu şanse de finalizare în 2015, Podul Berăriei nu va finalizat în acest an. Mai apoi sunt proiectele la care lucrăm ca să le depunem pe POR: Cetatea Medievală, un proiect foarte mare, dificil de coordonat, dar care va schimba multe în oraş, Piaţa Decebal, Centrul Intermodal, finalizarea Bisericii Evanghelice, clădirea veche a Colegiului Naţional Liviu Rebreanu, linie verde de transport (am sperat să pot face tramvai, dar e prea scump, şi atunci mergem pe varianta autobuze electrice), reabilitare şcoli (Şcoala Gimnazială nr.4, Şcoala Gimnazială nr.5, Grigore Mosil, Tudor Jarda, plus alte şapte grădiniţe).

În perioada asta, ţinta mea este minim 4.000 de apartamente reabilitate termic, utilităţi în Wonderland, azilul din Sigmir, piste de biclete. În ceea ce priveşte infrastructura rutieră, am prins un proiect interesant Gării-Decebal-Andrei Mureşanu –Năsăudului, să refacem infrastructura, inclusiv cu pasaj subteran în zona Decebal intersecţiei cu Ursului.

Dacă cineva confundă un partid politic cu o gaşcă de prieteni, înseamnă că se înşeală

Trecem de la administraţie la politică. Ce relaţii mai aveţi cu PSD-ul, cu preşedintele Radu Moldovan?

Ovidiu Creţu: La solicitarea colegilor, în aceste două campanii electorale, eu am revenit la funcţia de preşedinte executiv PSD Bistriţa, creată cumva în acel context. Niciodată nu am părăsit PSD-ul. Şi nici am spus că aş dori să îl părăsesc. Sigur că supărarea mea şi, de aici demisiile din funcţiile de conducere, rămâne. Sunt chestiuni pe care nu le pot uita. M-am simţit frustrat, m-am simţit trădat, asta este. Nu înseamnă că devin independent sau merg la alt partid, înseamnă doar că în activitatea politică îi las pe alţii să facă ca municipiul Bistriţa să fie recunoscut la nivel de judeţ, aşa cum eu nu am reuşit. Dar, repet: eu sunt în relaţii bune cu preşedintele Radu Moldovan, care a demisionat şi el din funcţia de conducere PSD BN, o greşeală spun eu, sunt în relaţii bune şi cu preşedintele PSD Bistriţa, domnul Alexandru Bria.

Dumneavoastră spuneţi că sunteţi în relaţii bune cu ei. Ei mai sunt în relaţii bune cu dumneavoastră?

Ovidiu Creţu: Asta trebuie să îi întrebaţi pe ei (n.r.- râde).

Atunci reformulez. Simţiţi că aveţi susţinere din partea colegilor din PSD?

Ovidiu Creţu: Dacă cineva confundă un partid politic cu o gaşcă de prieteni, înseamnă că se înşeală. Un partid politic funcţionează pe baza regulilor politice. În politică, dacă ai valoare, înseamnă că ai şi însemnătate. Nu cred că un partid şi-ar putea permite să susţină un primar, un candidat la viitoarele alegeri, dacă el nu are şanse, dacă el nu înseamnă ceva. În momentul în care nu voi însemna ceva pentru viitoarele alegeri şi va exista o variantă mai bun, un candidat mai bun, sunt convins că partidul va acţiona ca atare şi nu este nicio supărare. Asta e. Asta e politica.

Nu mi-am propus o candidatură independentă

Un al treilea mandat e sub semnul întrebării?

Ovidiu Creţu: Nu! Spun categoric NU, pentru că şansa mea de a obţine un al treilea mandat este foarte mare, cu partid, fără partid. Ştiu că PSD-ul se mândreşte cu ceea ce a realizat administraţia condusă de Creţu la nivelul municipiului Bistriţa, iar din punct de vedere al opţiunii electoratului sunt absolut convins că am şanse foarte mari, sigur asta nu poţi să ştii precis decât în ziua votului, dar nu îmi fac probleme.

Fără partid, presupune o candidatură independentă.

Ovidiu Creţu: Nu mi-am propus o astfel de variantă. Eu spun că voi candida din partea PSD, pentru că este normal (n.r.- râde). Sigur, dacă PSD-ul nu va dori să candidez , ceea ce este o variantă de neluat în seamă, voi lua nişte măsuri atunci, dar nu cred că putem să discutăm în felul acesta. Sunt bistriţean de la 10 ani şi iubesc Bistriţa

Cu ce aţi mai putea veni la un al treilea mandat? Ce aţi mai putea aduce nou?

Ovidiu Creţu: Aş putea să vin cu Cetatea Medievală, cu reabilitarea zidurilor, construcţia porţii lemnelor, reabilitarea unei părţi din Sugălete, Piaţa Centrală, Centrul Intermodal, Piaţa Decebal. Sunt multe proiecte pe care am în vedere, la care lucrez acum şi pe care doresc să le depun pe POR 2014-2020. Noi ne pregătim şi sperăm într-o competiţie onestă pe POR aşa cum a fost pe vechiul POR, unde s-a aplicat regula ,,primul venit, primul servit”. Am muncit, a fost foarte bine, am depus documentaţia şi am câştigat multe proiecte.

Sper să fie la fel şi pe noul POR, muncim, ne pregătim. Proiectele ambiţioase pe care le am pot să le duc la capăt într-o competiţie onestă pe noul POR. Dacă lucrurile se vor şmecheri cumva, nu voi avea ce face, asta e, pot să mă duc să îmi văd de treabă în zona industrială. În schimb dacă lucrurile vor merge în mod normal, în mod firesc, eu spun că în următorii ani, Bistriţa poate să câştige nişte puncte extrem de importante în traseul ei european. Spun eu, fundamentale. Dacă până acum am reabilitat, în continuare vom intra pe construcţii.

Aţi tot repetat că nu vă cramponaţi de scaunul de primar, că vă puteţi întoarce în zona industrială. De ce vă încumentaţi, totuşi, la un al treilea mandat, cu sau fără partid? De ce vă place să fiţi primar şi de ce vă doriţi să rămâneţi în această funcţie?

Ovidiu Creţu: Ca primar ai posibilitatea să decizi lucruri importante şi oricine îşi doreşte asta. Lucruri importante pentru mulţi oameni. Sunt bistriţean de la 10 ani şi iubesc oraşul acesta. La terminarea facultăţii puteam să îmi aleg un alt oraş, dar am venit acasă pentru că îmi place Bistriţa. Puteam să îmi aleg oraşe mari, dar am ales să mă întorc aici, îmi place aici, rudele îmi sunt aici, colegii de şcoală, liceu. Sunt legat de oraşul acesta, sunt ancorat în el. Mi-am trăit cea mai frumoasă parte a vieţii, adolescenţa, în Bistriţa. Vreau să las lucruri importante în urma mea, în acest oraş.

Interviu realizat de Carmen Bulz

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5