Palatul Culturii Bistrița ne invită să sărbătorim, împreună, Dragobetele

Primăria Muncipiului Bistrița și Palatul Culturii Bistrița vă invită să sărbătorim împreună unul dintre cele mai tandre momente ale începutului de primavară - Dragobetele, sau, aşa cum este consemnat în calendarul tradiţional popular, Ziua Îndrăgostiţilor la Români !
Cu drag, v-am pregătit un spectacol folcloric online, susținut de artiștii Palatului Culturii Bistrița, ce vor veni în fața dumneavostră cu o serie de momente tradiționale specifice acestei sărbători îndrăgite.
DE DRAGOBETE, IUBEȘTE ROMÂNEȘTE !

Comentarii

23/02/21 16:06
Vizitator

Ziua de Dragobete se sărbătorește în fiecare an pe 24 februarie. Dragobetele este o zi dedicată iubirii și una dintre cele mai frumoase tradiții ale poporului nostru.
Tradiția spune că Dragobete ar fi fost fiul babei Dochia, un tânăr chipeș și voinic care influența în bine viața celor pe care îi întâlnea. Timp de sute de ani, Dragobete apărea în visele tinerilor pentru a-i învăța tainele iubirii.
La naștere, Dragobete a avut patru ursitori de seamă, care i-au oferit daruri din cele mai alese. Prima ursitoare a fost primăvara care i-a oferit iubirea. A doua ursitoare a fost vara, care i-a dat în dar dulceața fructelor și căldura dragostei. A treia ursitoare a fost toamna, care i-a dăruit un fluier pentru a înveseli oamenii cu cântecele lui. Ultima ursitoare a fost iarna, care i-a oferit o îmbrăcăminte albă, imaculată, cu sclipiri de diamante.
Dragobete reușea să seducă fiecare tânără care îi ieșea în cale, motiv pentru care a devenit un simbol al dragostei și al iubirii.
Mai târziu, când devenise deja tânăr fecior, Dragobete a mers în munți, unde a învățat despre plante și animale. Astfel, Dragobete devine, în credința populară, stăpânul păsărilor și al plantelor.
În ziua de Dragobete păsările nemigratoare se adună în stoluri, ciripesc, își aleg perechea și încep să-ți facă cuibul.
Se spune de asemenea că Dragobete, după ce a murit, s-a transformat într-o plantă numită năvalinc, plantă care apare primăvara în mai toate poienile. Această plantă se folosește conform tradiției populare pentru descântece de dragoste și pentru tratarea rănilor. De aici derivă și denumirea populară “Năvalnicul” atribuită prin unele locuri sărbătorii de Dragobete .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5