Panouri solare şi în curţile bisericilor
Lăcaşurile de cult (biserici, mănăstiri, schituri), indiferent de confesiune, vor putea accesa fonduri de la Administraţia Fondului pentru mediu în vederea înlocuirii sistemelor clasice de încălzire cu sisteme alternative şi ecologice de încălzire.
După aproape doi ani de la lansarea programului ,,Casa Verde”, conducerea AFM a decis că ar fi oportun ca şi bisericile să poată beneficia de binefacerile tehnologiei moderne
Concret, în baza unui ordin semnat de ministrul mediului, Laszlo Borbely, fiecare lăcaş de cult din România va putea depune câte un proiect pentru a accesa maximum 500.000 de lei pentru a-şi instala panouri solare ori alte sisteme ,,verzi” de încălzire. Pentru fiecare proiect, finanţarea maximă care se va acorda poate acoperi maximum 90% din cuantumul total al cheltuielilor eligibile.
Până acum, beneficiari ai programului puteau fi autorităţile locale ale unităţilor administrativ-teritoriale care decideau înlocuirea sistemelor de încălzire destinate imobilelor din patrimoniu sau aflate în administrarea acestora, inclusiv pentru unităţile sanitare, instituţiile de învăţământ, aşezămintele sociale, culturale şi pentru asociaţiile de proprietari cu personalitate juridică.
Finanţarea asigurată de Administraţia Fondului pentru Mediu se calculează, în cazul unităţilor administrativ-teritoriale, în funcţie de numărul de locuitori.
Astfel, localităţile urbane cu peste 100.000 de locuitori pot primi cel mult 4 milioane de lei, cele cu 50.000-100.000 de locuitori - cel mult 3 milioane de lei, pentru localităţi cu 20.000-50.000 de cetăţeni - cel mult două milioane de lei, iar oraşele cu cel mult 20.000 de locuitori - maximum câte un milion de lei.
Cât priveşte localităţile rurale, cele care au între 3.000 şi 20.000 de locuitori pot primi până la un milion de lei, iar cele cu mai puţin de 3.000 de locuitori - cel mult 500.000 de lei.
Finanţarea se acordă ca procent din cheltuielile eligibile ale proiectului, eşalonat, în interiorul perioadei de valabilitate a contractului pentru finanţare şi pe măsura realizării proiectului, în limita a 80% din cheltuielile eligibile.
Citiţi şi:
- Programul „Casa Verde”, reloaded
- A început Programul „Casa Verde”
- Deputat Diana Morar: În 2024, antreprenorii din județul Bistrița-Năsăud pot accesa linii de finanțare din fonduri europene!
- Bugetarii, cu salariile tăiate şi fără locuri de muncă
- Cât de interesaţi sunt antreprenorii din judeţul Bistriţa-Năsăud de beneficiile panourilor solare şi care sunt avantajele acestei tehnologii!
Adaugă comentariu nou